Продажбите на дребно в САЩ без промяна през юли под натиска на инфлацията

17.08.2022 16:29

Продажбите на дребно в САЩ през юли са останали без промяна спрямо предходния месец, тъй като продължаващата инфлация и растящите лихви са накарали много домакинства да останат предпазливи в разходите си. Това съобщи министерството на търговията, цитирано от Асошиейтед прес.

През юни продажбите на дребно нараснаха с 0,8 на сто, предаде БТА.

Американските потребители, чиито разходи допринасят за близо 70 процента от американската икономика, са се въздържали от покупки в контекста на близо 40-годишен максимум на инфлацията, нарастването на икономическата несигурност и покачването на лихвите по ипотеките и други кредити. Като цяло разходите им са намалели и те са се насочили все повече към стоки от първа необходимост като храни, отказвайки се от купуване на стоки за дома, облекло и електроника.

Месечният доклад на правителството за продажбите на дребно обхваща около една трета от всички покупки на потребителите и не включват разходи за повечето видове услуги като самолетни билети, наеми за жилище, билети за кино или медицински прегледи.

Въпреки че равнището на инфлацията като цяло остава много високо, потребителските цени са останали без промяна през юли спрямо юни, което е най-ниският показател от над две години.

При все това инфлацията представлява сериозна заплаха за домакинствата. Макар и цените на бензина да са спаднали спрямо най-високите им стойности, храната, наемите, колите втора употреба и други стоки от първа необходимост са станали много по-скъпи, надвишавайки увеличенията на заплатите, получени от повечето работещи.

Въпреки все така солидния пазар на труда, икономиката на САЩ се е свила през първата половина на 2022 г., пораждайки опасения от потенциална рецесия. Растежът отслабна до голяма степен в резултат на агресивното покачване на лихвите на Управлението за федерален резерв (УФР), целящо да охлади икономиката и да овладее високата инфлация.

Отражението на по-високите лихви се усеща най-вече на жилищния пазар. Вторичните продажби забавят темп пет поредни месеца, тъй като по-високите ипотечни лихви и високите цени са разколебали много потенциални купувачи.

Но най-важният стълб на икономиката - пазарът на труда - се оказа устойчив. Американските работодатели са прибавили солидните 528 000 работни места през юли, а равнището на безработицата е 3,5 на сто, достигайки почти 50-годишния минимум от преди избухването на пандемията през пролетта на 2021 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>