2 октомври – ден за вот: датата, на която убиха Луканов и Хашоги

15.08.2022 09:09 Георги Банов
Андрей Луканов
Джамал Хашоги
Васил Априлов
Димчо Дебелянов

Свързана е с големи трагедии и геноцид

Датата на изборите 2 октомври е апокалиптична от историческа гледна точка. Най-вече заради две от най-знаковите убийства през годините на демокрацията у нас.

Разбира се, най-важното събитие, свързано с България, е убийството през 1996 г. на Андрей Луканов, два пъти премиер след промените на 10 ноември.

Около 9,15 - 9,20 часа той излиза от дома си на улица “Латинка” №15 и се отправя към личния си автомобил “Пежо 306”, паркиран на около 15 метра от входа. В колата го чака шофьорът му. Луканов влиза в автомобила, но се сеща, че е забравил нещо. Излиза от колата, приближава се до домофонната уредба и се опитва да се свърже със съпругата си Лидия. През това време убиецът стреля 4 пъти, от разстояние 1,5 - 2,5 метра с пистолет “Макаров”. Куршум попада в областта на дясното слепоочие на политика, а други 3 - в гърба. Експремиерът пада на земята, а убиецът изчезва.
В деня на покушението на същото място са открити и захвърлени дрехи на предполагаемия убиец, с които се е маскирал като скитник. Пистолетът, с който се смята, че е било извършено убийството, е намерен едва 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в жилищен блок на съседната улица “Димчо Дебелянов”.

Веднага след смъртта на бившия премиер се появяват много версии за мотивите и организацията на убийството - от покушение на енергийната мафия до битови причини.

Убийството остана неразкрито. Присъдите на Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Ангел Василев и Юрий Ленев бяха отменени.

На същата дата през 2018 г. известният журналист и дисидент от Саудитска Арабия Джамал Хашоги влиза в консулството на страната в Истанбул, за да получи документи за планираната сватба, и повече не излиза.

Чак на 15 октомври властите са допуснати вътре. И разбира се, не откриват нищо. Убийството е наредено от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, бесен на статии на Хашоги в американската преса.

Тялото на Хашоги е било разфасовано с електрически трион, след което е било разтворено с киселина и всичко това е отишло в канализацията на най-големия град в Турция. Заради убийството отношенията на САЩ и Великобритания със Саудитска Арабия са доста обтегнати вече четвърта година.

Умира Васил Априлов, загива Димчо Дебелянов

Още две исторически за България фигури напускат този свят на 2 октомври.

Васил Априлов издъхва в Галац, днешна Молдова, от туберкулоза през 1847 г., едва на 58 г. Прибира се в Одеса от родното Габрово. Завещава на габровската община значителна сума, с която да се построи нова сграда за основаното по негов почин училище.

Първоначално е погребан в Галац, а впоследствие останките му са пренесени в двора на Априловската гимназия. През 1935 г. пред училищното здание му е издигнат паметник, изработен от скулптора Кирил Тодоров. В подножието на статуята са изобразени различните етапи от развитието на българското образование.

Поетът Димчо Дебелянов е убит на фронта от англичаните край село Горно Караджово, днес Моноклисия, през 1916 г.

Тогава той е поручик и е получил командването на рота. Едва на 29 години и 6 месеца. Погребан е на следващия ден в двора на българската църква в Демирхисар (или Валовища, днес Сидирокастро). За отличия и заслуги през втория период на Първата световна война посмъртно е награден с военен орден “За храброст” IV степен. Дебелянов всъщност е доброволец, защото не подлежи на мобилизация заради раните си от Балканската война.

През 1931 г. по инициатива на литературния кръг “Живо слово” костите му са пренесени в родната Копривщица. По-късно скулпторът Иван Лазаров е поканен да направи паметник на поета. При едно от посещенията си в Копривщица той видял баба Лила Паралеева (изгубила съпруг и син във войните) да седи на прага на портата си - подпряла глава на ръка и унесена в мисли. Това му дало идеята за паметника. Тъй като Лила Паралеева скоро след това починала, скулпторът използвал за модел баба Лала Душкова. Скулптурата “Майка” е поставена на гроба на поета през 1934 г.

На тази дата през 1998 г. умира и една от знаковите фигури на прехода Георги Найденов-Гето. На 71 г. Партизанин, офицер, държавник, едър предприемач, индустриалец и банкер. Митичният ръководител на държавното стопанско обединение “Тексим”, която вкарва “Кока-кола” в България.

Султанът на Сирия превзема Йерусалим

Иначе апокалиптичните събия на 2 октомври започват още през много далечната 1187 г., когато свещеният град Йерусалим пада в ръцете на султана на Сирия Саладин. Това слага край на 88-годишното управление на кръстоносците. И е началото на конфликта между християни и мюсюлмани, който тлее и до днес.

На същата дата избухва Тексаската революция през 1835 г. Тогава войските на Мексико се опитват да отнемат оръжието на местната милиция, предвождана от Джон Хенри Мур в градчето Гонсалвес, окръг Де Вит. В крайна сметка тексасците печелят и много скоро ще обявят присъединяването си към САЩ.

