Стотици къщи и хиляди дка потопени край Пловдив и Карлово - трябват милиони (обзор)

04.09.2022 22:00 Радко Паунов
Огромните купчини с дървен материал, довлечени от мътните води на Стряма, все още не са разчистени в с. Каравелово.
Млад мъж оглежда пораженията по автомобила си.
В жилищата хората газят тиня.
Поражения в с. Трилистник.
Потопени земеделски земи край Трилистник.

- Хората плачат и разчистват тиня, дървени трупи и наноси

- Все още размерът на щетите не е ясен, трябват дни да се опишат

- Няма жертви, другото е поправимо, казва кметът на община “Марица” Димитър Иванов

Всичко ми отиде. Покъщнина, събирана 80 години, изчезна за миг. Така 80-годишната Дела Тодорова от карловското село Слатина описва със сълзи пораженията от потопа в дома ѝ. Като нея са стотици в Карловско.

Водното бедствие, връхлетяло в петък селата Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Московец, нанесе непоправими щети, които тепърва ще се изчисляват. Река Стряма излезе от коритото, довлече тонове дървесина, тиня и наноси, откъсна мостове, наводни къщи и дворове. Трети ден хората от пострадалите населени места плачат и се чудят как да възстановят домовете си. Уверението на държавни мъже и политици, че ще получат помощ, засега не ги грее, докато не видят с очите си. Президентът Румен Радев посети в събота Каравелово и настоя

държавата по най-бързия начин да се намеси

Военни, пожарникари и доброволци са на терен. Но жители на Слатина в неделя се оплакаха, че са били напълно забравени от спасители и институции. В селото гледката е апокалиптична. Могили от дървени трупи са струпани, довлечени от мътните води. Автомобили са влачени като кибритени кутии и са затиснати между дървените купчини.

“Къщата на баба ми е пълна с вода, не можем да влезем. Баба ми е ранена, с пукнато ребро. Едва е успяла да се качи на горния етаж. В петъчния ден

никой не отиде да провери дали е добре, или дали е жива,

звънях на кмета, на Гражданска защита. Ние сами, буквално газейки до втория етаж, я извадихме и я пренесохме през водата. Сега е настанена в Карлово в друго наше жилище”, каза внучката Кристина Минчева. Кметът Петър Делков обясни, че в първите часове на бедствието обикаляли да видят има ли пострадали и ранени хора. “Говорих с Граждански защита, те обясниха, че не могат да стигнат до засегнатите къщи”, каза той. Едва в неделя преди обяд там се появиха първите машини да разчистват.

Селото е откъснато на две заради разрушения мост от реката. “Никой не мисли за хората. Гледа се да минат изборите”, отчаян е Минчо Вълчев.

Катастрофична е обстановката и в другото пострадало село Богдан. Не по-различно е и в Каравелово.

“Само приятели ни помагат, поне в нашата част от селото няма доброволци. Всичко е в кал, къщата ни е съсипана”, обясни за “24 часа” Стефани Тодорова, дъщеря на задържания в събота край морето шофьор Тошко Машора. Съпругът на Стефани е от Каравелово и баба му, дядо му и баща му са били евакуирани чак в събота -

изкарали кошмарна нощ в къщата си на ул. “Първи май”

“Истинско бедствие ни сполетя по много линии”, продължава Стефани. В неделя тя и роднините ѝ разчистваха в Каравелово. В близките дни трябва да отидат до Бургас, за да приберат майка ѝ и сина ѝ, отправили се на злополучно пътуване до морето. Там при случайна проверка по обяд в събота беше задържан Тошко Тодоров-Машора. Той е с обвинение за трафик на мигранти в Гърция и макар през ноември м.г. Пловдивският окръжен съд да отказа да го екстрадира, Европейската заповед за арест не е свалена от системата на МВР. Сега Машора е в ареста за 72 часа. 

Над 150 наводнени къщи и хиляди декари земя с унищожена реколта е равносметката от потопа и в пловдивското село Трилистник. В събота около 9 ч сутринта се скъса дига на река Стряма и заля къщи и дворове. Хората напуснаха домовете си и се евакуираха като при война. В неделя, след като водата се оттече, постепенно започнаха да се завръщат. 

“Ако бедствието беше станало посред нощ, не ми се мисли какви последици можеше да има. Важното е, че няма жертви, другото е поправимо”, каза пред “24 часа” кметът на община “Марица” Димитър Иванов. По думите му на този етап не може да се каже какви са щетите, тъй като тепърва ще се описват, но за това е нужно водата напълно да се оттегли. До късно в събота вечерта

спасявали пенсионер в Трилистник, който бил на покрива

на къщата си.

“Това, което можеше със стотици хиляди левове да бъде предотвратено, сега ще са нужни милиони за възстановяване на пораженията”, коментира Иванов по адрес на несвършената работа от страна на държавни институции. Упреци към “Напоителни системи” отправи и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

“Непочистени корита на реки и канали, брутално изсичане на дървета

- ето го резултата от 30-годишното безхаберно отношение”, заяви земеделският производител от Трилистник Красимир Кумчев. Все още не могат да стигнат до засегнатите посеви, тъй като са под вода. “Това е най-плодородният район на Тракия”, отбеляза агрономът.

По думите му най-много са щетите в Трилистник, но има и в близките села Скутаре, Маноле и Калековец. Според Кумчев ще са нужни още 2-3 дни да се отцеди водата и тогава ще са ясни размерите на пораженията.

“Обещават, че ще компенсират. Но ще стане като миналата година при градушката

Ще дадат по някой лев, колкото да кажат, че са помогнали”, скептичен е той.

Фермерът не може да си обясни защо държавните институции не са си извлекли поуки в последните 30 г. “То не беше Мездра, не беше Свиленградско, сега ние. Всяка година става някъде в страната потоп”, констатира Кумчев.

“Държавни мъже дадоха уверение, че ще помогнат на селото и хората. Ние като община също ще помогнем”, увери кметът на “Марица”.

Земеделският министър Явор Гечев: Много бързо ще осигурим парите

Земеделският министър Явор Гечев заяви, че държавата има механизми да компенсира засегнатите от наводненията карловски и пловдивски села.

“Земеделските служби работят. До десет дни земеделските производители имат право да подадат заявление за пропаднали площи. В понеделник ще пуснем към областния управител предложение за обявяване на частично бедствено положение по отношение на самите площи, за да им се изплатят и помощите, които са свързани с обвързаната подкрепа. До седмица максимум ще извършим проверките. Възможно най-бързо трябва да осигурим парите”, увери Гечев.

Според него нямало регистрирани сериозни сечи над землището на Богдан. Местни хора обаче сочат като основна причина точно безразборната сеч.

“Бедствието нямаше да може да бъде преустановено, дори цялата работа да е била напълно свършена. Най-вероятно дигите пак щяха да се скъсат. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи.  Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа”, добави Гечев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>