Преди 5 години пратиха бивш главен касиер вкъщи да чака арест и оттогава го няма, а изнесе 21 млн. лв. в сакове

15.08.2022 20:00

Петко Митевски получи 14 г. затвор за най-голямата афера, но изчезна, след като чу присъдата на Софийския градски съд

Как се изнасят 21,2 млн. лева в пътни чанти от банков трезор, без никой да забележи? Къде се крият пачките две години, преди банката да се усети, че от главната каса липсват милиони?

Отговорите на тези въпроси би могъл да даде скромен касиер, ако още е жив, бъде заловен и пожелае да разкаже своята версия за “банковия обир на века” у нас.

56-годишният Петко Митевски се “изнесе” от страната през юли 2017 г., след като получи 15 години затвор за присвояването на 21,2 млн. лева от главната каса на Алфа банк. Парите са били изнесени в сакове на три пъти в периода 2008 - 2010 г., твърди прокуратурата.

Съдбата на милионите е пълна мистерия,

както и тази на самия Митевски през последните пет години. Отговор не даде нито разследването продължило 4 години, нито съдебното дело, което започна през 2015 г. и все още не е приключило окончателно. Предстои пак да се произнася Върховният касационен съд (ВКС).

За последно миналата есен медии писаха, че Петко Митевски бил засечен в Испания с променена външност. Преди това обаче той беше “пращан” в Доминикана и Южна Африка, любими дестинации на бегълците от правосъдието, защото досега няма случай някой да е бил екстрадиран оттам. Появиха се и съмнения, че може да не е сред живите, защото някак неубедителна изглежда версията, че касиерът е измислил всичко сам.

Така или иначе Митевски не е кроял от самото начало планове за бягство от правосъдието, защото със сак, пълен с дрехи, не с пари, той се явява в 6-о РУ на МВР в София в средата на юли 2017 г., за да бъде отведен в софийския затвор. Придружен е от адвоката си Георги Варамезов. Оказва се обаче, че съдебното решение още не е пристигнало в полицията, и той е пратен да се прибира вкъщи и да чака униформените. Защитникът му заминава на почивка, но оставя на полицаите телефонен номер за контакт. След по-малко от седмица, на 17 юли, те търсят касиера в дома му, за да го отведат в затвора, но никой не им отваря. По-късно се свързват със съпругата му, която им обяснява, че не го е виждала от дни и не знае къде е. От 2016 г. отношенията им били силно влошени.

Петко Митевски е роден в Троян през 1968 г. и още на 29-годишна възраст започва работа в софийския клон на Йонийската банка (по-късно преименувана на Алфа банк - б.р.) като куриер преброител. Постепенно се издига в йерархията и през 2008 г. е назначен за главен касиер. До 15 август 2009 г. работи в клона на банката на пл. “Народно събрание”, след това е преместен в клона на бул. “Васил Левски”, където е главната каса.

Всяка сутрин той и управителката на офиса Виолета Вучева влизали заедно в касата, която е зад паричния салон.

Двамата я отваряли на принципа на “четирите очи” - тя имала код, а той ключ и така само заедно имали достъп. Касата оставала отворена през целия ден, а вечерта Митевски я затварял сам. В помещението нямало камери, но пък такива имало в коридорите, паричния салон, по пътя към паркинга. През януари 2010 г. Митевски бил преместен на първия етаж на банковия клон и неофициално вече не отговарял за главната каса, по пък ключът останал у него.

Банката разбира за липсата на милионите през пролетта на 2010 г. Първо недостигът е хванат от компютърен специалист, а след това е потвърден от вътрешна проверка. Преди това обаче две ревизии - през април и ноември 2009 г., не засичат липсата на парите. Служители обаче забелязали съмнителни поредни номера на няколко протокола за ценни пратки.

Цяла година банката не съобщава в полицията и финансовото разузнаване за изчезналите пари. Причината - да не се удари по имиджа на финансовата институция. Опитали сами да намерят пачките.

В продължение на година Митевски е подслушван и следен, но така или иначе вътрешното разследване не стига доникъде. Начинът му на живот с нищо не се променил. Главният касиер дори е задържан за няколко дни във финансовата институция и пише на ръка обяснения пред двама одитори, изпратени от Атина.

В тях твърди, че бизнесменът Петър Цабалас му обещал 400 000 евро комисиона, ако за известно време му повери изнесените пари за съхранение, а после щял да ги върне. От банката се свързали с Цабалас, но той отричал да е получавал пари от Митевски, а междувременно нейните шефове в България напуснали страната. По-късно пред съда Цабалас също отрича твърденията на главния касиер.

През 2011 г. Митевски е арестуван и му е повдигнато обвинение. След продължило 4 г. разследване прокуратурата стига до извода, че Митевски е присвоил 21 201 430 лв. на три пъти в периода от 2008-а до 11 май 2010 г. Парите изнасял в чанти, които товарел в колата си.

Първата кражба от касата станала в периода от 16 септември 2008-а до 29 април 2009 г. Тогава наведнъж Митевски натоварил в сакове 4,1 млн. евро, 450 000 долара и 2,1 млн. лв. Повторил между 29 април и 6 ноември 2009 г., като изнесъл още 200 хил. долара и 1,7 млн. евро. По същия начин месец по-късно, пак с чанти, Митевски изкарал още 3,45 млн. евро.

Бившият главен касиер опитвал да прикрива липсващите пари с фалшиви протоколи

С тях удостоверявал, че парите са изпратени с т.нар. ценни пратки. Била възложена внезапна проверка с броене на парите на главната каса. Митевски признал участието си, като показал лист с точния размер на липсващите пари и пред ръководството на банката обяснил, че дал милионите, за да помогне на своя близък приятел Петър Цабалас, който обещал да ги възстанови до няколко месеца.

Той изнесъл безпроблемно парите в чанти, защото единствен имал ключ от главната каса, а и цял ден прекарвал в помещението, в което нямало камери, твърди прокуратурата. Не ползвал дори обедна почивка.

Колегите на Митевски обаче отричат някога да са го виждали да идва на работа със сакове. Имало и забрана служителите да носят големи чанти. Митевски идвал само с чантата за лаптопа си. Проверка в имотния регистър показала, че той не е извършвал сделки с недвижимо имущество. Прокуратурата е на мнение, че Митевски изхарчил милионите за лични нужди.

През 2015 година делото е внесено в Софийския градски съд. Митевски не пропуска заседание, затова и мярката му за неотклонение не е променена на арест. Два месеца по-късно апелативните съдии искат той да бъде задържан. Митевски отива доброволно в полицията, но оттам го връщат. Явно тогава той е преосмислил намерението си. През декември присъдата му беше намалена на 14 години, но това няма особено значение за него, защото той липсва.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>