ЕС: Косово и Сърбия да се разберат, за да няма нов конфликт в Европа

19.08.2022 21:06
Жозеп Борел предупреди и двамата лидери, че ЕС иска бързо решение на проблема, за да няма нов конфликт в Европа след руското нахлуване в Украйна.
Графити, подписани от т.нар. “Северна бригада”, изплашиха сърбите в Косовска Митровица. СНИМКА: ТУИТЪР/DANIEL SMITH

10 дни остават, преди напрежението пак да ескалира заради личните документи

След два кръга безрезултатни преговори и непрестанни откази на косовския премиер Албин Курти за каквото и да е сътрудничество с Александър Вучич срещата Прищина-Белград в Брюксел завърши без споразумение. Така сръбската медия “Курир” анализира рядката среща лице в лице между двамата лидери в четвъртък.

Още преди да замине за Белгия, сръбският президент каза, че ще разговаря, но не се надява на напредък или компромис. С посредничеството на ЕС Александър Вучич се срещна с Албин Курти в опит да разрешат спора за личните документи на сърбите в Косово. Крайният срок за постигане на сделка е 1 септември, когато новите правила на Прищина ще влязат в сила.

И на двамата лидери бе казано, че ЕС иска бързо решение на проблема, за да няма нов конфликт в Европа след руското нахлуване в Украйна. “Днес няма споразумение, но ние не се отказваме. Трябва да продължим дискусиите, трябва да търсим решение. Процесът ще продължи”, каза върховният представител на ЕС Жозеп Борел. “Виждаме завръщането на войната на нашия континент след руската инвазия в Украйна. Изправени сме пред драматичен и много опасен момент. И това не е момент за увеличаване на напрежението - време е да решаваме отдавна нерешени въпроси”, добави той.

През последните седмици напрежението между Сърбия и Косово отново ескалира, след като косовското правителство обяви, че ще престане да признава издаваните от Сърбия лични документи и регистрационни табели на автомобилите. Действията на властите в Прищина означаваха, че десетки хиляди хора трябва спешно да сменят личните си документи с косовски. Това провокира остра реакция сред етническите сърби в Косово, които издигнаха барикади на два гранични пункта със Сърбия. Стигна се дотам, че срещу полицейски служители бе стреляно с огнестрелни оръжия в северните части на страната. Ситуацията се успокои, след като Албин Курти под натиска на САЩ и ЕС се съгласи новите правила да се отложат за 1 септември.

След срещата в Брюксел в туитър Вучич обяви, че това е много труден ден за Сърбия и нейните граждани. “Не мога да кажа, че приключи успешно”, каза Вучич и добави, че иска да вярва, че по чудо “можем да намерим някакво компромисно решение”.

В деня на преговорите на няколко места в Косовска Митровица се появиха графити с текст: “Не се притеснявайте! Тук сме! Чакаме!”. Подобни надписи е имало и преди по улиците на Северна Митровица, но подписът “Северна бригада” присъства за първи път. Предполага се, че сръбски паравоенни формирования се обединяват и се появяват под новото име.

Сръбските граждани в Северно Косово казват пред “КосоваПрес”, че се страхуват от подобни послания от т.нар. “Северна бригада”. Според тях четирите северни общини на страната, особено Северна Митровица, са се напълнили с непознати хора, за които се предполага, че са от Сърбия и от които се очаква да “раздухат огъня”.

Ден по-рано шефът на НАТО Йенс Столтенберг, който се срещна поотделно с Вучич и Курти в Брюксел, каза, че командваните от НАТО войски, разположени в Косово, са засилили присъствието си на северната граница със Сърбия поради сегашното напрежение.

След срещата със Столтенберг Вучич пък каза, че Сърбия е военно неутрална страна и няма нужда от чужди военни бази. “Сърбия иска да запази мира, иска да осигури собственото си небе, собствената си земя, собствения си народ, собственото си население и така ще се държи в бъдеще”, заяви президентът. По-рано имаше спекулации, че в страната може да се появи руска военна база, която да наблюдава района.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>