Проверяват гръмоотводите, след като мълния удари момиче на 17 г. (Обзор)

17.08.2022 20:17 Димчо Райков
Мястото на инцидента СНИМКА: БНТ

Теодора вече диша сама, но още е с опасност за живот
С такъв сърдечен масаж спасих преди години баща си от инфаркт, разказва хотелиерката Снежана Йорданова, която първа се притичва на помощ

Кметът на Приморско Димитър Германов е разпоредил проверка за надеждността на гръмоотводите в града, след като мълния удари 17-годишно момиче от София, съобщи той пред “24 часа”.

Жестокият инцидент стана на паркинга между автогарата и хотел към 17 ч във вторник. Теодора била поразена от огненото кълбо, прибирайки се от плажа.  По това време над града изненадващо  се разрази буря, която заварила девойката и приятеля ѝ до джипа им “Мазда”. Докато той  пишел протокол с шофьора на друга кола, която го одраскала, момичето припаднало на земята след трясък от гръмотевица и последваща мълния.

Тъй като автогарата е обществена сграда, веднага тръгнаха коментари, че тя не е била  обезопасена добре срещу гръмотевици. Транспортното съоръжение се намира в началото на града и през него на ден минават стотици туристи, а наблизо има много хотели.

“Разпоредил съм проверка, но искам да уточня, че колата се е намира по-близо до хотела, който е по-високата сграда”, каза Германов.

Именно от него се притичва на помощ хотелиерката Снежана Йорданова. Тя започва бързо да прави сърдечен масаж на момичето. В продължение на 20 минути, докато дойде линейката, с двете си ръце натиска в гръдната област, за да я върне към живота. Кара приятеля ѝ да я обдишва уста в уста. 

“Видях, че тялото на момичето все още е топло. Имаше някаква сърдечна дейност, но пръстите на ръцете ѝ посиняваха. Вероятно за малко е спряла да диша”, разказва Йорданова.

Още двама души пострадали от мълнията, но по-малко и вече са в кондиция. На единия телефонът му изключил.

Очевидци разказват, че светещото кълбо било с размерите на баскеттоболна топка. Паднало до колата 10 секунди след като завалял дъждът.

Масажът на хотелиерката се оказва спасителен за 17-годишната Теодора, която показва признаци на живот, когато я качват в линейката. Тя е настанена в реанимацията на бургаската болница.

“Има надежда да се възстанови. Момичето вече диша само̀, но още е с  опасност за живота, тъй като мълнията е поразила сърдечносъдовата и дихателната ѝ дейност. Освен това има и изгаряния по тялото”, казаха от болницата.

Инцидентът можело да се размине, ако секунди преди това момичето и приятелят ѝ бяха влезли в колата, тъй като гумите на автомобила действат като изолатор на високото напрежение, коментират експерти.

“Много се надявам моите усилия да са довели до резултат. Най-голямата благодарност за мен ще е момичето да остане живо”, казва хотелиерката. Тя вече е получила благодарност от майката. Със сърдечен масаж - такъв, какъвто приложила на 17-годишната Теодора, преди време спасила баща си от инфаркт.

Мълнии всяка година вземат жертви у нас. Според статистиката на метеоролозите те са между 6 и 10.

Миналата година в края на август 25-годишен беше убит от мълния в столичния квартал “Дружба” близо до спирка на метрото. Приятелят му се размина на косъм. През 2019 г. пък мъж почина по време на гръмотевична буря пред блока си в столичния квартал “Люлин”.

При буря стойте далече от съседа

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далече от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет седнете върху него. Това е първият съвет на БЧК за поведение при буря.

Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите крака. Наведете главата си надолу и притиснете колене към гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети - те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето - бързо се отправете към брега.

Когато се намирате в къща или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.

По време на пътуване с кола приберете антената на автомобила. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите - ако са обгорели, може да се спукат.

Ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на електрическо напрежение, незабавно легнете на земята.

За защита от пряко попадение на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана. При градушка незабавно потърсете подслон, тъй като големите ледени късове може да причинят травми и наранявания.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>