Жива верига: Не бутайте поредния тютюнев склад в Пловдив (снимки)

25.08.2022 12:46 Никола Михайлов
Сред участниците в живата верига е и съветничката от ДБ Веселка Христамян.
Шефът на НИНКН арх. Петър Петров.
Така изглежда складът откъм бул. "Христо Ботев".
Складът, на чието място трябва да се вдигне жилищна сграда.
Около 15-ина души участваха в живата верига.

На негово място ще вдигат до 7-етажна жилищна сграда

До дни ще бъде обявен за недвижима културна ценност 

"Всеки момент складът ще бъде обявен за паметник на културата и общината и собствениците на имота са предупредени. Два дни по-късно е издадено разрешение за събарянето му".

Това заяви шефът на НИНКН арх. Петър Петров, който се появи на протест, организиран от съветниците на "Демократична България" в Пловдив. Сградата се намира на бул. "Христо Ботев" 51 и по думите на Веселина Александрова от ДБ  е сред най-запазените складове. На партера доскоро е имало магазин за мебели, а горните етажи са празни. Съветничката е притеснена, че е започнало събаряне. Според информационната табела то ще продължи 60 дни.
По този повод два протеста се събраха днес да бранят сградата, която е частна собственост.
"Заличават паметта и красотата на Пловдив! Нито законът ги спира, нито моралът", написаха в социалната мрежа от "Клуб Нещото".

Съветничката Александрова обясни, че единственият вариант е спиране на събарянето. Тя визира подробния устройствен план, който предвиждал на това място да се вдигне жилищна сграда до 7 етажа.
"Разговарях с кмета Здравко Димитров и му казах, че той отговаря по закон за културното наследство на града. Трябваше Пловдив да има структура, институт, звено, което да се грижи за богатата си архитектура", допълни арх. Петър Петров. По думите му общината е била уведомена на 16 август, че въпросният склад ще бъде обявен за паметник на културата. Два дни по-късно обаче сградата е обявена за опасна и е било издадено разрешение за нейното събаряне.
"От 5 ноември м.г. тече процедура за обявяването на склада за паметник. Извършена е предварителна оценка, според която обектът има качества да бъде единична недвижима културна ценност от местно значение", каза арх. Петров.
В района на склада са разположени флаери с надпис “Има ли рекет?" Текстът е придружен с цветна снимка. Според Веселина Александрова те са оставени от собствениците на обекта в опит да дискредитират думите на протестиращите.
Складът на бул. "Христо Ботев" 51 е построен през 1917 г. Наскоро е закупен от "Кепитъл Холдинг Груп" АД. Изпълнителният директор Веселин Чипев не отговаря на позвъняванията, а телефонът за контакти на фирмата е изключен. 

"Трябва да имате предварително уговорена среща, за да разговаряте с г-н Чипев", обясниха по-късно служителка в консулството. "24 часа" помоли за връзка с него, за да чуе мнението му.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>