Почти 100 хил. литра вода от резерва дава държавата на Своге, чиято река пресъхна (Обзор)

17.08.2022 20:53
Пресъхналата река Искрецка

99 720 литра бутилирана вода от резервите на държавата са осигурени за община Своге заради водната криза, която възникна във вторник, реши служебното правителство. Кметът ще ги разпределя.

Своге, Искрец, село Свидня и част от с. Церово останаха без вода, след като внезапно спря притокът на река Искрецка. Това засегна 12 хил. души в общината - толкова са по адресна регистрация, а в действителност е възможно да са много повече, обясни началникът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов след заседанието на правителството.

На 15 места в Своге вече се раздава вода за пиене и битови нужди. Още вчера 6 кубика бяха осигурени от Столична община. Помощ са оказали и Гоце Делчев, Пловдив, Ихтиман, Бачково, Дупница, Девин.

Друг проблем е, че около

40 тона риба от рибарниците в района трябва да бъдат унищожени,

с което са се заели Министерството на земеделието и БАБХ.

Николов съобщи, че вече се работи по няколко алтернативи за овладяване на ситуацията. Едната от тях е да се пренасочи водохващането под връх Петрохан към село Искрец. То е използвано за пълнене на водоем, от който се захранва Берковица. Целта е водните количества да отидат в Студена река, която дава част от водата на река Искрецка. Резултат от тези действия се очаква до 1-2 дни.

Река Студена в момента е с много малък дебит, като с пренасочването на водохващането той се увеличава с 30-40 литра в секунда.

Реката свършва в нищото - изчезва в Понор планина,

след това обаче отново се появява в изворите при Искрец, обясни комисар Николов. Той разказа, че в края на 70-те години е имало подобен случай, при който Искрецка е изчезнала, но се е появила отново до 72 часа. Този път обаче това все още не се е случило.

Друг вариант, по който се работи, е да се направи връзка с голямо подземно езеро от мрежа пещери с дължина около 200 километра.

Решения се търсят заедно с министъра на регионалното развитие Иван Шишков, който ще съдейства с консултации със специалисти хидрогеолози, които познават планината.

Бившият министър на околната среда Асен Личев пък разказа във фейсбук, че Искрецка извира от махала “Завидовска падина” на село Бучин проход, на 791 м надморска височина. Тече на изток в дълбоко всечена долина между Понор планина на север и Мала планина на юг. В района на село Искрец реката приема водите на Искрецките карстови извори. “Единствената причина за рязкото намаляване на дебита преди Своге ще да е рязкото намаляване или пресъхване на водата от Искрецките карстови извори. А причините за изчезването на водата в карстови извори са многопластови - както антропогенни, така и природни”, пише Личев.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>