80% от българите: Не е редно да не плащат на строителните фирми (графика)

09.09.2022 21:45 Христо Николов
Строителите на новите участъци от “Хемус” започнаха да изграждат гредите на някои от мостовете (на снимката). Но след това държавата спря плащането и работата замръзна. Но технологията изисква гредите да се покрият с бетоновите основи на съоръженията в рамките на 6-8 месеца. В противен случай те стават негодни и дори опасни. Затова вероятно тази част от магистрала “Хемус” ще стане първото инфраструктурно съоръжение в България, което е разрушено, преди да е построено.

85% от хората казват, че се отнасят с уважение към професията на строителя

80% от българите са на мнение, че не е допустимо държавата да възлага строителство на различни обекти и след това да забавя плащането на свършената от фирмите работа. Едва 8% не са съгласни с това твърдение, показва национално представително проучване на общественото мнение, проведено между 15 и 22 август от Изследователски център “Тренд” по поръчка на Камарата на строителите в България.

Само 12% от анкетираните не могат да преценят  какво да мислят по този казус, показват данните.

Почти еднозначният отговор на този въпрос е съчетан и с добра информираност относно липсата на индексация на договорите заради поскъпналите цени на материалите.

На въпроса “Лично според вас трябва или не трябва държавата да актуализира старите цени, за да могат строителите да завършат започнатите обекти, 67% са отговорили с “да”. 

Същото е и по отношение на популярността на проблема. 44% от респондентите казват, че са чували за проблема и само 11% не могат да отговорят на този въпрос.

Индексацията на договорите беше законово невъзможна до последния ден на парламента, когато бе направена промяна на Закона за обществените поръчки, която позволява стойността на договорите да се променя при промяна в цените на основните материали.

Наскоро регионалното министерство пусна проект за методика, по която да се прави индексацията и в нея е определено какъв процент от себестойността на всеки вид строителство може да представляват материалите. (Виж инфографиката.) 

Малко над половината от хората е на мнение, че строителният бранш е от тежко пострадалите вследствие на инфлацията и скока на цените на материалите.

38% от българите знаят, че липсата на адекватна индексация на договорите, които сключват държавата и общините със строителните фирми, ще доведе до незавършени обекти и връщане на европейско финансиране.

Най-младите в най-голям дял не са чували тази информация.

Наскоро служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков посети строежа на новите участъци от магистрала “Хемус” и установи, че по тях на практика не се работи от началото на годината. 

Това е така, защото заделените за строежа на магистрала “Хемус” пари - около половин милиард лева, бяха прибрани обратно в бюджета още миналата година, когато служебен министър на финансите беше Асен Василев.

Всички тези проблеми обаче не пречат на хората в България да отговарят почти единодушно с “Да” на въпроса според тях трябва ли държавата спешно да реши проблема с поддържането на пътищата. 

Така отговарят 91% от анкетираните. С “Не” са отговорили едва 3 процента и само 6 на сто не могат да преценят.

“При хората над 30-годишна възраст има повече информираност всички тези проблеми, още повече, че те не са от вчера. За тях се говори в общественото пространство от над половин година”, коментира пред “24 часа” социлогът от “Тренд” Евелина Славкова.

Фактът, че младите хора показват незнание е лесно обясним и го има при много други специализирани социологични изследвания.

Тя отбеляза също, че в изследването няма голяма динамика по отношение на това къде живеят анкетираните.

“Независимо дали са от столицата, малък град или село, техните отговори на поставените въпроси не се различават по същество, което показва, че чуваемостта по тези въпроси е еднаква навсякъде, което също е лесно обяснимо - всички ползват пътищата и строителни обекти, така че отговорите няма как да се различават според вида на населеното място”, отбеляза тя.

В крайна сметка 85% от анкетираните казват, че уважават професията на строителя. Отговорилите с “не” на този въпрос са едва 3%, а едва 6% не могат да отговорят.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>