3D гладиаторски битки ще гледат туристи под сцената на Античния театър

06.09.2022 11:00
Къща “Хиндлиян” е една от перлите на архитeктурния комплекс

С часовникарска прецизност реставратори на “Старинен Пловдив” връщат блясъка на алафранги на 187 години

“Голямо предизвикателство е да се занимаваш с физическото опазване на толкова много паметници”, казва арх. Нина Толева-Новак, зам.-директор на общинския институт “Старинен Пловдив”. Организацията стопанисва около 30 обекта в архитектурния комплекс. Освен за възрожденските къщи се грижи и за Античния театър, Римския стадион, Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика.
И в момента реставратори работят в една от
знаковите сгради - къща „Хиндлиян“.
Тя е построена през 1835 г. от търговеца Степан Хиндлиян, основоположник на един от четирите най-заможни рода в Пловдив.
Заварваме реставраторката Христина Цветкова от “Старинен Пловдив” да обследва проблем върху самия цокъл до входа на пищната сграда. На втория етаж в една от стаите работи колежката є Десислава Заваринова. С часовникарска прецизност тя възстановява алафранга, на която е изобразен великолепен пейзаж от Петерхоф. Специалистката сваля стари ретуши от предишна реставрация и прави колоритна възстановка. Работи с много тънка четка за рисуване. Над самата алафранга са изобразени пластични орнаменти от гроздове. “Сложно е, но и в същото време е интересно, защото никога не правиш едно и също нещо. Кара те да мислиш по различен начин, за да дадеш нов живот на даден шедьовър”, казва Цветкова.
“Реставрационните дейности при нас никога не са спирали”, уточнява арх. Новак. И дава пример с фасадата на къща “Стамболян”. Там е разположена постоянната експозиция на художника Димитър Киров. Дълги години сградата беше загубила оригиналната си декорация по фасадата. За възстановяването є са ползвани шаблони, изработени по архивни кадри - така както е изглеждала през XIX век. Оригиналният є вид сега е възвърнат, а цялата реставрация, извършена от екип с ръководител художник реставратор Елена Кривошиева, преминава под прякото ръководство и наблюдение и на доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, директор на общинския институт “Старинен Пловдив”. Стойността на извършените реставрационни дейности е 84 776 лева, отпуснати от Министерството на културата.
В момента се работи и по проект за възстановяване на интериорната художествена декорация на аптека “Хипократ” – единствения музей на фармацията у нас. Предстои да се извърши конструктивно укрепване и частично възстановяване на къща “Нишанян”.
Един от успехите на “Старинен Пловдив” е спечеленият проект “Оживяване на недвижимото културно наследство на Античен театър чрез прилагане на иновативни и прогресивни технологии” в размер на 64 810 лева, които отпуска Национален фонд “Култура”. Пространството под сцената ще бъде превърнато в туристическа атракция.
“Под нея са изградени помещения и проходи с кръстовиден план, който преминава в засводен проход. В центъра на орхестрата има вертикален отвор, който осъществява достъп до сцената от подземните галерии. До момента тази изключително атрактивна част от Античния театър не е ползвана и не е достъпна за туристи. С проекта ще бъде обособена в експозиция, в която с помощта на новите технологии ще бъдат възпроизведени гладиаторските борби”, обяснява Таня Славова, ръководител “Туристическа и агентска дейност” в института.
За друг бъдещ проект разказа Гергана Костадинова, ръководител на отдел “Административно и правно обслужване”. Тъй като са минали повече от 40 години, откакто реставрираният древен театър е пуснат в експлоатация, е направена конструктивна експертиза за установяване на техническото състояние на скенето - там, където се издигат колоните. В обследването са участвали специалисти от Центъра по научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия. Предстои разработване на проектните части за укрепването.
“Работим и по иновативното представяне на фрагменти от интериора на Епископската базилика и в частност на амвона. Целта е чрез съвременни технологии да бъде показано как е изглеждал той преди 1700 години, без да се накърнява автентичността му”, казват от “Старинен Пловдив”.
Изработва се проект и за постоянните експозиции на Златю Бояджиев и Димитър Киров. Идеята е
картините на художниците да се оживят и да бъдат включени в мобилно приложение, което ще обхваща всички музеи на територията на Пловдив. Посетителят ще може да види чрез приложението си в телефона как картината примерно се е рисувала, обясни арх. Нина Новак.
Тези дейности са част от спечелен от общината проект “Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места” към Норвежката програма на стойност 781 550,03 лв., в който са включени седем културни институции - Общински институт “Старинен Пловдив”, Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей и Народна библиотека “Иван Вазов”.
Екип от специалисти на “Старинен Пловдив” започва да организира аварийни дейности по укрепване и стабилизиране на увреденото сграфито на ДиКиро на калкана на сградата на ул. “Съборна”, както и да изготвя проект за неговото възстановяване. Творбата се срути частично при буря през април тази година.

Знакови събития

- В обектите на “Старинен Пловдив” до 20 август тази година са реализирани 120 събития, от които 41 на Античния театър, 14 в Епископската базилика и 65 в другите обекти. До края годината се очакват още 40.

- В тазгодишните Празници на Стария град под мотото “Врати във времето” ще бъде премиерата на документалния филм “100 години хвърча по камъните” за живота и делото на Атанас Кръстев – Начо Културата. Ще бъдат показани и документалните филми “Начо” с автор Десислава Шишманова и “Чорбаджи Начо на Стария град” на Антоанета Бачурова, част от поредицата “Умно село”.

- В рамките на празниците от 12 до 18 септември ще се осъществят над 15 събития, работилници, концерти, изложби. Началото ще бъде дадено с концерт-спектакъла “Врати във времето” специално създаден от консорциум “Изкуство и образование”, част от който е и “Старинен Пловдив”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>