Най-рано след месец кметът на Карлово очаква пари от държавата за пораженията от потопа (видео)

04.09.2022 17:49 Радко Паунов
Областният управител на Пловдив Ангел Стоев даде брифинг в Каравелово. С него бяха шефът на пловдивската пожарна Георги Мангараков, командирът на 61-ва бригада, кметът на Карлово Емил Кабаиванов.
Така изглежда все още Каравелово.

Имаме нужда от вода и консерви, каза Емил Кабаиванов

Полиция пази домовете от мародери

Описването на щетите от наводненията в засегнатите подбалкански села започна. Очаква се най-рано след месец Междуведомствената комисия да отпусне средства. Това прогнозира кметът на Карлово Емил Кабаиванов. За него приоритетно трябва да започне възстановяването на разрушените мостове, пътните настилки, улиците и пострадалите домове.

Чакат ни месеци на много работа, за да възстановим пораженията, каза още Кабаиванов. Той обясни, че и в момента Карлово е без вода, тъй като тази, която идва от Балкана, е мътна и с влошени качества.

Кабаиванов участва в изнесения брифинг на областния управител на Пловдив Ангел Стоев в Каравелово. В селото в момента има 4 фадроми, два самосвала, доброволци и 53 войници, които разчистват. И в другите населени места са пратени техника и хора.

"От Горското стопанство в Смолян утре ще изпратят още машини. А "Напоителни системи" в Сливен транспортира много тежък багер в Трилистник, който вече работи по възстановяване на дигата", посочи Стоев. Той увери, че утре ще има два пъти повече техника в засегнатите населени места.

Две комисии в момента описват щетите. Първата е със служители от "Социално подпомагане", която минава по домовете и оглежда. Целта била на пострадалите да се отпусне по една минимална работна заплата. Втората комисия обследва пораженията по инфраструктурата и къщите. "Ще се изготвят протоколи с количествено-стойности сметки и всичко ще отиде в Междуведомствената комисия по възстановяване. Вътрешният министър, който е неин шеф, увери, че ще я свика по най-бързия начин", каза губернаторът.

Тъй като и в момента селата са без вода Стоев заяви, че натискал ръководството на ВиК-Пловдив да се работи активно в засегнатите райони. "Има прекъснати водопроводи и водохващания. Двигателите на помпени на някои помпени станции са под вода. Моля хората за търпение. До два дни водоснабдяването ще бъде възстановено", увери Ангел Стоев. Ще се вземат по две проби, за да е сигурно, че е годна за пиене.

Загиналите животни в дворовете щели да бъдат загробени.

"Полицията е ангажирана да опази имотите на хората. Ако някои смятат да мародерстват, няма да им се отдаде", каза областният. Той определи ситуацията в населените места на Подбалкана като много по-добра спрямо вчера.

Земеделският министър Явор Гечев е категоричен, че в района не е имало поголовна сеч, както твърдят местните. "Възложена е пълна проверка и нищо скрито няма да остане. Но сечите са с много ниска интензивност в този район. Касае се за поголовно бедствие, където са паднали 200 литра на кв. м за 4 часа", каза Гечев.

Попитан защо там, където няма сечища, липсват големи поражения, той обясни, че кани всеки да отиде и да види. "При такива поголовни дъждове няма как дигите да издържат", твърди министърът. И каза на земеделските стопани да са спокойни - щели да си получат парите от директните плащания.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>