Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор)

17.08.2022 22:20
Кирил Петков и Асен Василев с подбраните от Диана Дамянова красиви лица на промяната - Никола Минчев, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Калина Константинова, Яна Балникова.
Постът на Дамянова във фейсбук

 Преди време, когато 65-годишната днес дама стана част от Клуба на сеньорите от комуникационния бизнес, описаха сеньора така - баш майсторите не играят за награда в състезанието, а заради красотата на самата игра
Когато обяснява професията си пред една американка, чужденката възкликва: “А, вие сте детегледачката в една компания”. В младата партия бившата лидерка в КНСБ и консултант на “Лукойл” играеше точно тази роля

Диана Дамянова може би е изненадала дори Кирил Петков и Асен Василев, когато в 23 часа във вторник е пуснала във фейсбук една необичайна молба за напускане.

С Джеки (актьора, сценарист, режисьор и писател, с който тя споделя живота си в последните години - б.р.) свалихме “софийските униформи” и се прибрахме на село. Той - за десетина дни като начало, защото е вечно зает и отговорен.

Аз ще се върна на 2 октомври за гласуването. И ще гласувам за “Продължаваме промяната”, чийто учредител и в някаква степен създател съм.

С това искам да кажа, че няма да бъда “отговорна” за предстоящата ПОБЕДА на ПП.

Победата през ноември миналата година броя като “венец” на собствената си кариера.

Време е сега да се даде път на младите и на професионалистите”, пише Дамянова.

Тези, които познават добре 65-годишната PR експертка, знаят, че партията “Промяната” бе реално неин проект, и ако някой в България се приема за професионалист в тази сфера, то някогашната зам.-председателка на КНСБ е сред шестимата най-успешни в този бизнес (доказано категорично). И когато преди години тя влезе в т.нар. Клуб на сеньорите пиари, един от тях - Максим Бехар, красиво описа какво е това: Сеньор в най-популярния смисъл на думата означава владетел на някакво пространство. Терминът се използва в турнирите по бридж, в които сеньорите - баш майсторите, не играят за награда в състезанието, а просто заради красотата на самата игра.

Това толкова точно определение пасва на Дамянова и всичко онова, което ѝ се случи от 2021 година насам. Тя е състезател по бридж и има първи и втори места от световни състезания. С една дума - знае кога да играе и кога да спре.

Появи се изненадващо до Кирил Петков и Асен Василев от самия старт на проекта им, след като бе извън пиарския бизнес поне 8 години. Времето, в което напусна “Лукойл” и Валентин Златев като обслужваща агенция. (Но за това - по-нататък).

Собственичката на “Д енд Д” - една от големите комуникационни агенции, обяви публично, че в лично качество ще работи за двамата по онова време любими служебни министри - отличници на президента Румен Радев.

И въпреки че никога не го потвърди публично, е работила вероятно без заплащане. Или поне в началото - “заради красотата на самата игра” (по Бехар).

Влиза в новото партийно строителство сред остри сблъсъци и постове в социалните мрежи срещу злополучния ремонт на столичната улица “Граф Игнатиев”, където може и да има нещо лично около затварянето на заведения по нея, както и срещу управлението на Бойко Борисов.

Диана Дамянова се връща се в политиката, след като е била пиар на министри в първото правителство на Бойко Борисов. Но и там по-скоро работи за хора, които харесва. И си тръгва, след като нещо в управлението на ГЕРБ не ѝ допада.

И до днес Дамянова можеше да е пиар на руския “Лукойл” без проблем - доскорошният собственик Вагит Алекперов и тя са на една възраст и едва ли щеше да излезе скоро в пенсия.

Тръгна си без шумни раздели с Валентин Златев

и се зае да изкачва върхове в планините по света и в бриджа. До есента на 2021 г., когато името ѝ все по-често се споменаваше редом до изгряващите млади политически звезди.

Когато след една от закуските на шесторката сеньори в пиара всеки от тях описва какво представлява този бизнес, нейното обяснение е това:

По характер нашият бизнес е близък до адвокатския - хората идват при нас, когато имат проблем Работата на пиара е да предотвратява кризи. Затова той е ефективен, когато участва в управлението на една компания и присъства във вземането на решения, за да може навреме да предупреди къде ще избухне скандал.

И когато Дамянова обяснила преди време на американка какво работи, тя заключила : А, нещо като бейби ситър (бебегледачка) на една компания.

Тези цитати са от случка поне отпреди десетина години, но 65-годишната Дамянова довчера приличаше точно на детегледачка сред компанията на Асен Василев и Кирил Петков.

