Ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив набъбна до 16 млн. лв

02.09.2022 21:35 Никола Михайлов
Внушителната фасада на хуманитарната гимназия в Пловдив
ГЕОРГИ СТАМЕНОВ

- Строителите ще работят 24 часа в денонощието

- Все още няма пари от МОН

До 16 085 411,17 лв. стигна ремонтът на хуманитарната гимназия “Св. св. Кирил и Методий” в Пловдив, стана ясно от обявената обществена поръчка. Първоначалната стойност на проекта беше 8 милиона лева, но в последствие цената беше преизчислена.

“Депутати от предишното правителство поискаха да се направи пазарно проучване. То показа, че цените на материалите са се повишили, затова обявихме повече пари. Не искам да пускаме поръчка и да няма кандидати, защото средствата не стигат”, обясни пред “24 часа” кметът на район “Централен” Георги Стаменов. Той добави, че от Министерството на образованието все още не са постъпили пари за ремонта на сградата, а от културното са получени 1,8 милиона лв. До този момент за хуманитарната гимназия са осигурени 2 803 962,89 лв. с ДДС.

Ремонтните дейности по училището са разделени на два етапа. Първо ще бъде реставрирана и реконструирана сградата, като е предвиден и вътрешен ремонт, а след това фирмата изпълнител ще се заеме с благоустрояване на двора. Срокът за изпълнение е 365 дни.

Реставрацията на сградата паметник на културата ще започне с взимане на шаблони от дограмите и вратите, за да се поръчат идентични и да се запази визията на гимназията. След това ще се работи по фасадите.

За да се повиши енергийната ефективност на сградата, зад радиаторите ще бъде монтирана отразяваща топлоизолация. В подовите и покривните конструкции ще се постави топлоизолационна каменна вата.

Игрища за футбол, волейбол и баскетбол със специални настилки ще бъдат изградени в двора на училището, за да се насърчи спортуването сред младите. В проекта е заложено и една част да бъде озеленена.

“Заложили сме 24-часов работен ден, което 3 пъти да скъси времето, необходимо за ремонта. Вече от кандидатите зависи дали ще предложат да работят на една, две или три смени. Надявам се фирмата, която изберем, да е сериозна и да се справи”, каза Стаменов.

В сградата на хуманитарната гимназия се помещава и ОУ “Княз Александър Първи”. По думите на райкметът в двете общо учат около 2000 деца. “Няма да се наложи да бъдат премествани. Работният процес ще се синхронизира с учебния. Възможно е да се вдига малко шум, но строителите няма да пречат на децата”, гарантира Георги Стаменов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>