Обучени от САЩ афганистански командоси може да бъдат вербувани от Русия, Иран или Китай

14.08.2022 21:24
Джо Байдън

Бивш афганистански служители на силите за сигурност, които имат поверителни познания за операциите на САЩ, са били изоставени при американската операция за евакуация и са уязвими за вербуване или принуждаване да работят за Русия, Китай или Иран, заявиха американски конгресмени от Републиканската партия, като обвиниха администрацията на президента Джо Байдън, че не е приоритизирала евакуацията им, съобщи Ройтерс, предава БТА.

"Това е особено вярно предвид съобщенията, че някои бивши афганистански военни са избягали в Иран", добави републиканското малцинство от Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ в доклад по повод първата годишнина от превземането на Кабул от талибаните.

Според доклада администрацията на Байдън не е дала приоритет на евакуацията на обучени от САЩ афганистански командоси и други елитни части в хаотичната операция по изтегляне и евакуация на американските войски от 14-30 август 2021 г. на международното летище в Кабул. 13 американски войници загинаха, а стотици граждани на САЩ и десетки хиляди изложени на риск афганистанци бяха изоставени по време на операцията, припомня Ройтерс. Администрацията нарича операцията "изключителен успех", като подчертава, че над 124 000 американци и афганистанци са били отведени на безопасно място и с нея е приключила една "безкрайна" война, в която загинаха около 3500 американски и съюзнически войници и стотици хиляди афганистанци.

Но стотици обучени от САЩ командоси и други бивши служители на сигурността и техните семейства остават в Афганистан на фона на съобщения, че талибаните убиват и измъчват бивши служители на афганистанското правителство, обвинения, които екстремистите отричат.

Тези бивши служители "биха могли да бъдат вербувани или принудени да работят за някой от противниците на Америка, който поддържа присъствие в Афганистан, включително Русия, Китай или Иран", се казва в републиканския доклад. Той окачествява тази възможност като "значителен риск за националната сигурност", тъй като тези афганистанци "познават тактиките, техниките и процедурите на американската военна и разузнавателна общност".

Някои американски служители и експерти казват, че Байдън се е опитал да продължи напред след Афганистан, без да оцени правилно уроците от войната и без да поеме отговорност за хаотичната евакуация.

Докладът на републиканците съчетава нови подробности от операцията по изтеглянето със свидетелски показания пред Конгреса и военни и новинарски репортажи, за да покаже, че администрацията е пренебрегнала съветите на американските военни, не е успяла да планира адекватно и е пренебрегнала нарушенията на споразумението за изтегляне от 2020 г. от страна на талибаните.

Освен това администрацията е изчакала часове преди талибаните да превземат Кабул, за да вземе ключови решения за евакуация, включително молба към други държави да създадат транзитни центрове за хиляди евакуирани афганистанци, работили за правителството на САЩ по време на 20-годишната американска операция, както и други, изложени на риск от възмездие на талибаните, се казва в доклада. "Много малко беше направено за подготовка за превземане на страната от талибаните" или за евакуацията, според документа.

Други от От страната и света

Въвеждат мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата

България е на 59-о място по свобода на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" (RSF) за 2024 г., публикувана в петък по повод 3 май - световния ден на

Стефан Спасов за ремонта на "Патриарха" в София: Паркоместата ще намалеят с 50

50 броя паркоместа по-малко ще има след пълния ремонт на бул. "Патриарх Евтимий" в столицата. Това каза общинският съветник от ПП-ДБ-СС Стефан Спасов. По думите му това е незначителен процент от общо

Показват оригинален дневник от войната за 6 май в Монтана

В Регионалния исторически музей  в Монтана бе открита камерна изложба на хладни оръжия и военни отличия по случай празника на българската армия и ден на храбростта – 6-и май

доц. Александра Равначка: Населението продължава да застарява, децата са едва 14%

Продължават тенденцииите на застаряване на населинето като само 14% от него е това до 15-годишна възраст. Това обясни доц. Александра Равначка от БАН пред БНТ

>