Свидетел на катастрофата на "Тракия": Видях деца с окървавени лица

15.08.2022 18:14
Сръбският автобус катастрофира самостоятелно на магистрала "Тракия" и се обърна в канавка в неделя към 20,10 часа. Снимка: Ваньо Стоилов

Още в първите минути след като сръбският автобус се преобръща на пътното платно на АМ „Тракия“, доброволци започват да оказват помощ на пострадалите.

"Обикновени хора, българи, първи ни се притекоха на помощ – преди полицията, пожарната и линейките.  Те извозиха и много от децата до болницата", обясни Ивана Райчич пред bTV.

Един от първите на мястото на инцидента е пловдивчанинът Живко Стамболиев.

"Видях едни 8 или 9-годишни дечица, на които целите лица бяха в кръв. Имаше плач, писъци. Все още имаше хора, които излизаха от задната част на автобуса", разказа той.

Сред случайно притеклите се на помощ граждани имало лекар. Той давал наставления и спасил много животи.

"Докторът даваше наставления. Единият от хората, които превързвахме с една дама, искаше просто да легне. Той каза: "не му давайте, ако има вътрешни разкъсвания, ще се задави", добави Стамболиев.

Травмата от видяното ще остане дълго време.

"Три дечица, които бяха в много тежко състояние. Тъкмо ги превържем, успокоим  и те в момента, в който се погледнат, просто се плашат от гледката. Изпитваха ужаса и започваха да плачат, и да викат", каза още той.

Две от децата - на 10 и на 11 г. - са пострадали по-тежко при инцидента и се наложи да бъдат преместени от старозагорската болница в "Пирогов".

"Всичко беше наред, шофьорът си беше починал, само един родител искаше да седне напред, защото започна да кашля и шофьорът се опита да му спусне седалката и така кривина", каза Наташа, очевидец.  

Така ръководителката на фолклорната група Наташа описва мига преди катастрофата. 

Новината за обърнат на магистралата автобус се разнася светкавично и десетки се втурват да помагат. 

"Просто сме родители и съпругът ми е сърбин. Имаме две дечица са сръбски граждани също и просто човешка съдба,  решихме ако можем да помогнем", каза доброволка. 

Междувременно близките на пострадалите са уведомени за инцидента. Малко преди 6 сутринта някои от тях вече бяха дошли за децата си. 

"Дойдохме да ги успокоим е най-вече. Все пак малки деца. Можеше по-голяма катастрофа да бъде. Все пак няма мъртви. Това е най-важното", разказа Любиша Николич, дядо на едно от децата.

"Наши приятели са някои в болницата, пострадали са тежко”, казва дете пред екип на bTV. 

“Те са добре, но има деца, които не са добре, които са в болница", заяви Борислав Здрале, родител. 

След часове чакане разпитите на децата им да приключат, надеждата на близките, дошли да приберат децата си в Сърбия по светло угасна.

"Аз съм родител, стоя и чакам от 9:00 часа сутринта, да дойдем да вземем децата. Пътуваме цяла нощ. Нито сме спали. Не искам да говоря", каза гневен родител. 

Конвоят от автомобили потегли към "Калотина" в ранния следобед. Осигуреният автобус остана празен.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>