Да спасиш 94 души за 13 г. - защо хора със солидни професии стават доброволци

16.08.2022 07:34 Тони Щилиянова
Част от доброволческата група на Несебър по време на пожара от 8 август - на преден план са ръководителят на отряда Даниел Горанов /вляво/ и Емил Петров, отличен в кампанията на "24 часа" "Достойните българи".
По 10-20 пожара на ден регистрират в Бургаска област, но някога стигат и до 40.

- Профилът е 35-40-годишни, работят като водолази, IT специалисти, електричари, предприемачи

- До 40 пожара на ден гасят в Бургаска област

- Достоен българин от инициативата на “24 часа” помага и на суша, и по море

Средна възраст между 35 и 40 г., различен социален статус и професия, но всеки с хъс да помогне при нужда. И то съвсем безкористно. Това е профилът на доброволеца, който рамо до рамо влиза в огъня заедно с пожарникарите.

Сред смелчаците има водолази, IT специалисти, електричари, предприемачи със семеен бизнес. Те са част от доброволни формирования, създадени по Закона за защита на населението при бедствия и аварии и са на пряко подчинение на кметовете на общините.

В област Бургас има няколко такива отряда, Най-големият е в Бургас, следван от този в Несебър. Доброволчески групи има и в общините Карнобат, Средец, Камено. Членовете им са добре обучени и снабдени с лични предпазни средства. Те

имат право да гасят и сами, но най-често действат в синхрон с пожарникарите,

които ги координират.

Поредно изпитание и за огнеборците, и за техните помощници бяха двата големи пожара на територията на община Несебър на 8 август. Почти паралелно лумват пламъци в гората над Слънчев бряг, в местността Ханска шатра, където теренът е пресечен и труднодостъпен, и в несебърския квартал “Черно море”. Там пък се палят храсти върху пясъчни дюни, като огънят е опасно близо до къщи и хотели.

Шестима от общо 23-ма членове на доброволческия отряд в Несебър се отзовават светкавично и часове наред гасят огъня заедно с пожарникарите. Сред тях е Емил Петров, който през 2018 г. бе един от достойните българи, отличени в кампанията на вестник “24 часа”. Тогава Емил и колегите му от клуба по водни спортове “Месембрия” са наградени заради проявена изключителна храброст при спасяването на рибар от Свети Влас. Спасителите рискуват собствения си живот, за да открият и извадят мъжа жив от бурното море. За съжаление, други двама, влезли заедно с него, загиват. Търсенето продължава близо денонощие, след като на 24 септември рибарска лодка с трима души се обръща в района между “Елените” и нос Емине. Рибарите влезли за паламуд, но част от мрежите се заплели във винта и блокирали двигателя на лодката. Плавателният съд станал неуправляем и силният вятър бързо го обърнал. Емил и останалите от спортния клуб, участвали в спасителната акция, са наградени и от президента Румен Радев.

Емил всъщност е доброволец и по суша, и по вода. Капитан на катер, с който заедно със своите съмишленици от клуба е

спасил общо 94 души от 2009 г. досега

А един от последните случаи бил с трима кайтсърфисти, които бедствали навътре в морето заради оплетени въжета.

43-годишният мъж въобще не се подвоумил, когато се записал и в доброволческия отряд към общината.

“То си е вътрешно усещане. Паралелно стават нещата. При буря помагаме на бедстващи яхти и рибарски лодки, а на сушата гасим пожари. Всеки от отряда се включва, когато може”, казва Емил.

Той е водолаз, развива частен бизнес. Семеен е, баща на две деца- на 14 и 17 г. Казва обаче, че доброволчеството не е за всеки.

“Има хора, викаме ги, но те не идват. Други пък искат показност - тях не ги вземаме

За доброволеца трябва да са важни само добрите думи, които ще чуе от отсрещната страна”, смята Петров.

На същото мнение е ръководителят на несебърския доброволчески отряд Даниел Горанов. “В огъня е страшно, но в този момент не мислиш за опасността, а как да помогнеш. Пожарникарите имат нужда от нас, освен това ние помагаме на нашия град, на хората”, казва Даниел.

Гледа да стои далече от камерите, защото е доброволец не за да парадира, а да помага.

“Абсолютно всеки, който има желание и хъс за доброволческа работа, може да кандидатства. Няма специален подбор, но всеки преминава през

курс на обучение, на който се запознава с техниките за гасене на пожар, коя стъпка след коя следва,

защото хаотичните действия не помагат, даже създават сериозни проблеми”, допълва 34-годишният Горанов, който работи към Гражданска защита в Несебър. Доволен е, че несебърското формирование разполага с отлична екипировка, а освен това среща и помощ от общината.

Приемът в доброволческите формирования се обявява от кметовете след решение на общинските съвети. Кандидатите трябва да представят медицинско и свидетелство за съдимост.

“Курсът на обучение е минимум 40 часа и обикновено се води от наши служители”, обяснява процедурата началникът на Регионалната служба по пожарна безопасност в Бургас комисар Николай Николаев.

Всеки доброволец преминава през три модула на обучение. Двата са свързани с пожарна безопасност и спасителни действия, а третият е оказване на първа помощ и се води от служители на БЧК.

Накрая всеки доброволец получава лична застраховка и лични предпазни средства - дрехи, ръкавици, каска, колан за самоспасяване, които задължително трябва да отговарят на европейските стандарти.

“Минимум един път годишно се провежда съвместно учение с пожарната. То много помага в битката с реални бедствия, тъй като личният контакт е много важен за добрата комуникация,” казва комисар Николаев. Той апелира

повече хора да кандидатстват за доброволци,

особено в малките населени места.

“Там ни трябват много. Тези хора могат да бъдат изключително полезни, ако с действията си помогнат пожарът да не се разпространи до идването на нашите екипи”, обяснява младият, но изключително опитен и сърцат комисар.

Летните месеци и особено август са най-тежки за огнеборците. На ден гасят между 10 и 20 пожара, но е имало и денонощие с 40. Затова през горещите юли и август екипите са на максимален брой.

В Бургас например 4-5 екипа дежурят едновременно и могат да излязат по едно и също време. Но веднага след това се вика “подсилка” - екип, който в този ден по график почива.

В по-малките населени места “подсилките” имат готовност да се явяват в пожарната до 10 минути след повикването.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>