Индустрията в Пловдив се съвзе бързо от ковид кризата и безработицата отново е под 2%

06.09.2022 20:35 Ваня Драганова
Новата база на “Кимкооп” в Царацово
“Оптикс” вече има производствено-развоен център в Пловдив.
Заводът за нитрилни ръкавици беше открит през юни тази година.

Старата кожарска фабрика става производствена база за медицинско оборудване, високотехнологични производства заместват някогашните заводи

Утвърдени инвеститори в Тракия икономическа зона откриват нови мощности

Модерните заводи привличат и чужденци за работници - кохорта мексиканци правят чипове

Индустрията на Пловдив се възстанови бързо от ковид вълната и към момента безработицата в региона отново е под 2%, сочат данните на националната статистика.

“След първоначалния шок и затварянето броят на безработните достигна 9%, което е невиждано в Пловдив в последните 15 години. Но

местната икономика е добре балансирана

и хората от сектори като хотелиерство и ресторантьорство, които бяха обект на най-големи ограничения, се пренасочиха към работа в производството.

Така още в края на 2020 г. безработицата падна на 4%, а в момента е наполовина, което е под санитарния минимум за страната”, обяснява зам.-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов.

Като резултат от това пренасочване и досега хотелите и заведенията изпитват глад за кадри, защото заводите предлагат добри условия и не се наблюдава масово връщане на работниците към сферата на услугите.

“Повечето компании в Пловдив и региона са експортно ориентирани - изнасят за Европа и Северна Америка, и успяха бързо да се реорганизират в ковид кризата. Дори

разкриха нови работни места, защото разшириха своите производства

Област Пловдив е национален лидер по издаване на разрешителните за строеж на индустриални бази”, казва Стефан Стоянов.

Този ръст в изграждането на нови заводи води и до разрастване на жилищното строителство, защото работните места привличат нови хора в Пловдив.

Сред знаковите инвестиции от последната година са оптичните производства на “Оптикс” и “Кимкооп”, които откриха нови бази, разширявайки досегашните си заводи, които бяха в Панагюрище. През февруари 2022 г. беше прерязана лентата на новия производствено-развоен център на “Оптикс” за изделия с военно и гражданско предназначение.

Той се намира в Южната промишлена зона, а инвестицията е 10 млн. лв.

“Избрахме Пловдив, защото се развива изключително бурно в последните години и е в чудесна комуникация с Панагюрище. Най-ценният ми развоен ресурс е тук, където има утвърдени и авторитетни учебни заведения”, каза на откриването изпълнителният директор на фирмата Иван Чолаков.

Новата база на “Кимкооп” е в Тракия икономическа зона - край Царацово, и в нея са вложени над 7 млн. лева. Работата там е за висококвалифицирани специалисти.

Изпълнителният директор на фабриката Калин Георгиев подчерта, че една от причините да бъде избран районът на Пловдив са многото висши училища и на първо място - Техническият университет.

“И двете производства са много специализирани, не са големи и не осигуряват стотици работни места, но имат висока добавена стойност, а това е нещо, което винаги сме искали. 90-те години, в които се радвахме на всяка открита бензиностанция или шивашка фабрика на ишлеме, минаха.  

Инвеститорите вече местят тук центровете си за нови разработки”,

коментира зам.-кметът Стефан Стоянов. Пазарът на труда у нас и конкретно в Пловдив остава относително евтин. Заради високотехнологичните производства вече не си струва в региона да се инвестира в шивашка или обувна промишленост, защото няма откъде да се намерят работници, съгласни да работят за ниски заплати.

Затова и този тип производства просто напускат Пловдивска област.

За сметка на това някои производства надграждат досегашните си дейности с по-сложни. Фабриката за велосипеди “Макском” се разширява за пореден път и с австрийския гигант “Пиерер” ще произвеждат електрически.

За новия завод са закупени 200 декара в Тракия икономическа зона. Инвестицията ще е за над 80 млн. лева и ще осигури над 1000 нови работни места.

“Това е успешна крачка на една българска фирма

20-25 г. са на пазара и се развиват добре, като си партнират с най-големите в света. Тоест имаме чисто нова българска индустрия, която се съвзе от банкрута на социалистическата икономика и вече се конкурира успешно на световния пазар”, обобщава Стефан Стоянов.

Друг пример в тази посока са две нови производства - на медицинско оборудване на фирма BTL Industries, което ще бъде на мястото на някогашната кожухарска фабрика в Пловдив, и на нитрилни ръкавици. Втората база вече работи на “Кукленско шосе” в Пловдив, след като беше открита през юни. Това е  

първото производство на медицински ръкавици в ЕС

Зад него стои българският стартъп PPS Manufacturing, свързан с BTL Industries. Инвестицията е от 15 млн. лева.

Заводът за високотехнологично медицинско оборудване - за кардио, рехабилитация и красота, в момента се изгражда, ще струва над 20 млн. лв. и се очаква да заработи през 2023 г.

“Хубаво е, че на мястото на старата и замърсяваща кожарска фабрика ще има високотехнологичен завод”, допълни зам.-кметът.

Зад тези инвестиции стоят и усилията на градската управа.

“С моите съдружници Антон Петров и Димитър Стамов никога не сме си мислили да инвестираме другаде, а не в Пловдив. Ние сме кореняци и искахме производствената ни база да бъде именно в града, за да бъде удобно на нашите работници и да не им се налага да пътуват дълго.

Може би е и форма на местен шовинизъм. И когато започнахме да търсим съдействието на община Пловдив, получихме цялото разбиране, от което се нуждае един инвеститор.

Благодарим на кмета Здравко Димитров и на заместника му Стефан Стоянов, винаги сме разчитали на тях и заводът ни за нитрилни ръкавици вече е факт, работим и по производствената база за медицинско оборудване”, казва изпълнителният директор на BTL Industries Георги Петков. Тези

модерни заводи привличат работници не само от страната, а и чужденци,

защото поне до инфлацията от последните месеци заплатите в тях растяха по-бързо от разходите за издръжка.

“Например в “Сенсата”, която е американски завод за производство на чипове, работят цяла кохорта мексиканци. Пловдив предлага много добри условия на живот. Заплатите са по-ниски, отколкото на Запад, но наемите са несравнимо по-евтини, издръжката на живота - също.

Ако инфлацията продължи, ще трябва да правим нови анализи какво е съотношението между доходи и разходи”, обяснява Стефан Стоянов.

Друга тенденция от последните години е

дългогодишни инвеститори да разширяват производствата си

Емблематичен е примерът с “Либхер”, които имат завод за хладилници от 20 години в Радиново в Тракия икономическа зона. В момента производствената им база е с площ от 100 дка, а там работят 2500 души. А в Пловдив направиха и техен завод - за производство на бетонобъркачки.

Българската фирма “Атаро клима” вече произвежда климатични системи за цяла Европа, почти изцяло автоматизирано. За последните 30 години и с инвестиции от 700-800 млн. лв. Комбинатът за цветни метали от замърсяващо околната среда предприятие се превърна във високотехнологично и щадящо природата производство.

Работните места в производството в Пловдивска област през 2021 г. са 70 771. За сравнение в София-град те са 56 529, а в София-област - 18 995.
Според Стоянов това отрежда на Пловдив водещото място сред индустриалните центрове в страната.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>