Ивет очаквала изненадата в историческия финал на 100 м

17.08.2022 22:00 Георги Банов, наш пратеник
Ивет Лалова с Александра Начева, която е финалистка в тройния скок. Снимка: Авторът

Германката Джина Люкенкемпер взе титлата с 5 хилядни

Очаквах някаква изненада от Джина. Тя винаги се появява с гръм и трясък на големи първенства. Всички очакваха да спечели Камбунджи, така си беше и до 60-ия метър. След това обаче се отпусна. Знаех, че след толкова контузии Дина Ашър-Смит няма да успее. Дори смятам, че за нея първенството приключи, заяви Ивет Лалова по повод историческия финал на 100 метра при жените на европейското по лека атлетика в Мюнхен. Германката Джина Люкенкемпер измъкна победата с 10,984 сек. Швейцарката Камбунджи остана втора с 10,989 сек, въпреки че направи реакция с 4 стотни по-добра от съперничката си - 0,147 срещу 0,184 сек.

Ивет е категорична, че всичко е заради публиката. Стадионът бе препълнен. “С такава подкрепа и с болка ще се вдигнеш”, допълни Лалова.

Двете бяха обявени с еднакво време, но титлата отиде в Германия. Тя бе първата след 12 години прекъсване. В Барселона триумфира Верена Зайлер с 1 стотна пред французойката Вероник Манг, а Ивет и Инна Ефтимова бягаха на 1/2-финал. Люкенкемпер вече има пет медала от европейски, като в Берлин през 2018 г. взе сребро на 100 м и бронз в щафетата, а преди това в Амстердам също бе два пъти трета.

Ивет е за няколко дни в Мюнхен и се бори да спечели вота за комисията на атлетите. Резултатите ще бъдат обявени в неделя, като българката има всички шансове да я оглави, след като това ще бъде неин четвърти мандат.

“Наистина още не съм казала край, но вече натам отиват нещата”, категорична бе чаровницата. “Емоцията на трибуната е доста по-голяма от тази, когато се състезаваш”, призна Ивет.

“От една страна, сега денят ми е по-приятен, защото нямаш напрежение. Успяваш да се насладиш на всичко - познати, приятели, колеги, които познаваш от 20 години вече. От друга страна, ми липсва чувството да бъда на пистата. И заради това си оставям една вратичка, защо не да се върна на нея”, допълни тя.

Лалова ще се прибере в края на месеца в България. В момента тя подготвя ежегодното събитие на клуба си, като го планира за 1 октомври.

4,15 милиона са гледали втория ден от първенството в Германия, което е пазарен дял от 18,1%, похвалиха се домакините. Освен титлата на Люкенкампер зрителите на препълнения олимипийски стадион видяха и златото на олимпийския първенец Ламонт Джейкъбс на 100 м, и то с 9,95 сек, което е рекорд на първенствата. Хърватката Сандра Перкович стана първата в историята с 6 индивидуални титли, след като взе златото на диск. Само великата Марлиз Гьор от ГДР има толкова, но три от нейните са на щафета.

Норвежецът Якоб Ингебритсен (5000 метра) и гъркът Малтиадис Тентоглу защитиха титлите си от предното първенство, като Тентоглу направи рекорд на първенствата с 8,52 м. Той е възпитаник на Георги Помашки, който първо наставляваше Тихомир Иванов в скока на височина, а след това се премести към този на дължина.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>