Детските градини и яслите в “Родопи” отесняха, строят нови

06.09.2022 09:15 Ани Иванова
Така ще изглежда новата детска градина в Браниполе
Кметът на „Родопи“ Павел Михайлов реже лентата на новия мост в Първенец
Новият мост в Първенец свързва селото с останалите населени места от „Родопи“

Ударно ремонтират улици, подменят водопроводи в селата

Истински наплив се наблюдава в последните години към селата на община “Родопи”, които са най-близо до Пловдив. Хора от града купуват имоти в тях, за да живеят по-спокойно.

Детските градини и яслите в тези населени места отесняват. По тази причина се разширяват съществуващите и се изграждат нови.

В Браниполе се строи детска градина със 150 места. Идеята е тя да обслужва както хората от селото, така и от Белащица и Брестник. Финансирането от 4, 6 млн. лева е осигурено от Министерството на образованието и науката.

“От близо десетилетие това е първият голям проект, спечелен от общината.

Работихме две години по него. Когато институциите действат в синхрон помежду си, нещата се случват”, коментира кметът на “Родопи” Павел Михайлов.

Детското заведение ще бъде разположено на близо 3 дка разгърната площ. Ще се разкрият 6 групи – 4 градински, една яслена и резервна за най-малките жители на Браниполе. Всяка ще разполага със собствена обособена площадка за игра. Детската градина ще бъде изпълнена по всички съвременни стандарти.

В момента съществуващата детска градина “Синчец” в Браниполе ползва помещения от читалището и училището, които общината е ремонтирала с над 300 000 лева.

“Проектът за новата градина в Браниполе е израз на желанието на ръководството на “Родопи” да осигури по-добро качество на живот на хората за дълъг период от време. След по-малко от година ще имаме модерно детско заведение ”, посочва Павел Михайлов.

В Брестник вече се радват на нова детска ясла, филиал към детска градина “Надежда”. 

 “Общината сбъдна отколешна мечта на жителите на Брестник”, казва директорът на градината Златка Атанасова.

Яслата е за 15 деца на възраст от 10 месеца до 3 години. Групата има своя спалня, място, където се разпределя храната, санитарни и помощни помещения, кътове за игра. Заведението е изградено след преустройство на обслужваща сграда в двора на детска градина “Надежда”, за което общината е инвестирала близо 143 хиляди лева.

В “Родопи” има идейни проекти за строителство на нова детска градина в Крумово и за разширяване на детските заведения в Марково и Първенец. Ще бъде направено вътрешно преустройство на градината в Златитрап, за да се отвори място на нова група. Готови са проектите за саниране на забавачките в Ягодово, Брестовица, Кадиево и Първенец.

Ще бъдат изградени 9 детски площадки, както и съоръжения за игра на най-малките жители на общината във всички градини.

“Стремим се да подобрим условията за живот както на най-малките жители на общината, така и на техните родители, баби и дядовци.

2022-а е годината на инвестиции в инфраструктурата в “Родопи”, обяснява кметът Павел Михайлов.

Над реката в Първенец е построен нов мост. Така един от най-важните проекти на общината вече е реализиран. Съоръжението разделя селото на две, но е и основна пътна връзка за останалите населени места в “Родопи”. За построяването му Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане е отпуснала 1,4 млн. лева.

Със заем от 6, 7 млн. лева от фонд ФЛАГ в “Родопи” предстои да се направи основен ремонт с подмяна на водопровод на 10 улици в селата. За тях са предвидени малко над 4 млн. лева от кредита.

Част от него – 1,25 млн. лева, ще бъде насочена за благоустрояване на парковете в Брестовица и Първенец, както и за изграждане на футболно игрище в училището в Кадиево. Ще се ремонтира и здравният дом в Устина.

С близо 1,2 млн. лева ще бъдат обновени повече от 6000 осветителни тела в селата в “Родопи” с по-ефективно и икономично LED осветление.

Според общинските съветници заемът е изключително важен за развитието на общината и условията по него са добри. Той е за срок от 10 години при фиксиран лихвен процент от 1,54% с едногодишен гратисен период след сключване на договора.

“Активно работим по капиталовата програма. Тя включва основен ремонт на 40 улици, които са посочени приоритетно от кметовете по населените места, и са на стойност близо 10 млн. лв.”, обясняват от администрацията на “Родопи”. Заложени са и 200 хиляди лева за проектиране на рехабилитация за още 19 улици. Стратегически обект, който иска да реализира общината, е реконструкцията на околовръстното шосе на Марково.

В бюджета за тази година са заложени първи и втори етап на благоустрояване на площадното пространство в Брестовица и още 900 хиляди лева в проекти за цялостна канализационна мрежа в 9 населени места от общината.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>