Нова техника за над 3 млн. лева помага да е цветен и зелен Пловдив

06.09.2022 08:45 Радко Паунов
Шефът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев пред новата техника, която улеснява работата в предприятието.
Цветните лехи в Цар-Симеоновата градина на Пловдив са оформени като килими.

1 милион летни цветя красят града

Тези камиони са по-стари от мен, а аз гоня 45 години, каза неотдавна работник, докато стягаше самосвал в двора на пловдивското общинско предприятие “Градини и паркове”.

За първи път от години там влиза чисто нова техника, с която градинките се косят по-лесно, сухите клони по дърветата се кастрят и отпадъкът се извозва.

Над 3 млн. лева инвестира градската управа в предприятието. Най-много – 8 на брой, са самосвалите. Досега бригадите чакаха по два-три дни за камион, а пристигнат ли новите, всяка от тях вече ще разполага със свой. Много хубава придобивка са четирите

телескопични автовишки, 

с които се оформят короните на дърветата

В доставката са включени и три машини, които раздробяват на чипс нарязаните клони и след престой в компостиращата инсталация се наторяват градинките.

Автопаркът на предприятието се обогатява и с два микробуса за транспортиране на работниците, един по-малък камион и 6 електрически самоходни вакуумни машини с възможност за дезинфекция. Особено ценен е големият трактор, произведен в Япония.

“С него ще обработваме площите в разсадника. Но ще го използваме и за косене в коритото на Марица. За броени дни миналата есен такава машина свърши работа, каквато нашите 3-ма работници от специализираната бригада въпреки всичките им усилия едва смогват за месец”, казва директорът Веселин Козарев.

За първи път тази пролет трактор с мощна косачка беше пуснат и в междублоковите пространства на район “Тракия”, където има поляни по 30 – 40 декара. Машината помогна на около 110-те косачи от предприятието, които работиха почти без почивен ден, само за месец и половина да окосят над 12 000 декара тревни площи.

“Догодина ще мислим за още инвестиции, защото е видно – има ли добра техника, по-бързо се справяме с работата”, подчертава Веселин Козарев.

“Градини и паркове”

поддържа над 5000 декара зелени площи

Миналата година са засадени 2050 нови дървета, 17 749 храста и 3600 рози. Затревените площи са над 59 декара, върху 11 дка са засадени двугодишни цветя, а 5 дка греят в летни видове.

Положителната тенденция се запазва и тази година. Над 1000 дървета, близо 9000 храста и 3000 рози са засадени при пролетната залесителна кампания. Около 1 милион летни цветя и сега красят Пловдив. Нови цветни фигури са оформени в Цар-Симеоновата градина - една от гордостите на Пловдив.

Повечето растителност е собствено производство

Залага се предимно на видове, които виреят добре при специфичните местни климатични условия.

Навсякъде, където има възможност, на мястото на премахнатите по санитарни причини дървета се садят нови. Последните са в разделителната ивица на бул. “Шести септември” до областната администрация и на ул. “Генерал Данаил Николаев”.

Продължава попълването с млади чинари на зелените ивици по бул. “Марица” от двете страни на реката. Зелен пояс от нови дървета се оформя около новоизградения Център по растителна системна биология и биотехнология на бул. “Княз Борис I” в “Тракия”.

За доброто развитие на зеленината е много важно да има поливни системи. Със заложените 450 хил. лв. в тазгодишния общински бюджет ще бъде изградено изцяло автоматизирано напояване на Гребната база. Нови системи за поливане се предвиждат за още 6 обекта – по един във всеки от пловдивските райони.

Като важен приоритет директорът отбелязва и

премахването на така наречените "кални петна"

и превръщането им в приятни зелени кътчета. Със собствен ресурс предприятието реализира редица малки проекти. Наскоро 6 декара занемарена зелена площ в междублоковото пространство на бул. “Александър Стамболийски” са преобразени до неузнаваемост, облагородена е и градинка до Четвърто районно на МВР, работи се по премахването на кално петно до един от големите блокове на ул. “Димитър Талев”.

Раздаваме дървета, храсти и цветя на пловдивчани,

които заявяват желание и възможност да ги поддържат. В началото на лятото подарихме 20 000 стръка цветя на детски градини и училища, за да разкрасят дворовете си”, разказва Веселин Козарев.

Стотици пловдивчани се включиха в пролетната акция “Мисия Лаута 2”, при която бяха разчистени падналите през зимата дървета и клони в най-големия парк. В края на април там стартира цялостно фитосанитарно обследване на растителността през целия вегетационен период.

От два месеца работници от “Градини и паркове” разчистват избуялата растителност по пътеките на Младежкия хълм. Безценно е съдействието на десетките доброволци, които изпод пръстта разкриват паважните настилки на алеи и площадки.

“Респект към всички, които, вместо да си почиват през уикендите, допринасят за по-зелената градска среда”, признателен е Веселин Козарев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>