Пациенти влизат на инвалиден стол в “Св. Пантелеймон” и прохождат след терапията

06.09.2022 10:00 Румен Златански
Специалисти се грижат за възстановяването на пациентите във физикална и рехабилитационна медицина
Д-р Николай Димитров показва модерен апарат в отделението по вътрешни болести

Болницата няма дългове, обновява цялостно апаратурата си

Възрастна жена, гледала мъжа си на инвалидна количка, е безкрайно благодарна на лекарите от отделението по физикална и рехабилитационна медицина в пловдивската общинска болница “Свети Пантелеймон”. Съпругът є станал и започнал да ходи след третия ден на лечението.

“Имах тежка дискова херния, оперираха ме, а тук се възстанових много добре. Благодарен съм на целия екип”, казва 49-годишният Петър Донев.

“Преди два месеца приключи ремонтът. Всичко е чисто ново. В повечето стаи са монтирани и тоалетни”, разказва шефът на отделението д-р Тодор Илиев. Друго предимство е местоположението - намира се в двора на болницата, около него има парк, пациентите могат да се разхождат. А

най-голямото предимство е модерна техника

“Имаме нов високоинтензивен лазер. Прилагаме ударновълнова терапия за лечение на скъсани сухожилия и опорно-двигателния апарат. Освен за възрастни хора става и за по-млади, за спортисти. Разполагаме с нов нискочестотен апарат с вакуум, с екстензионна маса, на която правим полуразтягане на нашите пациенти. С лечебната ни физкултура сме известни и търсени не само в Пловдив, а в цяла Южна България. Прилагаме я на пациенти от 10 до 80 години, хората се чувстват отлично”, гордее се д-р Илиев.

Средно на месец през отделението минават 100-115 пациенти. Разполагат с 36 легла и заетостта е голяма. Помощ търсят хора с болки в гръбначния стълб, със сменени коленни и тазобедрени стави, с фрактури, трудно подвижни, след операции от рак. Най-много са пациентите след прекаран инсулт. “Вече имаме и

нова клинична пътека - рехабилитация след COVID-19

За да лекуваме такъв пациент, трябва да има епикриза от отделение за лечение на коронавирус, не по-стара от три месеца, и да бъде с отрицателен тест за заразяване”, обяснява д-р Илиев. Правят дихателна гимнастика, процедури за укрепване на организма. При много случаи има много дълъг постковид синдром. Но по клиничната пътека пациентите могат да останат в отделението една седмица, което е крайно недостатъчно. Ако искат по-дълго лечение, трябва да си платят цената на клиничната пътека - 656 лева.

“Има пациенти, които си плащат, за да останат и да разчитат на място на лекарите и модерната апаратура. Работим и като медицински център - лечението на хората, които са по-добре, го продължаваме амбулаторно”, добавя шефът на отделението. При по-тежко болните, които нямат пари да продължат лечението си в болницата, пращат специалисти да ги посещават по домовете.

В отделението работят петима лекари, от които трима са специализанти. Това предполага, че в бъдеще ще могат да разчитат на млади специалисти. Но

големият проблем е недостигът на медицински сестри

“Не е лесно, но с повече усилия и добра организация успяваме да се справим”, смята д-р Илиев. Рехабилитаторите са 12, на този етап достатъчно. Отделението разполага с две зали за гимнастика и със стаи за електролечение.

Липсата на сестри мъчи и другите отделения в “Свети Пантелеймон”.

Родилното отделение е едно от най-добре оборудваните и модерни в Пловдив и региона. Човек ахва още като застане на входа му. Има библиотека, която се ползва от медиците и от бъдещите майки. При условия

като в лъскав хотел родилките се чувстват комфортно

“Ехографът ни е много модерен, с 4D изображение. Въпросът с кадрите е сериозен. Аз самият съм пенсионер от две години, но продължавам да работя. Имаме нужда от още акушерки”, обяснява началникът на отделението д-р Хагоп Карагьозян.

“Много съм доволна, втория път родих там при д-р Карагьозян. Преносих плода. 10 дни ми слушаха тоновете, наблюдаваха ме и накрая ме прибраха да раждам. Цял ден бях на системи, бяха непрекъснато край мен. Много бързо събраха екип за операцията и всичко мина успешно”, написа в социалните мрежи млада пловдивчанка.

След скорошен ремонт и условията в отделението по вътрешни болести са отлични. Там се диагностицират и лекуват пациенти с кардиологични и съдови проблеми като исхемична болест на сърцето, остър миокарден инфаркт, заболявания на клапите, ритъмни и проводни нарушения, тежка артериална хипертония, остра и хронична сърдечна недостатъчност. То разполага с 48 легла, от които 8 за интензивно лечение. В него работят с 14 лекари и двама специализанти. И тук търсят още сестри. В момента те са само 10.

Техниката е съвременна - апаратура за мониторинг на сърдечен ритъм, на артериално налягане с оценка на сърдечната функция. Извършва се също ехокардиография с доплерово изследване на съдове, оценка на ритъма чрез холтер ЕКГ мониториране, оценка на коронарния резерв чрез компютърна велоергометрия, ЕКГ диагностика и оценка.

“Осемте легла за интензивно лечение разполагат с мобилни ехографи, което позволява да следим във всеки един момент състоянието на пациентите”, разказва кардиологът д-р Николай Димитров. Отделението е

включено в клинични проучвания

Фирми, произвеждащи лекарства, тестват новите си продукти на доброволци. Това е доказателство, че фармацевтичните компании имат доверие на специалистите от МБАЛ “Свети Пантелеймон”.

Едно от най-силните отделения е неврологичното с шеф д-р Веселина Андонова. Там спасяват успешно пациенти в тромболиза. Манипулацията се извършва още на скенера, стига болният да е докаран в първите 4 часа. Това е разтапяне на тромба в мозъка чрез вливане на препарати. Ако се извърши още в първите 1-2 часа след инсулта, пострадалият се възстановява почти напълно.

“Болницата няма никакви задължения в момента, печалбата ни за миналата година беше 114 000 лева. Амбициите ни са да обновим техниката”, коментира директорът на МБАЛ “Свети Пантелеймон” д-р Константин Сапунджиев.

По националния план за развитие ще участват в програми за доставка на съвременна апаратура. Болницата ще се стреми да привлече специалисти, най-вече анестезиолози, хирурзи и уролози. Спечелила е проект и с помощта на Министерството на образованието ще обучава медицински сестри и лаборанти.

Други от Болници

Повишават квалификацията на медицинските сестри в пловдивска болница

Обучителен курс на тема „Клинико-практични познания и умения при заболяванията в ендоскопската ендоназална хирургия" се проведе в УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД - Пловдив

УМБАЛ "Свети Георги" с две отличия в национален конкурс за безопасност и здраве

Пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" спечели първо място в категориите "Големи предприятия с над 250 заети лица" и "Предприятие, инвестирало най-много средства за подобряване на безопасни и здравословни

Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив се връща в Хирургиите след ремонт

Основният ремонт на Клиниката по кардиология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив приключи и днес се връща на старото си  място - на 12-ия етаж на хирургичния корпус на "Пещерско шосе"

В Пловдив учат санитари да не допускат вътреболнични инфекции и етично да общуват с пациентите

Как  да подобрят хигиенните норми, да работят правилно с препарати за почистване и дезинфекция, както и разделно да събират битовия и биологичен отпадък

Пловдивски медици учат пациенти на диализа как да се лекуват вкъщи

Алтернативен метод за терапия предлага Отделението по диализно лечение към УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив. Лекарите на университетската болница запознават своите пациенти и им провеждат обучение за

>