Жители на Черноземен подеха подписка: Ограничете скоростта, гинем! (снимки)

31.08.2022 20:00 Радко Паунов Никола Михайлов
Кметицата на Черноземен Тоня Христозова показва интензивния трафик.
Жители на село Черноземен подкрепят подписката за ограничаване на скоростта по пътя Пловдив - Карлово, който минава през населеното място.
Когато има полицейски патрул, шофьорите се съобразяват и намаляват, но в повечето време от денонощието няма униформени.

- Коли летят със 150 км/ч по пътя Пловдив - Карлово

- Преди два месеца трима души намериха смъртта си при свирепа катастрофа

Подписка за ограничаване на скоростта и поставяне на камера на пътя в пловдивското село Черноземен подеха местни жители. Трасето е част от републиканската мрежа Пловдив - Карлово и трафикът по нея е убийствен.

“Страшно е. Профучават през населено място с над 150 км/ч. Ще ни избият”, ужасена е кметицата Тоня Христозова. Тя призова хората в близките дни да отидат пред кметството и да подкрепят подписката, за да може в петък да я внесе при кмета на община Калояново, областния управител и Агенция “Пътна инфраструктура”.

Това са институциите, от които зависи решаването на проблема. Христозова описа страховити случаи, при които

автомобили се изпреварват бясно дори на пешеходната пътека

“Имаме сергия на пътя и в събота и неделя, когато ходя там, изпадам в шок. Пътният знак, показващ наличието на пешеходната пътека, беше обрасъл. Лично оскубах храсталаците, за да могат шофьорите да го виждат. Докато правех това, няколко коли щяха да ме отнесат”, каза кметицата.

Консултирала се с юриста на община Калояново и взела решение да инициира подписката. Хората в селото я приветстват.

“Когато има пътни полицаи, шофьорите се съобразяват и карат по-бавно. Но щом им видят гърба, натискат газта”, описа Христозова. По думите ѝ дори тежки камиони правели опасни изпреварвания в населеното място.

Хората от Черноземен не могат да забравят тежката катастрофа на 20 юни т.г., при която загина 40-годишният Георги Дойков от селото.

“Момчето е завивало с буса, когато мерцедес с врачанска регистрация го връхлетя със 150 км/ч и го уби на място. В другата кола загинаха майката и бащата на шофьора, който смачка паркирана кола и пречупи уличен стълб. Това ни накара да предприемем незабавни мерки”, обясни Христозова.

Според нея други варианти да се опази населението няма. Хората от Черноземен настояват в тази отсечка

да се постави камера, която да засича джигитите

“Ще искаме да има и изкуствена неравност, но едва ли ще разрешат такава на републикански път”, коментира кметицата.

Според шофьори движението по отсечката Пловдив - Карлово е кошмарно. Това е най-натовареният път в региона, категорични са водачи.

В първия ден на подписката, поставена пред кметството на Черноземен, хората масово я подкрепяха, установи репортерска проверка. Нито един, тръгнал за хляб и други покупки, не подмина списъка.

“Жив късмет е да пресечеш шосето. Никой не спира на пешеходната пътека, а би трябвало да знаят правилата за движение”, коментира Недялка Реждева, която току-що бе положила подписа си. Казва, че нощем непрекъснато чувала форсирането на мотори и коли.

“Все едно е писта за рали”,

възмущава се Реждева.

83-годишният Илия Кузманов добавя, че не могат да стигнат до гарата и автобусната спирка, защото се налага да пресекат опасното шосе. “Човек трябва да  рискува живота си, за да стигне дотам”, обясни той. Категоричен е, че трябва да има светофар, какъвто е поставен в съседното Граф Игнатиево на същия натоварен път. 

На сергията за зеленчуци, която е точно срещу автобусната спирка в Черноземен, от година работи Соня Бенадова. “Виждам как препускат. Някои намаляват, но повечето не се съобразяват. Възрастни хора чакат по 10 минути, за да притичат до спирката”, описа тя.

Разказа, че 30 г. е била рентгенов лаборант в Пловдив. “Още са пред очите ми хората с травми, пострадали от катастрофи”, натъжава се тя.

Единствено полицейският патрул озаптявал джигитите. Но

униформените не можели непрекъснато да дежурят

на това място, защото трябвало да контролират и в други селища.

Община Калояново, към която се числи Черноземен, подкрепя инициативата на хората от селото. “С каквото можем, ще помогнем. Всичко обаче е в ръцете на АПИ. От тях зависи дали ще позволят да има т.нар. легнали полицаи, но сме длъжни да опитаме”, коментира кметът на общината Виктория Михайлова. 

“В болнични съм”, обясни шефът на Областното пътно управление в Пловдив Петър Попов и отказа да коментира. Според пътни специалисти обаче напълно е възможно да бъдат удовлетворени исканията на хората от Черноземен.

“Трябва най-напред да се сформира комисия с представители на КАТ, на пътното управление и на общината, която да разгледа случая, да обходи местата и да даде становище, което се изпраща в Агенция “Пътна инфраструктура”. Ако всички институции са съгласни, че съществува реален проблем, следващата стъпка е общината да изготви проект за поставяне на изкуствени неравности. Той трябва да бъде съгласуван и одобрен, след което се пристъпва към изпълнение”, разясни пред “24 часа” експерт.

По думите му такива случаи има и на други участъци от републиканската пътна мрежа.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>