Уволняват веднага военни, ако ги хванат да шофират пияни или дрогирани (Обзор)

19.08.2022 20:53 Виктор Иванов
Специално внимание сред министерските забрани за алкохол и наркотици е обърнато за времето, когато военните са на учение.
Нова по-строга заповед срещу алкохола и наркотиците в армията е едно от първите дела на Димитър Стоянов като министър на отбраната.

Военен, който бъде хванат да шофира с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици, ще бъде уволняван моментално от работа.

Това предвижда заповед на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, която бе издадена в петък.

Заповедта освен това забранява на военните и цивилните служители на министерството да употребяват алкохол и наркотици в работно време.

Документът бе публикуван в петък на интернет страницата на ведомството.

Заповедта важи и за ученията, мисиите в чужбина и тренировките на военните

Всеки, хванат на работа, че е употребил алкохол или упойващи вещества, ще бъде гонен от командира на поделението си. Ако пък военен се яви на работа толкова пиян или надрусан, че дори не може да изпълнява задълженията си, ще бъде незабавно уволняван от армията.

Уволнение реално заплашва всеки, който употребява алкохол, докато е на работа, защото се явява и

нарушение на Етичния кодекс

за поведение на военнослужещите.

Стоянов забрани и всякаква продажба на алкохол, включително и бира, в лавките и бюфетите на военните поделения и в сградите на Министерството на отбраната.

Това не е първата заповед за забрана на алкохола в армията. Реално с новото си нареждане

Стоянов отменя заповед, издадена преди 10 г.,

защото тя вече не отговаряла на съвременните условия.

От години проблемите с алкохола и наркотиците в армията нарастват.

Генералите и офицерите отдават увеличаващия се брой на употребяващите дрога военни на разбирането на по-младите, че леките като марихуаната всъщност не били наркотици.

Бройката на злоупотребяващите с алкохол и наркотици военни е класифицирана информация и от армията никога не са я разгласявали.

Тези данни се водят сведения за психическата пригодност на военнослужещите и са

класифицирана информация,

гласи стандартният отговор на Министерството на отбраната, когато медиите поискат статистика за случаите на злоупотреба във войската.

Преди осем години обаче бе издадена даже специална наредба на министъра на отбраната именно за употребата на наркотици. Тя предвижда всеки военен,

който бъде хванат с дрога, задължително да минава психиатрична експертиза

При заключение на психиатъра, че военният е болен, той подлежеше на лечение. На обявените за здрави пък им се налага наказание от командира на поделението.

От години в поделенията се организират и хайки за наркотици. Освен това бяха въведени внезапни полеви тестове на военните, като всяка година се предвижда да бъдат проверени по 7000 души.

Проблемът с алкохола и наркотиците е широко разпространен и сред военните, изкарали мисии в чужбина. Случаи на пиянски побои е имало нееднократно дори в базите, в които са служили нашите контингенти в Афганистан и Ирак.

Преминалите през Афганистан бяха стриктно следени и за употребата на наркотици заради свободното отглеждане и разпространение на опиумен мак в тази държава.

От години в едни от най-тежките катастрофи в страната са замесени и военни,

които шофират след употребата на алкохол.

Само преди дни 31-годишен военнослужещ катастрофира край Берковица, а

тестът на пътните полицаи установи съдържание на алкохол от 3,2 промила

През миналата година пък командир на поделение предизвика изключително тежка катастрофа, шофирайки пиян.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>