Йорданка Фандъкова: Няма да има недостиг на газ за софиянци

13.08.2022 09:14
ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

Строят се нови 25 сгради на детски гради

Няма да има недостиг на газ за софиянци. Това е уверил служебният министър на енергетиката Росен Христов вчера пред кмета на София Йорданка Фандъкова.

Тази услуга няма алтернатива и затова е важно, че заплахите, които чухме от предишния председател на КЕВР, че София ще остане без газ, вече не стоят на дневен ред. Остава обаче голямото предизвикателство с цената, допълни тя пред Нова Тв.

Всички се съобразяваме с цените, притесняваме се изключително много за това, което предстои. Следим внимателно разходите на общинските сгради, но най-важното е отоплението и дали ще има газ през този сезон, каза още Фандъкова. Тя обясни, че  се очаква "Топлофикация" да натрупа 50 млн. лв. задължения към "Булгаргаз" само през август. За изминалия сезон само от разликата в цените, тя натрупа 330 млн. лв. 

"Топлофикация" би могла да работи на мазут, но това е временно решение. Положихме много усилия за чист въздух и всички си представяме какво ще се случи със София, ако стане това, а и там също няма доставки, допълни тя. Фандъкова настоя, че трябва да се търси решение за дълговете на отоплителното дружество. И изрази надежда, че няма да има проблем с отоплението в училищата и болница. Не се очаква да се пести и от улично осветление.

Заради високите цени, кампания не е толкова необходима, ние всички ще го правим заради високите цени, категорична бе тя. 

Надявам се да не се налага режим на ток. Имаше сериозен риск, ако имаше проблем с газа, защото електрическата система на София не е пригодена за толкова много домакинства да се отопляват на него, обясни кметът.

Миналата седмица обявихме нови 1600 места в детските градини заедно с новите групи. Ще могат да се възползват родителите и вероятно очакват класирането. В момента строим 25 нови сгради за детски градини. При някои има забавяне в строежите, други работят в срок. В понеделник започва строеж на детска градина в район Нови Искър, а през септември ще започне строеж на ясла в Бояна, подчерта Фандъкова.

Запитана дали ще се кандидатира отново на кметските избори догодина, тя каза: Динамична е обстановката. Това, върху което съм съсредоточена е да гарантираме отоплителния сезон, а и върху програмата ми. Не е на дневен ред тази тема.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>