Какво се обърка във Формула 1 през 2022 г.?

26.08.2022 17:09 Николай Маринов
Стартът на състезанието в Мелбърн, Австралия- 10 април 2022 г.

През 2022 г. бяха въведени промени в директивата на Ф1 с цел улеснение за пилотите в състезанията. Предпоставка за тези нововъведения беше последното състезание в края на миналата година в Абу Даби.

Тогава преди подновяването на надпреварата в последната обиколка Майкъл Маси позволи на част от затворените с обиколка състезатели да се върнат на позициите си.

Въпреки усилията от ръководството на организацията промените през 2022 г. не дават нужния резултат към момента.

Равносметката е, че наказанията през тази година са се увеличили спрямо тези от миналата. Някои от пилотите се оплакаха, че наказанията не са съвсем справедливи въпреки ясно формулираните правила. Други от тях пък мислят, че толкова много санкции съсипват състезанията.

Фернандо Алонсо беше наказан в Маями поради напускане на ограниченията на трасето, а в Монреал- поради промяна на посоката. В тази връзка испанският пилот изрази недоволство относно ситуацията в Силвърстоун. Тогава Шарл Льоклер напусна очертанията на пистата в борбата си със Серхио Перес. Според двукратния световен шампион монегаскът е трябвало да бъде наказан, но това не се случи. Испанецът е недоволен най- вече от непостоянството в решенията на стюардите.

Шарл Льоклер пък е на мнение, че състезанията ще се провалят при толкова много наказания. Потвърждение за това пилотът от Монако е получил след станалото в Силвърстоун. По негови думи пилотите трябва да се състезават по-свободно, както се случи тогава.

Според Ландо Норис пък пилотите не трябва да мислят постоянно колко място са оставили при борба за по-предна позиция или дали са променили посоката си на движение.

Британецът отбеляза, че пилотите се опитват да разговарят с ФИА в тази посока. Според него обаче от организацията не се вслушват в техните думи. Норис изисква от ФИА да вземат предвид какво им казват пилотите и да се опитат да въведат промени в правилата.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>