Търсят политическо решение за бегълците в Дубай като Васил Божков и Иван Универсалния (Обзор)

23.08.2022 23:09
Васил Божков живее в Дубай от 2 години и половина.
Правосъдният министър Крум Зарков
Бирмата се прибра след 1 г. издирване.
Иван Танев избяга в ОАЕ през 2012 г.
Таки развива бизнес в Дубай.

Сътрудничество на съдебните органи в двете държави предвижда меморандум, обсъждан от служебния кабинет, правосъдният министър Крум Зарков настоява за решаване на проблема

Васил Божков и бизнес партньорът му Георги Попов, Иван Танев-Универсалния, Георги Станоев - Малката Бирма, Христофорос Аманатидис - Таки са само част от богатите българи, които заживяха в Дубай, докато България ги издирваше. В емирството е фирмата майка и на издирваната от няколко държави, включително САЩ, Ружа Игнатова. Някои от българите като Попов и Малката Бирма се прибраха. Таки е със свалени обвинения у нас и отдавна може да обикаля спокойно света, но развива бизнес в арабските емирства. Иван Танев - Универсалния, и най-вече Васил Божков с 19-те висящи обвинения по 4 различни дела не могат да бъдат екстрадирани. Причината е, че няма спогодба между България и ОАЕ за екстрадиране на обвиняеми. А хората с пари, инвестирали в Дубай, се ползват със закрила.

Сложната процедура с искането за екстрадиция минава през Министерството на правосъдието. На последното заседание на правителството Крум Зарков е поискал България да се договори с ОАЕ за екстрадицията на обвинаяеми. Тече обсъждане на меморандум с емирствата за сътрудничество в различни сфери. 

“Там има много български граждани, към които се водят различни дела. Получаваме много молби, които съгласно законодателството на Обединените арабски емирства трябва да изпратим към техен представител и той да поеме следващите действия.

И досега не сме получавали никога отговор по какъвто и да е въпрос,

заявил Зарков на заседанието. Външният министър Николай Милков пояснява, че меморандумът предвижда разширяване на сътрудничеството между съдебните органи на двете държави. В последните години в Дубай на посещения ходиха прокурори и вътрешни министри, но без особен успех. Всъщност меморандумът, който засега само се обсъжда, е политически документ, не създава ангажименти от правен характер, но дава възможност за по-нататъшни разговори по всяка една точка, уточнил министър Милков, става ясно от стенограмата.

Най-шумният случай с обвиняем, който се е установил в Дубай, е Васил Божков. Той е там повече от две години и половина. Замина с частния си самолет през януари 2020 г., докато в София закритата вече Специализирана прокуратура, ГДБОП, ДАНС, НАП и други институции обискираха офисите и жилищата му.

Прокуратурата е изпрати няколко молби за екстрадицията на Божков, за да започнат съдебните дела у нас. Отговор няма по нито една от тях. По закон той трябва да е запознат с обвиненията и доказателствата срещу него, за да започне делото. В същото време той

даваше интервюта от Дубай, дори създаде партия “Българско лято”,

с която участва на изборите през юли.

Всъщност още в първите дни след обявяването му за издирване Божков е задържан в Дубай. След две седмици е освободен без право да напуска страната. През октомври м.г. бизнесменът обяви във фейсбук, че съдът в ОАЕ отказал да го екстрадира в България, защото прокуратурата не е представила оригиналната заповед за задържане и документи от първоначалната фаза на разследването.

За Божков беше изпратена и молба за правна помощ в Дубай, за да бъде разпитан като свидетел по делото срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Това се случи през април и още няма резултат.

Междувременно съдружникът му Георги Попов, който също е обвинен за участие в престъпна група, ръководена от Божков, се прибра у нас. Според Божков партньорът му сам е пожелал да се прибере в родината. Показа документ за това. Според прокуратурата обаче Георги Попов е доведен в България, след като властите в Дубай са уважили искането за екстрадицията му. Попов беше разпитан и освободен с парична гаранция. 

Същото се случи и с друг издирван години наред - Георги Станоев - Малката Бирма. Той, баща му Евлоги и брат му Антон бяха обвинени за престъпна група, която произвеждала и търгувала с нелегални цигари. През 2018 г. бяха разбити 4 фабрики, за които разследването сочи Бирмите като организатори. Бащата и братът се предадоха с адвокат и бързо бяха освободени, но Георги Станоев остана в неизвестност близо година. До 13 октомври 2019 г., когато е задържан в Дубай. Според една от информациите Станоев сам е пожелал да го върнат в България и това се случва. Оттогава е на свобода с парична гаранция също като Георги Попов.

Иван Танев - Универсалния е друг беглец от правосъдието, който избра живот в Дубай през 2012 г., когато беше разбита престъпна група за данъчни измами при внос на различни хранителни продукти. Танев е син на бившия земеделски министър Георги Танев. Години наред Иван Танев беше издирван и с червена бюлетина в Интерпол, която беше свалена през 2019 г. Същата година и Румъния му повдигна обвинения за измама при доставка на храни за бедни. 

Един от първите заселници с обвинения в Дубай е Христофорос Аманатидис - Таки. През февруари 2009 г. той беше обявен за издирване по обвинение, че е лидер на престъпна група за разпространение на дрога и силови действия. Таки не беше намерен и го обявиха за издирване с червена бюлетина в Интерпол.

3 г. по-късно от прокуратурата обявиха, че са получили документи от Обедининените арабски емирства, че

Аманатидис е задържан там и е в затвор

- също както се случи с Божков през 2020 г. Тогава за Таки се чакаха документи от България, за да се вземе решение дали да бъде екстрадиран. Дни по-късно главният прокурор тогава Борис Велчев подписа молба за екстрадицията на Таки и я депозира в Министерството на правосъдието. Тогава от държавното обвинение обявиха, че чакат решението на компетентните им органи. Какво е то, остана в тайна. През април 2015 г. обвиненията срещу Таки са свалени, както и снимката му от Интерпол. Делото за дрогата мина без негово участие. То приключи на втора инстанция в Апелативния специализиран наказателен съд в края на юли, дни преди закриването на институцията. 

Оттогава Аманатидис живее в Дубай и според различни източници развива строителен бизнес там.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>