Жива библиотека събра млади хора с творци в Младежкия център

06.09.2022 09:45 Ваня Драганова
Директорът на Младежкия център Калина Дамянова (на преден план) на едно от събитията там
Тиктокърът Костадин Николов (вдясно) разговаря с един от младежите, пожелали да се срещнат с него.

Хотелската база на комплекса приюти първите украински бежанци в града, организираха и курсове по български език

Младежи от Пловдив се срещнаха с автори на книги, настолни игри и с тиктокъри във формата “Жива библиотека”. Това се случи в Младежкия център в Пловдив, а идеята дойде именно от подрастващите.

Младежкият център е създаден по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. и от 2 години работи по проект за превръщането си във фактор в региона по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”.

“Едно от направленията е образованието. Целта ни е младежите да придобият умения, надграждащи тези, които се усвояват в училище. Това са комуникационни умения, за изразяване и отстояване на мнение, креативност, емоционална интелигентност и дигитално-медийна грамотност. Имаме съставена образователна програма, но винаги се вслушваме в младите хора, с които работим. Така беше и с живата библиотека - младежите искаха да седнат и да си говорят с хора, които са интересни за тях”, обяснява директорката на центъра Калина Дамянова.

На 12 август на разговор с младежите в неформална обстановка седнали Костадин Николов (тик-ток 0rooster), Димитър Фердинандов (автор в младежки сайт, чиито интереси са в сферата на ученическото самоуправление и Космоса), Димитър Желев (с познания за криптовалутите и роботиката), Донка Кьосева (медиатор в центъра, автор на ромска поезия, която се занимава и с огнено-театрално изкуство), Илиан Пехливанов (преподавател, автор на книга за личностно развитие) и други. После младежите разговаряли и с Мирослав Гаригов, автор на две интересни настолни игри. В организацията на живата библиотека се включили ученици и студенти, преминали обучителната програма “Млад стажант: Младите (въз)действат”.

За двете години от началото на проекта в различни дейности са обхванати над 2500 деца, младежи, учители, родители. Сред реализираните в последната година инициативи са “Здравей, лято” - серия от обучения, мюзикълът “Малката кибритопродавачка”, курсът по творческо писане, огненият спектакъл “Самодива”, изложбата “Живот в цветове”.

Дейността на Младежкия център не е съсредоточена само в Пловдив. В работата с уязвими групи образователният екип посещава и малки населени места в областта. През последните месеци в с. Шишманци се среща с група от около 15 деца и младежи. С тяхно участие по случай 8 април – Деня на ромите, в Пловдив е организиран спортен празник, в който се включили над 100 деца и от други населени места в областта. След това младежите кандидатствали в конкурса за младежки инициативи с идея за изграждане на беседка в Шишманци. “Това ще бъде тяхното място за срещи и общуване, където да споделят своите проблеми и да търсят заедно решения”, казва Калина Дамянова.

Досега пловдивчани са реализирали 2 международни обмена – в Португалия и Ирландия, предстоят им още 7. Скоро ще бъдат в Словения и Испания. С екипите на центъра пътуват и по 10 младежи.

Извън дейностите по проекта в Младежкия център съхраняват, организират и дигитализират спортния архив на Пловдив. Сайтът https://sportsmuseumplovdiv.bg/bg е активен от 17 май и предстои там да бъдат качени много снимки, които са запечатали спортната история на града, дал на страната не един олимпийски и световен шампион.

Младежкият център разполага с хотелска база, която в края на февурари и март приюти първите бежанци от Украйна, избрали Пловдив. Там беше организиран и първият в Пловдив курс по български език за украинци, който им помогна после по-бързо да намерят работа и дом.

За грижата за своите гости, нивото на спортните съоръжения и образователните си програми Младежкият център е награден със Знак за качество на Съвета на Европа.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>