Ако цените не паднат, зимата на газ ще е страшно – поне 500 лв. на месец за двустаен

15.08.2022 07:30
Драстичните сметки за газ през зимата всъщност ще се отразят на поне 420 хиляди българи, ако средно в едно домакинство има по трима човека.

140 000 домакинства ползват горивото за отопление

Ценови шок очаква през зимата домакинствата, които се отопляват на газ, ако горивото не поевтинее преди отоплителния сезон.

Дружеството с най-много клиенти - над 60 хил., е “Овергаз мрежи”. След последното поскъпване на газа с 60%, утвърдено от КЕВР преди дни, компанията ще продава на клиентите си на цена от 323,73 лв. за мегаватчас. В началото на годината - през януари, тя бе 159,22 лв. което означава, че за осем месеца се е удвоила.

Ако домакинство запази потреблението си като миналата зима, то през тази сметката на месец за отопление и топла вода на двустаен апартамент ще е поне 500 лв., изчисляват енергийни експерти. За по-голям апартамент - примерно от 95 кв. сметката ще е още по-висока. Според експертите за отопление и подгряване на водата за такова жилище са нужни към 2,4 мегаватчаса газ на месец, което прави над 775 лв. на месец, при 381 лв. през януари тази година.

Подобно е поскъпването и извън София, където има изградена мрежа за битова газификация в по-големи и по-малки градове, сред които са Пловдив, Варна, Стара Загора, Сливен и други.

Драстичните сметки за газ през зимата всъщност ще се отразят на поне 420 хиляди българи, ако средно в едно домакинство има по трима човека. Финансовият натиск за тях ще е два пъти по-голям от миналата зима, а още тогава сметките се вдигнаха близо три пъти.

Въпросните домакинства биха плащали по-малко, ако се сбъдне прогнозата на “Булгаргаз” за поевтиняване на газа от октомври с 10%.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев пък заяви по Би Ти Ви, че са изпратили искане за удължаване на офертата за американските танкери за втечнен газ, които трябва да дойдат у нас.

А дали да се водят нови преговори с “Газпром”, щяло да се реши заедно с работодателите и синдикатите, след като бъдат обсъдени всички варианти за доставки.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>