“Майка” на Зорница София е BG изборът за “Оскар”, скандал няма. Засега

07.09.2022 14:46 Пенчо Ковачев
Плакътът на филма
Режисьорката на "Майка" Зорница София Попганчева
Актрисата Дария Симеонова в кадър от филма

Филмът е вдъхновен от истински случай. Разказва за театралната режисьорка Елена Панайотова и нейните перипетии в желанието й да има дете, които я водят чак в Кения

Филмът “Майка” на режисьорката Зорница София ще е българският претендент за наградата “Оскар” в категорията “Най-добър задграничен филм”.

Това реши 7-членно жури на Националния филмов център с председател актрисата Мария Бакалова, която вече опита и меда, и жилото на Академията.

Засега всичко около този избор е спокойно, дано не е измамно и да се дължи на празничните дни. Историята говори, че нито един избор досега назад в годините не е минал без скандали.

Още повече, че “екшън” вече имаше и сега. Режисьорът Виктор Божинов и продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов оттеглиха от състезанието своя филм “Бягство” заради конфликт на интереси.

Във фейсбук в понеделник Зорница София Попганчева благодари на всички колеги и приятели, които я поздравяват за избора на филма “Майка” за българско предложение за наградите на Академията. Благодари и на хората от комисията, че са гледали и дискутирали филма, както и на Националния филмов център.

“Това е чест, която споделям с всичките си актьори

- от Дария Симеонова до сирачета в Кибера, както и с целия ни екип”, написа режисьорката.

Тя призна, че не може много да се зарадва на успеха, защото с майка си е в Медицинска академия, където най-добрите лекари се борят за живота ѝ. “Страх ме е, моля се, вярвам. Моля, не ми звънете няколко дни. С надежда и с благодарност”, написа още Зорница.

Филмът “Майка” е вдъхновен от истинска, реално случила се история. Разказва за перипетиите на една жена, която в желанието си да има дете стига чак до Кения в Африка.

Главната героиня Елена е на 32 години. Тя е театрална режисьорка, изцяло отдадена на професията си.

Един ден я застига лошата новина, че не може да има деца. Елена е изправена пред жесток избор - да зачене инвитро с любимия си мъж диригент, или да използва театралната програма, с която да преобрази живота на сираци в далечна Африка. Там Елена ще преоткрие по свой си начин силата и смисъла на думата “майка”.

Така една българска жена ще превърне травмата си от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен, но също така важен тип “родителство”.

Сценаристи на “Майка” са Зорница София и Миглена Димова. Филмът е копродукция с Германия и Хърватия. Оператор е Крум Родригес, музиката написва Дарко Маркович.

Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното. Участва във филмите “Островът” - (също на Зорница София), “11 А”, “Лошо момиче”, “Смъртоносна надпревара 4” и др.

На телевизионния екран се появява първо в ролята на Ася в сериала на БНТ “Под прикритие”. Засега най-голямата ѝ роля в телевизионен проект е на Наталия Павлова в сериала “Откраднат живот” по Нова телевизия.

Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивалите в Берлин, Кан и “Сънданс”, както и кенийските “звезди” Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Филмът е заснет в Широка лъка и в най-големите гета - от Кибера до Найроби.

Зорница София е откритие на акад. Людмил Стайков, чиято студентка е. Нейният дебют в киното също е по действителен случай. По него тя написва “домашното” си по драматургия.

Акад. Стайков ѝ казва: “Тук ми мирише на филм. Искам 40 страници сценарий и пак ще си говорим...”. Така се ражда филмът “Мила от Марс” - дебютният игрален филм на младата режисьорка.

Сега Зорница е магистър по изящни изкуства, специалност “Живопис”. Тя e написала, режисирала и продуцирала 4 игрални, 2 документални филма и режисирала 7 телевизионни сериала, театрално представление и опера. Нейни филми са прожектирани или награждавани в Шанхай, Сараево, Варшава, Гоа, Пусан, Кайро, Москва, Мар дел Плата и др.

Преди избора на българския кандидат за “Оскар”

залозите в гилдията бяха най-вече за аниматора Теодор Ушев

През 2017 г. неговият филм “Сляпата Вайша” по едноименния разказ на Георги Господинов, беше номиниран за наградата на Американската филмова академия “Оскар” за късометражен анимационен филм.

С интерес и нетърпение се очаква премиерата на неговия първи пълнометражен филм догодина. Той е с трудно произносимото заглавие “ 1.618”, заснет изцяло в България - в Бургас и Костенец.

Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата фантастична антиутопия, снимана у нас. На добър час!”

Така представят филма неговите автори.

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора - биотитаните. Те се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба “Пумпал”.

Главните роли са поверени на уникалния актьор Деян Донков - Динката, и Мартина Апостолова, чийто талант блесна във филма на Надежда Косева “Ирина”.

Сценарист е Владислав Тодоров, използвал като основа романа си “Пумпал”, а оператор е отличният професионалист Емил Христов.

Другите участници в българското състезание за “Оскар” бяха “Борсови играчи” на Георги Костов, “В сърцето на машината” на Мартин Макариев, “Петя на моята Петя” на Александър Кьосев, “Меко казано”, пълнометражен анимационен филм на Анри Кулев, “Рибена кост” на Драгомир Шолев и “Шекспир като куче” на Валери Йорданов.

В журито, което реши съдбата им, бяха Мария Бакалова - председател, и Катерина Ламбринова - кинокритик и фестивален организатор, Христо Христозов - кинопрограматор, фестивален организатор, Свилен Димитров - режисьор и аниматор, Катя Тричкова - продуцент, Кристина Грозева - режисьор и продуцент, и Иван Чертов - оператор.

С филма “Майка” на 17 октомври в зала №1 на НДК ще бъде открит фестът “Киномания”.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>