Кметът: Ако падне тютюнев склад и пострадат хора, вината ще е моя, нали?

02.09.2022 12:41 Никола Михайлов
Кметът Здравко Димитров и заместниците му са учудени от действията на Велислав Минеков.

Защо министърът не се занимава със сериозните проблеми на културата, а реагира на сигнали от фейсбук по измислени проблеми.

Това попита кметът Здравко Димитров по повод вчерашните две визити на министъра на културата Велислав Минеков в Пловдив. Едната беше късно през нощта, тъй като складът на бул. "Христо Ботев" 51 беше съборен по тъмно. Той е категоричен, че община Пловдив е спазила Закона за устройство на територията, като е одобрила плана, с който собствениците на въпросния склад са пристъпили към събарянето му. Зико повтори, че към онзи момент сградата не се е водила паметник на културата.

“На мен ми е казано, че в Националния институт за недвижимо културно наследство отлежават проекти за 5 млрд. лв. Документи се бавят с години. Не може, когато се появи инвеститор, една сграда изведнъж да става паметник на културата”, каза още той. 

Ако утре падне някоя от рушащите се сгради на бул. "Христо Ботев" и ул. "Иван Вазов", вината ще бъде моя, отговори Димитров.

Той попита къде са обещаните 12 млн. лева за ремонта на Концертна зала в Пловдив, която се руши и не започват строителни дейности поради липса на средства от държавата. Нямало ги и обещаните пари за ремонт на Хуманитарната гимназия в града.

Можеше да посети изгорялото училище "Душо Хаджидеков", което е на 152 г. и е паметник на културата, вместо да обикаля частните складове в Тютюневия град, добави кметът по адрес на Минеков.

Зам.-кметът по културата  Пламен Панов добави, че причината за разрушаването на тютюневите складове е бавната работа на института за паметници. 

Началникът на дирекция “Устройство на територията” в община Пловдив арх. Пламена Андонова отбеляза, че няма законово основание да бъдат отказани заявленията за събаряне на тютюневи складове, които не са паметници на културата.

“Исканията за бутане са подадени на 1 август. Ние знаем, че е започнала процедурата и уведомихме НИНКН за намеренията на собствениците”, каза тя. И допълни, че ако културното министерство беше издало заповед преди 14-дневния срок, в който заявленията трябва да бъдат одобрени, складовете сега щяха да са цели. Но щом процедурата не е била завършена към този момент, общината е трябвало да позволи дейностите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>