Досегашното ръководство на ВМЗ: Наследен договор за транспорт ощетява завода

19.08.2022 18:02 24 часа Пловдив онлайн
Смененото вчера ръководство на ВМЗ.
Една от показаните снимки на санитарни помещения в оръжейницата.

Сменените вчера началници на оръжейницата отговориха на икономическия министър

Ръководството на ВМЗ, което пое управлението на най-голямото държавно предприятие у нас в началото на месец юни, завари редица смущаващи договори, фрапиращ пример от които е договор за транспорт на работниците. Това обявиха от досегашното ръководство на оръжейницата -  изпълнителния директор на ВМЗ Иван Иванов, заместника му Георги Цветков и председателя на Съвета на директорите Мариян Йовчев.

„По този договор за транспорт за 16 маршрута ще дадем пример с маршрута Сушица Карлово-Площадка Сопот - фирмата, спечелила конкурса, е предложила при подаването на оферта на 21.01.2022 г. цена 5.55 лв. за 1 км пробег, а другата фирма за всички маршрути – 1.62 лв. за 1 км пробег. При сключване на договора на 21.04.2022 г. /тогава председател на Съвета на директорите е сегашният служебен министър Никола Стоянов/ цената от 5.55 лв. става 7.40 лв. за км пробег. За някои маршрути цената достига до 10 лв. за км пробег“, посочи Георги Цветков.

Независимо от това, в договора са създадени и други условия заводът да плаща още средства. По същия маршрут Сушица Карлово-площадка Сопот са определени 8 автобуса плюс 2 резервни – общо 10, при положение че разчетите сочат, че са необходими за всички смени 6 автобуса.

На трето място – умишлено не се спазва една от клаузите по договора – за ежедневен контрол на курсовете. Предишното ръководство на завода е премахнало контрола веднага след подписването на договора. В резултат на това ВМЗ е ощетяван месечно между 150 хил. лв. и 250 хил. лв.

„Служебният министър Никола Стоянов умишлено или поради незнание манипулира общественото мнение, или пък наистина не прави разлика между реализирана продукция и произведена продукция, като размахва данните за намалялата производителност. Това разбрахме от последното му медийно участие. Анализът на данните показва, че производителността през юни, юли и август се е повишила в сравнение с предходните месеци с над 20% и всички останали внушения са, меко казано, неистини. Реализираната продукция за полугодието е 238 000 000 лв., а произведената – около 55 000 000 лв. И понеже „умишлено водим предприятието към фалит“ – сме актуализирали бизнес-програмата за 2022 г. на над 420 000 000 лв.“, посочи Мариян Йовчев.

„Наследихме завод в лошо състояние, с ниска производителност на труда, лоши условия на труд, демотивирани работници. Ето защо, първата ни работа беше да увеличим производителността на труда като мотивираме работниците и подобрим организацията на работа. Въведохме силен социален пакет“, заяви изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов. 

Вече бившето ръководство на ВМЗ представи пред медиите шокиращи снимки на битови и санитарни помещения, както и пробити, и течащи покриви. „Ето затова, стартирахме мащабна строителна програма, работата по която трябваше да започне веднага, за да се използва времето до първите дъждове“, коментираха от там.

"Няма защо да се говори за реваншизъм", каза на свой ред Иван Стоенчев, който беше върнат на поста изпълнителен директор на ВМЗ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>