Спас Гърневски: Бях първият българин, стиснал ръката на Чарлз, преди да стане крал

14.09.2022 08:03 Радко Паунов
Спас Гърневски (вляво) с бъдещия престолонаследник Чарлз в Пловдив. Снимка: Личен архив
Принц Чарлз на сватба в “Столипиново” през 1998 г.

Престолонаследникът опитал 25-годишна ракия в специално буре и отсякъл: Качете го на борда!

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски за първи път разказа специално за “24 часа” случка от визитата в Пловдив на днешния британски крал Чарлз III през 1998 г. По време на близо 8-часовия престой на тогавашния престолонаследник градоначалникът е бил неотлъчно до него - от посрещането му на летището до посещенията в английския консорциум АМЕК, в Стария Пловдив, “Столипиново” и винарската изба на Аграрния университет в с. Брестник.

Именно там на днешния британски крал поднасят интересен подарък, от който той самият е бил изключително впечатлен - специална 25-годишна ракия. “Тази случка не е оповестявана никъде досега и я разкривам за първи път пред вас, каза Гърневски. Ето разказа му.

На мен се падна честта да посрещна британския престолонаследник принц Чарлз. Беше 7 ноември 1998 г. Самолетът му кацна на летище Пловдив. Бях сам с преводач и шефа на протокола в общината Димитър Димов. 

Ръмеше дъжд. Той слезе по стълбичката, негов сътрудник държеше чадър над главата му. Ориентира го към мен като кмет на града. Още не беше слязъл от последното стъпало, когато изстреля в очите ми въпроса:

“Дали ще бъде английска заслугата за газифицирането на Пловдив?”

Тогава английският концерн АМЕК кандидатстваше да прокара синьото гориво на града. (Това така и не стана и Пловдив все още не е газифициран - б.р.).

Оттам отидохме в тържествената зала на общината. Чарлз се разписа в почетната книга. Беше пристигнал и президентът Петър Стоянов. Стана непринудена среща.

Казах му “Ваше Височество, добре дошли в най-стария жив европейски град, чиито археологически разкопки показват, че той е на близо 8000 г.”. Принцът се впечатли. Оттам отидохме в Балабановата къща в Стария Пловдив. По едно време Петър Стоянов даде тон. Имаше пиано, едно момиче засвири няколко акорда.

Стоянов и принцът запяха парчето на “Бийтълс”

“Всичко, от което се нуждаем, е любов”. Беше страхотна атракция. Дуетът беше буквално за една минута. Световните медии тогава писаха, че британският престолонаследник е пропял на публично място, което било прецедент. 

Отправихме се на сватба в “Столипиново”, за която “24 часа” припомни преди дни.

После с принца посетихме винарската изба на Аграрния университет в с. Брестник. Чарлз разгледа опитното поле и цялата колекция. Преди да поеме обратно към летището, ръководството на вуза му поднесе елитни плодове и вина, които са печелили медали. Всичко това неговите хора приемаха най-акуратно. И накрая на изпроводяк му подариха едно 3-литрово буре, украсено с шевици, в което имаше отлежала 25-годишна гроздова ракия. Чарлз се учуди какво е това. Те му обясниха, че питието е специално, а гроздето е от близките масиви. Един от домакините се пресегна, врътна леко кранчето и напълни около 10 грама в една малка чашка. Принцът помириса, след това отпи и каза: “Това буренце - на борда!”. Това беше финалът на визитата му в Пловдив, която продължи 7-8 часа.

Останах с впечатление, че това е високоинтелигентен човек. Говорихме за доста неща, докато пътувахме от място до място. Включително и за купчините с боклуци в “Столипиново”.

Много ерудиран, неговите образования подсказват тази подготовка. В същото време беше много диалогичен, скромен, тактичен, внимателен и задълбочен. Разказваш му нещо и мислиш, че ще мине покрай ушите му, но след това той ти задава въпрос, от който разбираш, че вниква във всичко и продължава да се интересува от темата. 

Когато стоиш до такава личност, изключително ерудирана и необсебена от положението си, виждаш една непринуденост. Обикновено такива хора са малко приповдигнати и гледат отгоре на нещата. Той беше много земен, предразполагащ към разговори и дори към ежедневни теми. Така

не се чувстваш на тръни, защото те кара да си равен с него

И сега изпитвам удовлетворение, че на онзи 7 ноември бях първият българин, стиснал ръката на днешния крал на Великобритания на българска земя. От което съм безкрайно щастлив. Той наистина е голяма личност. Медиите му създаваха друг образ покрай драмите с Даяна и личния му живот. Но ако прекараш с него няколко часа, виждаш един много добър и земен човек. И мисля, че ще бъде много достоен крал.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>