Нов площад за 4 млн. лева блесна в Асеновград

06.09.2022 09:30 Анелия Иванова
Новият център на Асеновград
Кметът д-р Христо Грудев
Даден е старт на мащабния ремонт на читалище „Родолюбие“ в града.

Общината строи детска градина с басейн и велоалея край Чая

Пробиви с още проекти в еврофондовете

Общината успява да подготви успешни проекти, с които кандидатства в еврофондовете. Предвижда се модернизиране на болницата в Асеновград. Тя ще получи безвъзмездно финансиране от ЕС близо 400 000 лева за изграждане на инсталация за производство на кислород, с който ще се захранват 30 болнични легла.

“В условията на пандемии и извънредни ситуации консумацията и нуждата от кислород се увеличава многократно, което води до бързо изчерпване на наличните количества и необходимост от спешни, ежедневни външни доставки. Те невинаги могат да бъдат редовни, а това поставя в риск живота и здравето на пациентите. При наличие на собствена инсталация такава опасност няма да се създаде”, посочват лекарите.

По друг спечелен европроект в здравното заведение и в градската библиотека “Паисий Хилендарски” ще бъдат монтирани автономни фотоволтаични инсталации. Всяка една от тях ще произвежда 30MWh енергия годишно и така ще се икономисва от сметките за отопление.

Нови настилки и стълби, алпинеуми, прекрасно оформени зелени площи с поливни системи, просторна открита сцена, амфитеатрална зона за отдих, ефектно осветление. Така изглежда центърът на най-големият град у нас, който не е областен център – Асеновград, след приключване на първия етап от проекта за благоустрояването му на стойност над 4,3 млн. лева.

Парите са осигурени по европейска програма,

с тях са реновирани част от централната зона на града и площад “Акад. Николай Хайтов”. Направено е и цялостно отводняване на това пространство, монтирано е видеонаблюдение, изградени са съоръжения за хора с увреждания. Второто ниво на площада е повдигнато със стоманобетонова плоча, обновено е и третото.

“Предстои втори етап от благоустройството на централната част на града, който ще включва главната улица и зоната около читалището. Финансиране ще търсим отново от ЕС”, коментира кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев.

Местните със задоволство отбелязват, че градът им разцъфтява и привлича все повече туристи.

“В Асеновград, известен като Малкия Йерусалим заради многото си параклиси и църкви, идват хора от цяла България. Сега ще могат да се полюбуват и на красивия ни център”, казват жители на града.

Скоро те ще имат друга нова придобивка - велоалея, дълга 682 метра. Тя започва от моста в центъра на Асеновград, минава покрай коритото на Чая и свършва до градския плувен басейн. От страната на реката ще има ограда, за да предпазва колоездачите.

Парите за велоалеята са от общинския бюджет.

На спорта се обръща специално внимание

в общината. Състезателите по вдигане на тежести, които от години прославят Асеновград, вече тренират в обновената спортна зала “Иван Веселинов”. Там е подменена дограмата, направен е ремонт на подови настилки, фасади и покриви, монтирани са нови подиуми, климатизатори и осветителни тела.

“Имаме добри условия за тренировки, което се отразява и на резултатите ни”, посочват щангисти.

На нова многофункционална спортна зала се радват в с. Тополово, което е в община Асеновград. За изграждането є Министерството на младежта и спорта е отпуснало 840 000 лева. Залата е в двора на местното училище “Отец Паисий” и се използва като физкултурен салон. Подходяща е за тренировки и състезания по баскетбол, волейбол и други спортове.

Културата не страда, общината намира пари. “Модернизираме и материалната база за културни прояви. Със спечелен европроект за 3 222 779 лв. правим мащабен ремонт на читалище “Родолюбие” в Асеновград”, обясняват от администрацията. Предвижда се подмяна на дограмата и покрива, на ВиК и елинсталацията, на отоплителната, климатичната и вентилационната система, полагане на вътрешна топлоизолация и монтиране на енергоспестяващо осветление. Ще се реновират съществуващите санитарни възли и ще се изградят допълнителни. Зрителната зала също ще бъде обновена.

В плана е да се доставят и монтират специализирани машини, съоръжения и оборудване за сценично осветление, ръчни и панорамни подемници, озвучителни тела. Столовете и завесите ще се подменят.

“Един от основните ни приоритети е

да осигурим по-добри условия на младите семейства

Ще построим нова детска градина в кв. “Изток” в Асеновград”, казва кметът д-р Христо Грудев. Заведението ще е за 6 групи, ще има кухненски блок, физкултурен салон, закрит басейн, дворно пространство с площадки за игра. Детската градина ще отговаря на всички съвременни изисквания за здравословна и безопасна обучителна и работна среда, за енергийна ефективност.

За хората с увреждания общината също полага грижи. Създаден е дневен център, който предоставя рехабилитация, терапия, консултиране, информиране и подкрепа. Има и специализиран транспорт.

Отделно 168 възрастни и хора с увреждания ползват от услугите на домашния патронаж. По проекта “Топъл обяд” пък са обхванати 300 души.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>