Златният Александър избра Софийския университет пред Оксфорд и САЩ

09.09.2022 16:43 Ваньо Стоилов
Наесен Александър Проданов ще бъде студент по физика в Софийския университет.
Александър (в средата с бялата риза) с националния отбор на България по астрономия и астрофизика на олимпиадата в Грузия през август т.г.

- Безнадежден оптимист съм, че като останем тук, ще можем да направим нещо, казва бъдещият студент, който от 3 г. е в класацията “Отличниците на България”

- След седмица лети за лабораторията на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего

Златният Александър Проданов, 12-класник от природо-математическата гимназия в Казанлък, когото още преди 3 години “24 часа” нареди в класацията “Отличниците на България”, това лято завоюва още злато.

Сашо влиза в Софийския университет да учи квантова и космическа теоретична физика с репутацията на един от най-добрите олимпийци - ученици, участвали в националните отбори на България по физика и астрономия и астрофизика. През това лято бяха последните му олимпиади като ученик - международната по физика, организирана дистанционно от Швейцария, и тази по астрономия и астрофизика, която се проведе в грузинския град Кутаиси през август. И на двете той завоюва златни медали, които добави в и без това богатата си колекция.

“Международната олимпиада по физика, която е нещо като световно първенство, тази година се проведе за 52-и път. В основата на задачите е президентът на академичния комитет Ян Калда от Естония. Те са с кратки условия, но за тях много трудно се измисля решението. Олимпиадата е в две части, за всяка участниците имат по 5 часа. За експерименталната не е нужно да се ходи в лаборатория, работи се на компютър. През цялото време националният отбор е в една зала, работата се наблюдава директно от камери, има и квестори, които следят за реда”, разказва момчето.

По неписано правило олимпиадите по астрономия и астрофизика били с една идея по-лесни.

“Тазгодишната в Грузия беше 15-а. На нея пак имаше задачи от теорията и практиката. Трябваше да покажем умения в работата с телескоп. Но понеже и двете нощи в Кутаиси бяха облачни, организаторите ни измислиха дневно наблюдение, продължава Александър. Той

се надява и занапред да участва в олимпиади,

защото международни научни състезания се организират и за студенти. А през летните ваканции отново да посещава лагерите на учителя по физика Теодосий Теодосиев в местността Паниците над Калофер - тази година там Сашо бил нещо като помощник на прочутия учител.

Преди 3 г., когато “24 часа” за първи път писа за Александър Проданов, стана дума, че деветокласникът тогава няма да има лятна ваканция, защото се готви за международната олимпиада по физика в Израел и ще пътува до САЩ, за да посети лабораторията на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего, Калифорния. Професорът също е от Казанлък, един от първите възпитаници на Теодосиев.

Преди три години Сашо се завърна от олимпиадата в Израел с бронзов медал, но така и не замина за САЩ.

“Тогава пътуването до Америка се отложи в последния момент по различни причини. Този месец обаче със сигурност ще стане - имаме вече билети и визи,

на 17 септември летим за САЩ

с Маргулан Исмолдаев - по-малък от мен, също от националния отбор на България по физика” - казва Александър и пояснява: - По народност Маргулан е от Казахстан, но от години живее в България и е ученик от математическата гимназия във Варна.”

Двамата чакат с нетърпение момента, в който ще влязат в лабораторията на проф. Попминчев, където се твори истинска наука на световно ниво. “Професорът е експериментатор, но моята страст е главно теоретичната физика”, пояснява младежът. Но не изключва възможността един ден да му стане докторант.

За мнозина изборът му да учи в Софийския университет е изненада, познатите му очаквали, че ще продължи в чужбина. Но Сашо има своето обяснение: “Вярно, че харесвам Оксфорд и исках да уча в Англия, но Брекзит обърка работата. Рязко вдигнаха таксите, а за студентите от ЕС англичаните вече не отпускат заеми и стипендии и финансово нямаше да издържа. В САЩ - същото нещо. Моето разбиране е, че

най-добрата комбинация е да станеш бакалавър тук, а магистър - в чужбина,

но после да работиш в България. Безнадежден оптимист сам за някои неща и едното е, че като останем тук, ще можем да направим нещо”, казва още Александър.

В годините, през които е бил в националния отбор на България по физика, той се уверил, че и у нас има много добри университетски преподаватели, които са готови да се раздават за своите студенти, стига да има кой да ги слуша. Според него проблемът досега бил, че обикновено най-добрите физици отиват да учат в чужбина и тук остават хора, записали физика от немайкъде.

Тази година обаче няма да е така: трима от националния отбор по физика, неговият гръбнак - Александър Проданов от Казанлък, Явор Йорданов от София и Иван Попов от Гоце Делчев, остават да учат в България.

Александър споделил предварително за своя избор с Теодосий Теодосиев. “А каквото и да си говорим, най-важният елемент от ученето въобще е всъщност да учиш сам. Не е важно това къде учиш, а човек да учи сам и да се развива. Разликата е, че университетите в чужбина генерално са по-разпознаваеми, но по отношение на знанията мисля, че няма чак такава разлика. Дори в нашите учебни програми по физика е заложена доста повече математика, отколкото в някои чужди университети с големи имена”, допълва Сашо.

В училище се стараел да се отнася еднакво сериозно към всички предмети, защото във всеки намирал по нещо интересно. Особено е благодарен на учителката си Светлана Ненкова, която успяла да му покаже, че в литературата има много повече, отколкото той самият си мислел. В момента чете “1984” на Джордж Оруел. “За тази книга друг мой учител от гимназията - физикът Георги Бяндов, казва, че е сред книгите, които всеки уважаващ се човек трябва да е прочел”, казва Сашо. Определя го като истински възрожденец.

Напоследък започнал да се учи да свири на пиано. От една страна, майка му е пианистка и имат пиано вкъщи, но от друга - може би е бил малко повлиян и от съученика си Виктор Владков, с когото са приятели. Виктор е виртуоз на пианото, а и самият Сашо ходел на уроци по солфеж като дете. Сега Александър е убеден, че първото нещо, което ще направи, щом се настани в столицата, е да иде на концерт с класическа музика.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>