40% от българите са доволни от лекарите ни, но всеки 3-и не може да си позволи преглед (Обзор)

08.09.2022 22:50 Константина Костова
Над половината от пациентите у нас биват прегледани още същия ден от личния си лекар

 Първи сме в Европейския съюз по брой болници - на 1 млн. души у нас се падат 53 лечебни заведения

 19% са спрели да си пият лекарствата - нямат пари да си ги купят

37% от българите са удовлетворени от здравната ни система, но в същото време всеки трети не може да си позволи да отиде на преглед при специалист и така да се възползва от нея. Данните са от анализа “Достъп до здравни грижи в България”, извършен от Експертен клуб за икономика и политика и Изследователски център “Тренд”, представен вчера.

27% се се принудили да отлагат посещението си при медицински специалист по финансови причини, установява проучването.

Половината от 1005 анкетирани пък не са доволни от здравеопазването ни най-вече защото е скъпо. За 14% цените на лекарствата са много високи, като всеки пети дори спира да ги пие, тъй като няма достатъчно пари, за да си ги купи.

Друга немалка част от запитаните са дали негативна оценка, защото

не харесват лошото отношение към пациента,

представи данните Димитър Ганев от “Тренд”. Недостатъчен брой на специалисти, неадекватно лечение, корупция в системата и липса на апаратура са сред останалите причини българите да не са доволни от здравната система.

И докато достъпът до лекари и болници все пак се оценява като добър от преобладаващата част от хората у нас, то цената, която българинът плаща за здраве, се извежда като най-големият порок на системата.

Доплащането както за лекарства, така и в болниците се очертава като най-е сериозен проблем за над половината от населението. Според проучването

80% от лекарствата се доплащат от джоба на пациентите,

като едно домакинство заделя около 461 лв. за година за доплащане на лекарства. Тази сума обаче със сигурност в момента е по-висока, тъй като проучването се базира на данни от Световната банка отпреди пандемията.

Положителен тренд сочи статистиката на Световната банка - от 2015 до 2019 г. у нас се регистрира спад в размер на 4% на доплащането от джоба на пациентите.

“Средният процент доплащане в европейските държави е 15,5% и ние трябва да се стремим към него”, обясни здравният икономист Аркади Шарков.

Отбелязва се и друга положителна тенденция - в рамките на пет години (от 2014 до 2019-а) достъпът до здравни грижи у нас се е подобрил. България е слязла надолу в негативната класация по неудовлетвореност и от 20-о място сред европейските страни през 2014 г. е заела 22-ата позиция, т.е. по-малко хора изразяват недоволтво от достъпа си до медицинско обслужване.

Над половината от пациентите у нас биват прегледани още същия ден от личния си лекар,

а една четвърт се приемат на следващия ден, което е сравнително бързо в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. В много от тях се чака със седмици.

Само 4% от българите чакат над месец, за да посетят джипито си, сочат обобщените данни на СБ в доклада.

Общо 90% от хората пък биват приемани в болница в рамките само на два дни. “Има движение в правилната посока, но има още нужда от инвестиция на време, внимание и съответно - финанси, от страна на държавата”, обясни още Шарков.

Българите са удовлетворени и от близкото разстояние на болници и лекари. Вероятно това се дължи на големия брой лечебни заведения у нас. На 1 млн. души население в България се падат 53 лечебни заведения, се посочва в проучването. Това нарежда страната ни на първо място по брой болници в Европейския съюз. Въпреки това обаче за 33% от хората болниците не са достатъчни. 26 на сто от анкетираните искат откриване на нови частни болници.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>