За първи път табели информират за тапи още на градските входове

06.09.2022 08:30 Радко Паунов
Георги Стоилов, директор на „Организация и контрол на транспорта“.
“Организация и контрол на транспорта“ редовно следи дали градските автобуси изпълняват разписанията си
Нови насочващи ленти са направени за улеснение на трафика в Пловдив.
За старта на учебната година всички пешеходни пътеки ще бъдат освежени.

6 млн. автомобила се движат месечно по улиците
на Пловдив

Огромни електронни табели ще дават на шофьорите, влизащи в Пловдив, информация в реално време за трафика – къде има тапи или затворени за ремонт участъци, и ще насочват движението по алтернативни маршрути.

Първите две предстои съвсем скоро да бъдат монтирани при входовете откъм Асеновградско и Карловско шосе, които са сред най-натоварените.

“Досега такова нещо в Пловдив не е правено. Ако има ефект, ще поставим и на други места с интензивни автомобилни потоци”, уверява директорът на общинското предприятие “Организация и контрол на транспорта” (ОКТ) Георги Стоилов.

Това е една от мерките за облекчаване на трафика. Задачата не е никак лесна. По данни на КАТ средномесечно по улиците на Пловдив се движат над 6 милиона моторни превозни средства, като всекидневният им брой надхвърля 200 хиляди.

За да оптимизираме организацията, променихме работния режим на над 20 светофарни уредби, добавихме секции със стрелка за по-лесен десен завой.

На големи кръстовища

започваме актуализация

на циклограмите,

казва Георги Стоилов.

Две нови програми, одобрени от КАТ, в момента се прилагат експериментално на кръстовището на бул. “Шести септември” с “Цариградско шосе”. По-добрата ще бъде пусната за 15 септември. Експерти твърдят, че такива новаторски проекти досега не са прилагани в България.

Към Центъра за управление на трафика непрестанно се присъединяват нови кръстовища. Благодарение на скорошно дарение към досегашните 73 са добавени 14 новооборудвани и оптично свързани кръстовища в район “Северен”. Това дава възможност да се управлява движението на почти всички невралгични места. До няколко месеца се предвижда изграждането и присъединяването към центъра на още 2 светофарни уредби в натоварени зони край новите жилищни комплекси в южната част на града. Видеонаблюдението обхваща вече 32 кръстовища и продължава да се надгражда.

Видимо е разтоварването

на трафика

във всички вътрешноквартални пространства, където в изпълнение на Генералния план за организация на движението е въведена еднопосочност. Освен че преминаването по тях сега е по-лесно, има и повече места за паркиране, твърдят от ОКТ.

Хоризонталната и вертикалната пътна маркировка също е от голямо значение. Стотици предложения за подобрения непрестанно постъпват от граждани. Много от тях са одобрени от Общинския експертен съвет по безопасност на движението, но на практика не са отразени.

“Отворихме всички папки с приети през последните години решения и започнахме да ги изпълняваме. Амбицията ни е догодина маркировката в Пловдив да е в много по-добро състояние”, заявява Георги Стоилов.

Нови насочващи ленти за шофьорите са направени през последните седмици на 6 кръстовища по бул. “Княгиня Мария Луиза”, “България” и “Шести септември”. До първия учебен ден на 15 септември се очаква да приключи освежаването на всички

над 300 пешеходни пътеки

край училища

и детски градини

Гладките настилки по ремонтираните пътни отсечки обаче изкушават някои шофьори да натискат малко повече газта, което повишава риска за пешеходците и особено за децата. Това налага изграждането на повдигнати пътеки. Новост е, че ОКТ изпраща вече подготвени и съгласувани с КАТ проекти до районните кметства, така че веднага да започнат да правят изкуствените неравности. До края на годината се предвиждат по 5 нови повдигнати пътеки във всеки район.

Георги Стоилов не крие, че предстоят за решаване

тежки проблеми в масовия

градски транспорт

В предприятието са затрупани с жалби – за неизпълнение на разписанията, подминаване на автобусните спирки, неработещи климатици, грубо отношение от кондуктори и шофьори.

“На нередовните превозвачи налагаме санкции, спираме им субсидиите. Но какво от това, след като услугата не се подобрява”, задава реторичен въпрос директорът.

Вече са задействани мерки за вътрешно преразпределение на зле обслужваните линии към останалите фирми от консорциума, които коректно изпълняват своите ангажименти по сключения с общината договор.

В момента се подготвя нова, по-ефективна транспортна схема. Целта е с по-кратки маршрути да се обхванат повече квартали, вместо по централния пловдивски булевард да преминават като върволица автобусите по цели 13 линии. Широка разяснителна кампания ще предшества въвеждането на

новата транспортна схема

Междувременно е комплектувана документацията, необходима за обявяване на обществената поръчка за нова електронна билетна система. Идеята е купуването на билети и карти да бъде достъпно и лесно, като се използват и всякакви видове нови електронни устройства.

“За улеснение на пътниците още тази есен на няколко спирки ще изнесем гишета за продажба на билети и карти”, обяснява Георги Стоилов.

Наред с другите дейности на ОКТ, свързани с безопасността и здравето на гражданите, се работи и за подобряване на уличното осветление. Почти 100% от първостепенната улична мрежа са с LED осветление. Целта е да се обхване целият град, за което общината предвижда сериозни инвестиции.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>