Митрополит Николай: Със своите молитви Божията майка избавя от смърт душите ни

15.08.2022 13:35 24 часа Пловдив онлайн
Митрополит Николай

Днес е голям празник - Успението на Света Богородица. Той е особено тачен от православния народ. Успението на Света Богородица е особено събитие от живота на Божията майка и от историята на спасенията на човешкия род. Това заяви в речта си по време на празника пловдивският митрополит Николай. Той отслужи литургия катедралния храм "Успение Богородично", след което се обърна към миряните с думите.

"Със своите молитви Божията майка избавя от смърт нашите души. Тя не е оставила човешкия род. Акцентът на този празник не е върху смъртта, а върху спасението на душите ни.
Какво представлява смъртта на душата? Нали словото божие убеждава, че душата на човека е безсмъртна. Бог е сътворил тленно смъртното тяло, но с безсмъртна душа. За каква смърт става дума? Смъртта на душата е нейното духовно разрушаване, което се осъществява с помощта на силите на злото. То се опитва да пороби човешката душа и носи смърт и разрушение. Ако се разрушава душата, тогава се разрушава и човешката личност. Нали бог е създал и тялото и душата в една личност. Ако се разрушава душата в какво се превръща тялото? То се обособява на тялото на животно, което няма безсмъртна душа. Значи смъртта на душата превръща човек в звяр и затваря за него достъпа до рая, до царството божие, защото там няма животни. Там има само безсмъртни човешки души За да бъде човек способен да запази душата си Бог го е надарил с разум. Злото почти никога не проявява своите безобразия по един начин. С тях всява в човека ужас и страх. Най-често злото живее редом с доброто. И нерядко тъмната сила придобива образа на ангела на светлината. Как да различаваме в живота доброто от злото?

За да бъде човек способен да прави това, Бог му дава особен дар. Той влага този дар в човешката природа и го прави част от нашето естество. Ние го придобиваме даром от Бога. Това не е резултат от възпитание и образование. Не резултат, както казват сега от инвестирани на средства в човешката личност. Това е божи дар. И всеки младенец, появяващ се на света, го има вътре с себе си. Ние го наричаме нравствено чувство. Това е тази сигнална система, която ни известява за това къде е доброто и къде е злото. Нейният глас е човешката съвест. Злото в цялата човешка история се стреми да разруши нравственото чувство на хората и хвърля за това всичките си сили. В даден момент хората са започнали да налагат тезата, че няма никакво природно нравствено чувство.

Че нравствеността се придобива и е резултат от човешкия опит. Зависи от възпитанието на човека, от неговото образование, епохата, в която живее и неговия личен избор. Тази теза се налага вече повече от 300 години от философи, учени и мислители.

Вие сте безсъвестен човек. Тази фраза се използва във всички континенти. Не изисква никакви обяснения. Това разделя хората, тъй като човешката нравственост навсякъде е една и съща. Нравствеността се разрушава и когато човек нарушава човешкия закон. Човек търси оправдания, сравнявайки себе си с другите хора.

Със своите молитви Света Богородица избавя от смърт душите ни. Тя е нашата застъпница. Тя покрива над нас своя небесен покров. Съхранява способността на всеки от нас да се съпротивлява на злото. Под каквото и маска да се е скрило то. Така хората запазват своите чувство за справедливост.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>