Учени търсят инвеститор за полезен чипс и лиофилизирано магарешко мляко

14.08.2022 09:20 Ярослава Прохазкова
Храните са опаковани в трипластово фолио. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Проф. Илиана Начева показва лиофилизирани плодове.

- Биолози и химици заменят вафлата със смути на прахче

- Някогашният секретен обект праща лютеница в Космоса с първия ни астронавт Георги Иванов, а днес може да направи йогурт с екстракт от лечебна гъба

Славата на България в производството на космически храни от времето на соца не е залязвала. Днес обаче в Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия търсят нови ниши за продукцията, прославила страната ни по света. Търсим връзки с бизнеса, който би могъл да инвестира, обяснява директорката проф. Илиана Начева.

Храните не са предназначени само за Космоса. Технологията позволява прилагането на продуктите в най-различни области.

Използва се от алпинисти, спортисти, туристи

Може да се прави полезен чипс от моркови или цвекло за децата.

Другата широка област, в която работят учените от института, са функционалните храни - продукти, обогатени с различни видове биологичноактивни вещества - например кисели млека с екстракти от лечебни билки или с екстракти от лечебни гъби.

“С ферма лиофилизираме магарешко мляко и добавяме екстракти от лечебни билки. Работим по проект с ферма за пъдпъдъчи яйца. Разработваме

функционални храни на основата на пъдпъдъчи яйца

Правим функционални сирена - с екстракт от куркума например. На базата на ефекта от действието на една лечебна билка смятаме, че влагайки биологичноактивното вещество, то повлиява различни функции на организма”, разказа още директорката.

Проф. Илиана Начева често носи вкъщи лиофилизирана храна, въпреки че вече това трудно може да впечатли семейството ѝ след толкова години стаж в Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия. Директорката на института, в който се произвежда храна за Космоса, често пие смути или топла напитка по време на работа именно от създаденото там. Правят го и колегите ѝ, вместо през работно време да хапват вафли или други бързи храни.

Институтът има традиции в създаването на първото космическо меню. Това е

технология, внесена и доразвита от акад. Цветан Цветков

през 80-те години на миналия век. Големият учен почина миналия месец. Беше световно признат. Институтът поставя за времето си България на трето място в света след САЩ и Съветския съюз по производство на космически храни.

Създаден е през 1973 г. като проблемна лаборатория по криобиология и лиофилизация, която по-късно прераства в научноизследователски институт. В тежкия соц е бил секретен обект. Обзаведен е с изключително модерно за времето си оборудване, финансирано от Министерството на отбраната по повод участието на нашата страна в проекта “Шипка” по програмата “Интеркосмос” за подготовка и излитането на двамата космонавти.

За полета на космическия кораб “Съюз-33” през 1979 г., в който участва първият български космонавт Георги Иванов, е изготвен “Сувенирен пакет” от изсушени плодове, ядки и лютеница.

За полета на втория български космонавт Александър Александров през 1988 г. по програмата “Интеркосмос” и по проект “Шипка” вече е създадено богато меню от над 25 вида лиофилизирани храни.

Българското космическо меню е адаптирано за четирикратен хранителен режим

- две закуски, обяд и вечеря с интервал между отделните приеми от 3 до 5 часа. Менюто е съставено от храни, съобразени по състав и енергийно съдържание с екстремните условия на труд и бит на космонавтите по време на полет, разказва проф. Начева. Тя ръководи Института по криобиология и хранителни технологии от 4 години. Завършила е биология в Софийския университет.

Какво представлява “космическата” технология?

При лиофилизацията

продуктите се замразяват до -40/-60 градуса,

може и шоково - с течен азот.

След това храната се поставя под вакуум и постепенно повишаване на температурата, което не трябва да надвишава 30-35°.

Ледените кристали директно се превръщат в пара (сублимация), като по този начин се запазват структурата, формата на продукта и всички биологични качества.

Практически се извлича само водата, като крайният продукт остава с влага между 2 до 5 процента.

Това е важно за процеса на съхранението, тъй като основната причина за развалянето на продуктите е наличието на влага, при което се развиват микроорганизми.

Продуктите се опаковат с трислойно фолио - алуминиево, полиетиленово и полиамидно. Важно е да е непропускливо за влага, светлина и въздух.

Традициите са запазени и до днес. “Имаме име и хората ни познават. Храните ни са с изключително високо качество. За съжаление, производителността е ограничена”, обяснява директорката защо им е нужно сътрудничество с бизнеса.

В института не правят само традиционните български ястия като мусака, телешко със зелен фасул, сарми с лозов лист и телешко и кисело мляко с овесено брашно.

Непрекъснато експериментират

Имат идея да направят като чипс ябълка и круша с примамлива външна опаковка. Може да се направи същото с чушка, цвекло или морков. Така децата ще могат да ядат нещо полезно - без добавена захар и оцветители.

Училища и детски градини проявявали интерес

Институтът организира презентации за най-малките. Децата пламенно се включвали в работилниците за космическа храна.

В института работят специалисти от широк спектър - има биолози, химици, физици, технолози, фармацевти, микробиолози. Храните готвят самите те. Не зареждат хладилници с големи количества продукти, защото поръчките в момента не са мащабни. Амбициите им обаче са за по-голямо приложение на храната, която

е суперполезна, лека и може да се носи навсякъде

Сега, в отпускарския период, храните изготвят специалист по медицинска химия и микробиолог. Справят се отлично, хвали ги проф. Начева.

Храните ни за Космоса са с пикантен вкус

Лесносмилаеми са и са високоусвоими

Лиофилизираните космически основни ястия се приготвят от екологично чисти съставки, висококачествени продукти - телешко месо, зеленчуци, подправки, обработени чрез оптималното съчетание на трите технологични метода - варене или задушаване, замразяване и сублимационно сушене, с напълно запазена хранителна и биологична пълноценност, обясняват учените от института.

Ястията за Космоса са лесносмилаеми, високоусвоими и се отличават с пикантния вкус на българските национални блюда.

Лиофилизирано телешко месо със зелен фасул

Съдържа: телешко месо, зелен фасул, кродмид лук, червени домати, брашно, кисело мляко, подправки.

Състав: протеини - 41,1%; мазнини - 3%, въглехидрати - 43%, минерални соли, витамини и други биологичноактивни вещества.

Сухо вещество: 96,3%.

Енергийна стойност на 100 грама - 373 кcаl.

Лиофилизирана мусака

Съдържа: телешко месо, картофи, кромид лук, червени домати, доматено пюре, брашно, прясно мляко, яйца, подправки.

Състав: протеини - 42%, мазнини - 4,3%, въглехидрати - 44%, минерални соли, витамини и др.

Сухо вещество: 97%.

Енергийна стойност на 100 грама - 393 кcal.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>