Община Раковски расте, строят нови жилища

06.09.2022 08:35 Ани Иванова
Павел Гуджеров
Асфалтирането в Раковски излиза по-евтино с общинската фирма.
Читалището в Стряма е ремонтирано и санирано.

Асфалтът по улиците вече е наполовина по-евтин, защото го полага наше собствено предприятие, посочва кметът Павел Гуджеров

Населението на Раковски в последните години расте, твърди кметът на общината Павел Гуджеров. По думите му много пловдивчани, които предпочитат по-спокоен живот, си купуват имоти в града и околните села.

Вече се забелязва и нова тенденция – строеж на кооперации. В администрацията са заявени 5 проекта за такива сгради. Инвеститорите им са получили разрешения за изграждане. Предстои и

оформянето на модерна

голяма зона с къщи

“Радостното е, че младите хора в общината се увеличават. Има висока раждаемост. По тази причина местата в детските градини не достигат. При тазгодишния прием 90 деца не са обхванати”, коментира Павел Гуджеров. За да се преодолее проблемът, ще се строи ново детско заведение в Раковски за 4 групи. Предвижда се да се използва сградата на недовършеното училище в града. Общинското ръководство е успяло да убеди Министерството на образованието и науката теренът да бъде преотреден за забавачка.

“Обследвахме училищната постройка. След като бъдат направени земетръсни шайби, ще е безопасна и годна за обитаване. Необходимо е саниране, както и цялостна подмяна на вътрешното ел- и ВиК обзавеждане”, обясняват специалисти.

Предварителните изчисления сочат, че превръщането на училището в детска градина ще струва над 3,5 млн. лева. Общината ще използва собствени средства или ще търси външно финансиране.

“Младото население в Раковски се увеличава, тъй като има работни места.

Индустриалната зона продължава да се развива,

в ния работят десетки компании. През миналата година местна фирма инвестира 8 млн. лева в голяма складова база”, изброяват от общинската администрация.

Раковски привлича младите и с добри условия за живот. Полагат се много усилия за модернизиране на града и шестте села около него. До края на тази година се предвижда благоустройство на 59 дка в цялата община. Това включва поставяне на нови тротоари и бордюри, ремонт на улици.

Асфалтирането в Раковски излиза наполовина по-евтино, тъй като с него е ангажирано общинското предприятие “Благоустрояване и превенция”. За петте години, откакто е създадено, е положена настилка на 25 км. Кметът е категоричен: Ако бяхме използвали външни изпълнители,

щяхме да сме много по-назад

и да ни струва по-скъпо

Той уточнява, че до края на тази година се предвижда да бъдат асфалтирани около 6 км. По думите му общинското предприятие е единственото у нас, което разполага с толкова много собствена техника – повече от 15 машини. Това позволява работниците му да се грижат и за уличното осветление, да извършват ремонти по напоителните системи, да поддържат парковете и да извозват сметта.

“Въпреки кризата проектите в общината се изпълняват успешно”, коментират съветници.

Благоустрояват се и шестте села

в общината.

В Белозем е извършено аварийно почистване и укрепване на река Сребра, асфалтирани са две улици и алея към детската градина. В момента в селото се изгражда нов площад за 280 000 лева. Изпълнява се първият етап от проект за 3 млн. лева, включващ канализация и модулна пречиствателна станция. Предстои саниране на местната гимназия по селско стопанство и на помощната сграда към ОУ “Гео Милев”.

В с. Стряма първият етап от проекта за канализация вече е приключен. Изградени са модулно пречиствателно съоръжение, 750 м канализация и 300 м водопровод. Направени са основен ремонт и саниране на читалището. Продължава чакълирането и асфалтирането на улици.

Жителите на Шишманци се радват на асфалтираната околовръстна улица “Васил Левски”, предстои да се положи такава настилка и на ул. “Пета”. За тийнейджърите и младежите в селото са изградени фитнес на открито и футболно игрище. В двора на детската градина са поставени нови съоръжения. Извършен е частичен текущ ремонт на покрива на пенсионерския клуб, санирано е читалището.

“Децата в с. Чалъкови до октомври ще имат нова детска градина, която е за 4 групи”, посочва Павел Гуджеров. Селото има и друга придобивка – уличните лампи са подменени с енергоспестяващи.

Придобивка за всички жители на община Раковски ще бъде новата спортна зала със закрит плувен басейн. Проектът за нея е готов. Така желаещите да спортуват ще имат още по-добри условия.

Стадионите ни също са обновени. Надяваме се

един от футболните ни отбори да влезе

във В група,

казва Гуджеров. За да поощрява спорта, общината раздава стидендии на деца, които са показали постижения в различни дисциплини.
Полагат се грижи и за подобряване на здравеопазването в Раковски. Предвижда се строителство на инфекциозно отделение към болницата в града.

На финала е проектирането на ремонта на три важни пътни артерии – Белозем - Чалъкови, Чоба - Болярино и Раковски - Отец Кирилово.

“В местната инициативна група сме подали проекти за изграждане на 5 парка и на две футболни игрища в Стряма и Чалъкови, както и за ремонт на училищата в двете села”, обяснява Гуджеров.

Той не крие, че непрекъснато растящите цени на суровините и на тока изправят пред големи изпитания кметовете у нас и значително затрудняват работата им.

“Асфалтът скочи с 40%, килограм метал от 1,80 лв. вече е 3,80. Горивата и те поскъпнаха. Очаква се увеличение на бетона с 30 на сто. Скокът на синьото гориво пък ще бъде голям проблем, тъй като Раковски в голямата си част е газифициран”, изброява кметът. Надеждата му е, че кризата няма да продължава вечно.

Въпреки трудностите общината е

финансово стабилна

Орязани са всички допълнителни разходи. При шоковото поскъпване на електроенергията е въведен режим на уличното осветление, който впоследствие е отменен след получаване на компенсации за високите разходи. Към момента продължава изпълнението на инвестиционната програма.Асфалтирането в Раковски излиза по-евтино с общинската фирма.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>