Ресторант в Миконос таксува туристите тройно, предупреждава местните да не го посещават
Прочутият бар на плажа на Миконос, многократно обвиняван, че принуждава туристите да плащат главоломни суми, предупреждава местните, че там „е скъпо“, въпреки че им таксува само малка част от това, което иска на нищо неподозиращите туристи, разказва в свое проучване в. "Дейли мейл".
Поредица от клиенти - всички чуждестранни туристи - се оплакали на медията, че са били измамени през изминалата седмица, след като били принудени да дадат стотици евро в DK Oyster, ресторант на плажа на луксозния гръцки остров.
Всички потърпевши разказаха как не са били информирани за цените преди да поръчат и са били сплашени от яки сервитьори, когато са им връчвали сметките. Някои туристи твърдяха, че са били привлечени в бара от рекламни лица, обещаващи им безплатно ползване на шезлонги, ако си купят само по едно питие.
Вестник "Дейли мейл" разкри доказателства, че само чуждестранни туристи са били таксувани на скандални цени в бара на модния гръцки ваканционен остров.
На Костас, служител в местен магазин, който си поръчал на гръцки, му е казано, че може да си вземе шест стриди за 30 евро, което е по 5 евро за една. Чужденците обаче трябва да платят по 18 евро за всяка, или иначе казано, вместо 30 евро цена за местни, туристите са таксувани по 108 евро за шест стриди.
Малко след това той бил таксуван 50 евро за един коктейл „с размерите на футболна топка“ от сервитьори, които го уверили, че е късметлия, защото не е турист. В противен случай, щял да плати три пъти повече.
„Донесоха ми коктейл, след като поръчах на гръцки. Бях им казал, че живея в Миконос и съм местен човек като тях. Първо ме посъветваха да не влизам в бара, тъй като цените са много високи и може да не мога да си го позволя", разказва Костас.
Ресторантът DK Oyster стана известен още през май 2019 г., когато таксува група американски туристи над 800 долара за шест чинии калмари, шест бири, три предястия с пилешка салата Цезар, две бутилки вода и чаша доматен сок.
Миналата седмица адвокатката от Ню Джърси Теодора Маккормик и съпругът й казаха, че са били принудени да платят 557 долара за дузина стриди, две бири, сервирани в огромни стъклени ботуши, и два коктейла.
Датските медицински сестри Аманда Мих и Алма Расмусен от Копенхаген едва не се разплакали, когато им казали, че дължат 533 евро за мохито, енергийна напитка, две чинии мусака и калмари.
28-годишната Аманда разказва пред британското издание, че с приятелката й минали покрай бара, когато им предложили да използват безплатно шезлонгите, ако си закупят само по едно питие.
„Плажът беше много пренаселен и шезлонгите по другите барове бяха вече заети, така че приехме", казва тя.
Младата жена не спирала да пита за сметката или поне за меню, за да се ориентира какви са цените, но персоналът така и не й донесъл.
„Един от сервитьорите ни повтори няколко пъти, че не може да ни покаже таксите, защото ни дал отстъпка и трябва да я уточни с шефа си", продължи тя.
Когато в крайна сметка влезнали да си платят, сервитьорите - само мъже - им дали сметка на стойност 553 евро. Това разстроило двете момичета и те започнали да спорят с персонала. Разправата преминала дори в ругатни. В крайна сметка заведението направило "отстъпка", като момичетата трябвало да заплатят финално 433 евро.
„Просто искахме да се махнем оттам, тъй като трима от сервитьорите стояха само на няколко сантиметра от лицата ни и продължаваха да казват, че сме глупави хора и че трябва да платим парите, преди да си тръгнем. Нямаше сервитьорки, а само мъже и те ни изплашиха", разказват двете медицински сестри.
Каламарас, шефът на DK Oyster, настоява, че цените са оправдани с качеството на храната и зашеметяващото местоположение край плажа.
Той отрече твърденията на клиентите, че не им се казват цените, преди да влязат вътре, като допълни, че е поставил черни дъски на входа на ресторанта, на които има ценоразпис.
Каламарас обвини много от своите рецензенти в "Трип Адвайзър" в лъжа, като заяви, че „нито един възрастен със здрав ум“ не би поръчал питие, без да види цените предварително.
Уебсайтът на ресторанта има четири „сет менюта за вечеря“, без посочени суми.