Поредна вечер протести пред президентството под наслов #ГАZwithme

17.08.2022 22:40
Протестът тази вечер е под наслов #ГАZwithme Седмица II СНИМКА: Георги Кюрпанов

Граждани се събраха на протест пред фонтана на президентството. Събитието тази вечер е организирано във Фейсбук под наслов #ГАZwithme Седмица II.

"Искането ни е да не се водят преки преговори и сключват договори с „Газпром“. Ние сме част от европейския енергиен пазар и това, което е достъпно за другите страни в Европа, е достъпно и за нас", каза за БТА Атанас Шарков, един от организаторите на протеста.

"Целта на нашето събитие е да създадем отворен граждански формат за контрол и прозрачност към служебното правителство. Всяка седмица, следейки неговите действия, да задаваме актуални въпроси, с които да постигаме по-високо ниво на прозрачност и отговорност от страна на правителството", уточни той.

Миналата седмица организаторите поставиха седем въпроса на служебния кабинет, сред които за доставките на газ, изборите, отбраната на страната, помощ за украинските бежанци, екстрадирането на обявил се против войната в Украйна руски гражданин, Крим.

Граждани тази вечер носеха плакати с надписи "Последно раздаване за Радев", "Рубладжии, вие загубихте в живота, ще загубите и в борбата за пари", "Слуги на Путин, изчезвайте с мръсна газ".

"Не бива да се всява някакъв хаос и страх, че ще влезем в сериозна криза", каза пред журналисти бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

"България може да се справи, има достатъчно средства в хазната. Кремъл не се съобразява с търговски договори и е наивно да смятаме, че едно подновяване на договор с „Газпром“ би гарантирало в някаква степен енергийната сигурност на България", смята бившият министър.

Той изрази надежда, че служебното правителство ще бъде ориентирано единствено към гарантиране сигурността на доставките, „такива, каквито нашето правителство успя да осигури“.

България би трябвало да погледне повече към своята енергийна ефективност, каза бившият министър и отбеляза, че най-големият потребител на газ в България е „Топлофикация София“. Според него геотермалната енергия може да бъде приложена и така да я спаси от фалит.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>