През 1928 г. на 2 октомври се появява един от най-скандалните ордени на католическата църква “Делата Божии”, или “Опус Дей”. Официално името му е “Прелатура на Светия кръст и Делата Божии”. Чак след дълги години папа Йоан Павел II ги оправдава и обявява основателя им Хосемария Ескрива за светец.

9 години по-късно се случва един от най-големите геноциди в историята на света. Диктаторът на Доминиканската република Рафаел Трухильо заповядва да се избият всички хаитяни в граничните райони. 6 дни войските му използват щиковете си. Броят на жертвите е трудно да бъде определен, защото се действа в трудно достъпни региони. Някои смятат, че са около 20 000. Президентът на Хаити Ели Лескот твърди, че са 12 168 човека. Историкът Жан Прайс-Марс смята, че са 12 136 убити и 2419 ранени. Доминиканският историк Бернардо Вега обаче изчислява 35 хил. загинали.

Един от най-известните пътнически параходи в света “Куин Мери” превозва 29-а пехотна дивизия на американската армия от Ню Йорк до Нормандия. И без да се усети, удря и потапя един от корабите, които го придружават - “Кюракоа”, край бреговете на Ирландия. Жертвите на борда на “Кюракоа” са 239. 99 са спасени от останалите кораби от флотилията. Сред тях е и капитанът Джон Боудууд. “Куин Мери” продължава пътя си, защото има заповед да не спира по никакъв повод заради очаквани атаки от германски подводници.
2 години след това нацистите потушават Варшавското въстание. Под благослонния поглед на съветските войски, които получават заповед да спрат преди столицата на Полша. 15 200 поляци са убити или изчезват завинаги. 15 000 са ранени.

През 1968 г. на 2 октомври президентът на Мексико Густаво Диас Ордас окъпва в кръв олимпийските игри в страната си. Той заповядва да се потуши бунтът на студенти, които са против игрите. Според различни източници са убити между 200 и 1000 човека. Пет пъти повече са ранени.

И през 1992 г. военната полиция щурмува затвора “Карандиру” край Сао Паулу в Бразилия, като потушава зверски бунта на затворниците. Убити са 111 от тях.

Фатална за авиацията

Датата е доста фатална за авиацията. На нея през 1910 г. се случва първият сблъсък на самолети, докато летят.

На авиошоу в Милано французинът Рене Тома, който пилотира моноплана Antoinette IV се врязва в опашката на биплана Farman III на капитана от британските ВВС Бертъм Диксън. И двамата оцеляват, но Диксън повече никога не лети. Развръзката в други инциденти на тази дата обаче не е толкова щастлива.

През 1970 г. в самолетна катастрофа загива целият отбор по американски футбол на университета на Уичита. Загиват 31 човека на борда.

20 години по-късно идва още една тежка самолетна катастрофа. Аероплан на Xiamen Airlines, полет 8301, е отвлечен и е принуден да кацне в Гуанджоу. На земята се врязва в два други самолета на други авиолинии. Загиват 132-ма човека.

Третата самолетна катастрофа на тази дата е през 1999 г. на перуанските авиолинии, полет 603. Той пада в океана и умират всички 70 човека на борда.

Раждат се тиранин, Махатма Ганди и спасител на София

На тази дата е роден един от най-големите тирани в историята на света - Ричард III - Гърбавия. Неговите извращения са описани от Уилям Шекспир в едноименната драма. Той се ражда през 1452 г. Управлява от 1483 до 1485 г., но след загубата във Войната на розите слага край на династията Йорк и на трона идва Хенри VII от Тюдорите.

През 1833 г. е роден италианският дипломат Виторио Позитано, известен като “спасителя на София”. От 1876 г. е вицеконсул в София. При приближаването на отряда на генерал Йосиф Гурко към София по време на Руско-турската война в края на 1877 г. Позитано заедно с Леандър Франсоа Рьоне Льо Ге и Йозеф Валдхард, вицеконсули съответно от Франция и Австро-Унгария, отказва да напусне града, като по този начин предотвратяват опожаряването му от отстъпващите турци. След изтеглянето на турците от града Позитано организира въоръжени отряди за борба с мародерстващите банди, както и пожарни команди за потушаване на избухналите пожари. Позитано е награден с руски орден и на 20 декември 1878 г. е обявен за почетен гражданин на София.

През 1869 г. се ражда и Махатма Ганди, един от политиците, които промениха света. 30 години след него е рождения ден на генерал-майор Махаил Захариев, герой от войните, който изчезва след 9 септември.

На 2 октомври 1890 г. е роден един от най-великите комици на XX век Граучо Маркс, един от братята Маркс, предизвикали фурор в Холивуд.

През 1920 г. се ражда и бившият секретар на ЦК на БКП Йордан Йотов. Партизанин от бригада “Чавдар”. Главен редактор на вестинк “Работническо дело” от 1977 до 1987 г. Член е на Държавния съвет на Народна република България от 1986 до 1989 г. Негов племенник е известният конституционалист проф. Георги Близнашки.

Може би най-известното име от родените на 2 октомври е това на сър Гордън Матю Томас Съмър. Или просто Стинг. Един от най-великите музиканти на нашето време.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>