Археолози: До 5 г. сградата на БНБ в Пловдив да стане музей (снимки)

15.09.2022 14:59 Радко Паунов
Доц. Костадин Кисьов (вдясно) пожела сградата на БНБ да стане музей. Снимки: Авторът
Сградата на БНБ в Пловдив от години е празна.
Зам.-министърът на културата Пламен Славов.
Дългогодишните археоложки Жени Танкова (вляво) и Елена Кесякова, благодарение на които Пловдив има едни от най-бляскавите обекти.
Александър Абрашев (вляво) и Пламен Панчев бяха сред наградените.
Част от присъстващите на церемонията.
Археолози и служители на музея почетоха кръглата годишнина.
Археологът Елена Кесякова
Александър Абрашев благодари за отличието.

140 г. отбеляза една от най-старите културни институции у нас

С бурни аплодисменти пловдивски археолози посрещнаха думите на своя директор доц. Костадин Кисьов бившата сграда на БНБ да стане музей в следващите 5 г. Имотът на ул. "Райко Даскалов" от няколко години е празен и пустее. Предаден е за стопанисване на община Пловдив, но тя все не може да отдели средства за преустройването му.

Пожеланието Кисьов отправи на церемония по случай 140 г. от създаването на Археологическия музей. Много изследователи на древното минало почетоха събитието, сред които световноизвестния египтолог Васил Добрев.  "За мен е голяма чест да присъствам на такава важна дата. Досега винаги се е говорило за Гърция и Рим, но благодарение на вашата работа вече се откроява и древна Тракия", каза ученият. И пожела Археологическият музей в Пловдив да стане още по-голям, като даде пример с този в Кайро, който и в момента се разширява.

"На днешния ден преди 140 г. се създава една от най-старите културни институции в България", посочи още Кисьов.

Зам.-министърът на културата Пламен Славов прочете приветствие от името на проф. Велислав Минеков. "Изложбите на музея се разпознават от все повече хора, а съкровищата привличат огромен брой посетители", се казва в поздравителния адрес на служебния министър.

А зам.-кметът Пламен Панов пожела на Кисьов нов успешен управленски мандат. И му връчи почетния плакет на община Пловдив от името на кмета.

"При реализирането на големи проекти има два вида участници - тези, които са пред публиката и онези, които не са на показ, но без техния принос не може да се реализира никакво събитие", отбеляза директорът. 

Той връчи грамота на Славов, но не за това, че сега е зам.-министър, а като човек, който е помогнал един от големите обекти в България - тракийският селищен център в с. Васил Левски, да развие своя потенциал. Отличи и бившия кмет на Калояново Александър Абрашев, благодарение на когото през 2001 г. е била спасена могилата край Черноземен и от нея бяха извадени безценни находки, сред които златният нагръдник, който гостува в Лувъра. Бизнесменът Пламен Панчев също получи грамота за това, че винаги е помагал с техника при разкопките.

Кисьов припомни как преди много години при въоръжен грабеж е бил откраднат от музея ценен експонат, но благодарение на усилията на ГДБОП и ДАНС през 2015 г. той е бил върнат обратно в експозицията.

С изложбата "Спомен за музея", дело на Екатерина Илиева, бе почетена кръглата годишнина.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>