Инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев: Бързо строителство с безкомпромисно качество е запазена марка на ГБС-Пловдив

06.09.2022 09:50 Радко Паунов
Пречиствателната станция на Пловдив се изгражда от ГБС и ще бъде приключена през ноември - месец по-рано от договорения срок.
Центърът по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив е една от сложните за изпълнение сгради, построена от ГБС.

Инж. Константин Златев и инж. Димитър Теллиев (вдясно) са изпълнителни директори на ГБС-Пловдив и на “Главболгарстрой при ФАБ” ЕАД в Пазарджик. Златев е роден на 20 май 1983 г. в Самоков. Завършил е “Строителство на сгради и съоръжения” в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Теллиев е роден на 6 юни 1985 г. в Пловдив. Завършил е УАСГ, специалност “ВиК, пречистване на води”. Работил е като проектант. И двамата имат дълъг стаж в “Главболгарстрой”, преди да поемат ръководството на пловдивския клон. Семейни са, всеки от тях има по две деца.

Нямаме забавен и незавършен обект, казват двамата изпълнителни директори

- “Главболгарстрой” е безспорен строителен лидер. На дългия опит в тази сфера ли се дължи това, господа изпълнителни директори?

Димитър Теллиев: В годините ГБС се наложи със срочното и качествено изпълнение на заложените задачи. Клиентите ни имат доверие и ние всекидневно се стараем да го оправдаваме.

Константин Златев: Като постъпих преди 11 г. на работа в ГБС, имаше едно момиче - Милена Желева, която беше в производствено-техническия отдел в компанията. И ми каза: “Ти ще станеш гебесар!”. ГБС не е фирма, а институция, в която хората работят денонощно. Всичко при нас е насочено към едно - да обслужим качествено възложителя. През 2014 г. трябваше да асфалтираме около един обект. Беше събота. Казах на хората да почиват. Един подизпълнител реагира. “Момче, ГБС не си позволява отсрочки. Като е казано, че в неделя трябва да стане, обезателно се прави!”.

- Кризата, войната, инфлацията не се ли отразяват на работата ви и как се справяте?

К. З.: Отразява се и още как. Но борбата е ежедневна и се стараем да работим въпреки тези негативни явления.

Д. Т.: Компанията ни разполага с над 600 инженери. Имаме специалисти по всичко в строителния бранш, които оценяват пазара и правят точни разчети. Там, където вече сме започнали обект, се стремим да балансираме, но не и за сметка на качеството. Там сме безкомпромисни. Да, търпим загуби, но в никакъв случай не ощетяваме клиента. Нямаме незавършен обект. Давам пример с ритейл парка в Карлово, който завършихме. Договорът е подписан през януари. През това време няколко пъти цените на материалите поскъпнаха. Не сме поискали една стотинка допълнително от възложителя.

- Изграждате пречиствателната станция на Пловдив, която е ключов обект за града. Инвестицията е 70 млн. лева. Искахте ли индексация на сумата?

К. З.: Поискахме корекция, защото нашите доставчици настояват заради поскъпналите материали. През ноември м.г. бяхме обезпечили обекта.

Д. Т.: Защитаваме интересите на общината, която ни се е доверила. Спечелили сме търга. И както казахме - нямаме незавършен обект. Не сме спирали и работа, защото, ако това стане, той ще поскъпне още.

- Колко строители дневно работят на пречиствателната станция?

К. З.: 400 души средно на ден, за да можем да изпълним договора. Срокът за завършване е до края на годината, ще направим всичко възможно да приключим поне месец по-рано. Обектът е много сложен, защото е технологичен.

- Изграждате и завода за електрически велосипеди на “Макском” и световния гигант “Пиeрeр”. Каква е спецификата там?

К. З.: Миналия месец спечелихме договора като главен изпълнител. Обектът е с чужд възложител заедно с Максим Митков, те са джойнт венчър. Изключително сложна е технологията на изграждане - сглобяем стоманобетон върху площ от 45 декара. Адмирации за инвестицията. Спечелихме търга в мъжка борба с най-големите в бранша. Австрийците казаха: “Вие сте хората, които ще строят новия завод!”. Интересуваха се от технологията на изпълнение, сроковете, график, качество. По всички тези показатели бяхме железни.

Д. Т.: Всеки ден там има 15 наши багера, 60 камиона, 4-5 верижни кранa. При нас има девиз: “Не потече ли бетон, потичат сълзи”. 650 кубика се изливат на ден в този обект. Обичаме големите обекти. Но най-важно за нас е да удовлетворим възложителя. И така благодарим за доверието. От 11 месеца с колегата сме начело на ГБС - Пловдив, идваме от “Главболгарстрой” - София. Във фирмата сме вече 12-13 г.

К. З.: Спечелихме търга и за разширението на съществуващия завод “Макском” върху площ от 23 000 кв. м. И двата обекта в момента ги изграждаме.

- Във всички браншове се оплакват от липса на работна ръка. Вие как решавате този проблем?

К. З.: И при нас има трудности, но се оправяме. Ние сме много коректна фирма. Плащаме всяка седмица. За грубия строеж все по-трудно се намират кофражисти и общи работници. Ние обаче си ги обгрижваме и тези хора са при нас. Политиката ни е да създаваме, отглеждаме и задържаме кадрите си. Затова при нас няма текучество.

- Някои казват, че ако и пътните фирми работят бързо и качествено като вас, досега всички улици и магистрали ще са готови. Ласкае ли ви тази оценка?

К. З.: Това не е хубаво сравнение. Всички колеги са добри!

Д. Т.: Никога няма да кажем лоша дума за други колеги. Конкурентите ни са сериозни. Но това ни прави още по-силни. Обичаме да се надпреварваме с големи. Навремето инж. Симеон Пешов, светла му памет, беше забранил да участваме в по-малки обществени поръчки. Смяташе, че трябва да се дава шанс и на по-малките фирми. При нас всичко е на светло - осигуровки, печалба и т.н. Това е причината да имаме добър инженерен състав. И всички сме като едно голямо семейство. Имахме среща с ръководството на УАСГ да направим стажантска програма. Защото школата е на обекта, всичко е в практиката.

- Предизвикателство ли беше за вас изграждането на центъра по растителна и системна биология и биотехнология в Пловдив?

К. З.: Разбира се! Такова нещо не е правено. За 4 месеца трябваше да свършим работа, която обикновено става за година. И успяхме. Целият обект е в стъклени фасади, изключително технологичен. Има оранжерии със специална технология за отопление, вентилация и климатизация. Изградихме и аула.

Д. Т.: В този център работят учени хора на световно ниво. От ръководителя доц. Цанко Генчев научихме, че у нас се произвеждат 148 вида чушки и над 200 сорта домати. И когато строяхме този център, си давахме сметка, че в него ще работят високообразовани хора, на които трябва да създадеш подходяща среда.

- Кметът на Карлово Емил Кабаиванов е впечатлен, че за 5 месеца сте успели да изградите ритейл парк в града. Как се строи в такъв кратък срок?

К. З: С много усилия, добра организация, подготвен състав и работа. Няма друг вариант. Ако някой работи 8 часа, при нас е 14.

- Кое е следващото ви предизвикателство?

К. З.: Заводът ни в Пазарджик. Ще стане най-модерният в България. Технологичното оборудване е италианско. В края на ноември трябва да е готов.

- Кога намирате време за себе си?

Д. Т.: Като се приберем вкъщи и си видим жените и децата. Както каза и колегата, ГБС за нас е втори дом. И ми е мечта след години, като пораснат децата ни, да им покажем какво сме изградили и оставили. Работата ни е хоби.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>