Обжалват присъдата на Грайнър в Русия

15.08.2022 17:01
Бритни Грайнър

Адвокати на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър днес внесоха жалба срещу нейната присъда от девет години в затвор в Русия по обвинения в притежание на наркотици, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на руски осведомителни агенции.

Грайнър, която е играч на американския отбор "Финикс мъркюри" и е двукратна олимпийска златна медалистка, беше осъдена на 4 август. Тя беше арестувана през февруари на летище Шереметиево в Москва, след като в багажа ѝ бяха открити пълнители за електронни цигари, съдържащи масло от канабис. Грайнър се състезаваше за женския баскетболен отбор в град Екатеринбург по време на прекъсването на баскетболния сезон в САЩ.

Адвокатката Мария Благоволина, цитирана от руски агенции, каза, че жалбата е била внесена, но все още не е ясно какви основания са цитирани в документа. След произнасянето на присъдата Благоволина и другият адвокат на Грайнър Александър Бойков казаха, че наказанието е прекомерно и че в подобни случаи подсъдимите са били осъждани на средно по около пет години затвор, като около една трета от осъдените са получили условна присъда.

Грайнър призна, че пълнителите са били в багажа й, но каза, че ги е сложила там в борзината и по невнимание, както и че не е имала намерение да извърши престъпление. Нейната защита представи писмени изявления, в които се казва, чеканабисът ѝ е бил предписан за лечение на болки, предаде БТА.

Преди Грайнър да бъде осъдена Държавният департамент на САЩ обяви, че спортистката е била "неправомерно задържана". Държавният секретар Антъни Блинкън през юли предприе необичайната стъпка да обяви, че САЩ са направили "съществено предложение" за връщането на Грайнър, както и на Пол Уилан, американец, който излежава 16-годишна присъда в Русия по обвинения в шпионаж. Блинкън не даде повече подробности, но АП и други осведомителни агенции съобщиха, че САЩ са предложили да освободят Виктор Бут, руски търговец на оръжие, който излежава 25-годишна присъда в САЩ, известен с прозвището "Търговецът на смърт".

Висш руски дипломат каза вчера, че са били проведени разговори за евентуална размяна. "Този доста чувствителен въпрос за размяна на осъдени руски и американски граждани се обсъжда по каналите, определени от нашите президенти. Тези лица наистина са обект на обсъждане. Руската страна отдавна се опитва да осигури освобождаването на Виктор Бут. Подробностите трябва да бъдат оставени на професионалистите, които действат съгласно принципа "не причинявай вреда", каза пред ТАСС Александър Дарчиев, началникът на северноамериканския отдел на руското министерство на външните работи.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>