Аграрен университет – Пловдив е в топ 3 на висшите училища в България

06.09.2022 08:55
Студенти от Аграрния университет на практическо занятие в учебно-опитното поле на вуза.

Привличаме младите хора с качествено обучение, което гарантира знания, предприемачески умения и самочувствие за успешна реализация, казва ректорът проф. Христина Янчева

Аграрен университет - Пловдив, който е единственият специализиран вуз, подготвящ кадри за всички сектори на селското стопанство, се нарежда в челната тройка на висшите училища у нас по акредитационна оценка. И тази година интересът на кандидат-студентите към него е голям.

Традиционно най-много са желаещите да изучават “Растителна защита”, “Агрономство (полевъдство)”, “Агрономство (лозаро-градинарство и биологично производство)”, “Аграрно инженерство”, “Зооинженерство”, “Бизнес икономика”. Aтрактивна за кандидат-студентите е и новата специалност “Биоикономика”, която отразява най-актуалните тенденции в развитието на икономиката и обществото.

“Успяваме да привлечем младите хора, защото академичният състав на АУ предлага качествено обучение, което гарантира знания, предприемачески умения и самочувствие за успешна реализация. Разполагаме с модерно оборудвани зали и лаборатории, със собствени учебно-опитни полета, разположени на около 200 ha, на които отглеждаме различни видове и сортове култури. Винарската ни изба е единствената в България за микровинификация с експериментален характер и една от 28-те университетски изби в света”, обяснява ректорът проф. Христина Янчева.

В кампуса са оформени зелени зони за почивка. Спортната база е реновирана, със закрит плувен басейн.

Важен фактор за качествената подготовка на възпитаниците на университета е и отличното партньорство с агробизнеса, който осигурява студентски и следдипломни стажове, стипендии, публични лекции и споделени добри практики. Работодателите са единодушни, че завършилите АУ са предпочитани специалисти при подбора на служители, и подчертават, че те са знаещи, можещи и конкурентоспособни на пазара на труда. Центърът за кариерно развитие и връзки с бизнеса подпомага и подготовката на всички документи за кандидатстване за работа.

По думите на зам.-ректора по учебната част доц. Боряна Иванова университетът се радва на стабилност и приемственост и в него се обучават вече три, дори четири поколения от един род.

Причината е, че земеделието в страната отдавна вече не е само занятие и начин на живот, а и високодоходен бизнес, когато се прави с необходимите знания и умения.

Университетът е активен участник в програмата “Еразъм+”, която дава възможност на част от студентите да се обучават и практикуват в 116 институции от 33 държави във и извън ЕС.

Гордост за Аграрния университет е, че е единственото висше училище, партньор в Европейския университетски алианс – UNIgreen, одобрен за финансиране по инициативата “Европейски универистети” на програма “Еразъм+”. Това е първият проект на Стария континент за „зелен“ европейски университет по агрономически, биотехнологични и природни науки. В алианса са включени 8 университета от Испания, Исландия, Португалия, Франция, Италия, Полша, Белгия.

“Преподавателите от партньорските университети ще могат да работят по интердисциплинарни международни проучвания и проекти. Студентите ще имат възможност да се включват в различни програми, да участват присъствено или виртуално в процеса на обучение, да обогатяват чуждоезиковите си умения и да повишават нивото си на професионална квалификация”, обяснява ректорът проф. Христина Янчева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>