Когато все още не се знаеше какво точно иска да направи тя от тези двама харвардци,

репортерите, с които никога не е преставала да общува през последните над 30 г., регистрираха, че първо залага на Василев. Но после “засича” по-силната харизма на Петков и започва бавно да го тласка на първо място в лидерската двойка.

С усмивка журналисти разказват, че когато я попитали как е избрала Никола Минчев за председател на Народното събрание, отговорът на първо четене е бил шокиращ - по... красота. Но реалността е точно тази - експертката подрежда за първата публична снимка около Асен Василев и Кирил Петков млади, хубави, свежи лица. Минчев е едно от тях. И казват, че спокойният и диалогичен юрист не я разочаровал в нито един момент.

Когато Дамянова пише във фейсбук, че се оттегля, за да даде път на младите, трябва да погледнем кой още е на онази първа снимка - Лена Бориславова, Калина Константинова, Деница Симеонова, Яна Балникова, Даниел Лорер.

Цялата тази група наистина държи властта днес в “Продължаваме Промяната”. Дори тласъкът за нея казват, че е дошъл пак откъм Дамянова, на която очевидно партийното строителство ѝ е било суперинтересно. Докато Петков и Василев се фокусираха в изпълнителната власт, след като им се струпаха всички неволи там - война, кризи...

Най-видимо във властта от хората на снимката днес е 32-годишната Лена Бориславова. В “Продължаваме промяната” бившият началник на премиерския кабинет е всичко. Дори постовете ѝ в социалните мрежи в последните седмици - за ролята на жените в политиката, показват, че тя ще бъде може би

третият най-важен човек отсега нататък

в тази политическа сила. До Петков и Василев.

Кои обаче ще са пиарите - професионалисти, на които Дамянова дава път освен на младите в партията, както написа във фейсбук? Нощният ѝ пост съвпадна с публикация в седмичник, в която се описва ролята на израелската компания CIY Global, чийто собственик е бившият шеф на Мосад и бивш израелски депутат Дани Ятом.

Компанията е работила за Петков и Василев и на ноемврийските избори, както сами се похвалиха израелците след победата им. Тогава обясниха, че когато влезли в кампанията през октомври, подкрепата за ПП била 16%, а те спечелили с 25,7% .

Известен български политик, разговарял с Дани Ятом преди време, потвърди, че

бившият шеф на Мосад е бил горд от предизборната идея за златните кюлчета

в шкафа на Бойко Борисов, повтаряна през цялата кампания и извела “Промяната” до първото място. Нашият политик споменава 6-цифрена сума като хонорар за израелците. От известно време тази информация се повтаря в сайтове, близки до ГЕРБ, а като посредник за наемането се споменава майката на един от лидерите на “Промяната”.

Истината е малко по-различна. CIY Global са били за кратко в първата кампания и предложили услуги и сега за изборите на 2 октомври, но деликатно помощта е била отклонена. Тази агенция не е толкова типичната пиар фирма, а работи със специализирани софтуери, за да анализира данни от социалните мрежи, интернет и смартфоните. Ятом е един от първите в Мосад, които започват още през 90-те години на миналия век да разработват софтуери за анализ на “биг дата” и поведение. Впоследствие тези софтуери станаха известни през програмата “Пегасус”, която Израел и САЩ ползват за контрол на разговори и размяна на съобщение през смартфони. Твърденията на двете правителства са, че разработеният от частната израелска фирма NSO софтуер се ползва за борба с тероризма.

Дали кратката поява на Дани Ятом при ПП е убедила Кирил Петков, че ще спечели отново, ако основният му враг в предизборната кампания е Бойко Борисов, няма кой да потвърди днес. Повечето анализатори обясняват първата победа на младата партия с желанието на българите да накажат ГЕРБ за дългото управление и грешките в него, а не защото са повярвали в управленските умения на Петков. Самият той признава пред “24 часа” , че 7 месеца се е учил да е премиер и сега вече знае как това се прави.

Дали двамата с Диана Дамянова се изгубиха точно в тези 7 месеца, когато “детегледачката” сигурно се е опитвала да коригира грешките и да “улавя” по-рано онези, които ще доведат до кризите? А те не бяха малко за това кратко време.

В онзи нощен пост, с който сеньорът в ПР-а си тръгна с “венеца” на своята кариера - “Продължаваме промяната”, пише, че Дамянова ще изключи телефона си, но ще гласува за своята партия. Пишете и ще ви отговарям, когато не съм на път от планината към морето, обръща се тя към приятелите си във фейсбук.

Колко човека са ѝ писали? И дали Кирил Петков е сред тях? Дали Дамянова си тръгва, защото няма да може да предотвратява бъдещи скандали? Надали ще разберем, но вероятно ще се досетим, когато видим резултатите от вота на 2 октомври 2022 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>