Общо 400 хил. лв. заплата за посланик Ради Найденов, но най-богат е бившият в САЩ

13.08.2022 01:00
РАДИ НАЙДЕНОВ
ТИХОМИР СТОЙЧЕВ

Дипломатите ни държат между 100 и 500 хил. лв. в банки

411 115 лв. от заплати и 124 628 лв. от командировъчни - това е получил през изминалата година посланикът ни в Берн, който неколкократно бе спряган и за външен министър в различни правителствени формати през последната година, Ради Найденов. Това става ясно от декларациите за имотно състояние на посланиците, подадени пред КПКОНПИ.

Найденов заемаше поста на служебен външен министър в кабинета на Огнян Герджиков, а през 2021 г. бе номиниран за поста и в несъстоялите се кабинети на Слави Трифонов и “Има такъв народ”.

Повечето от посланиците ни държат средно между 100 и 500 хил. лв. във влогове. Предимно са от спестявания, продажби на имущество, а някои от сумите са и от наследство.

С най-много спестени пари е бившият ни посланик в САЩ Тихомир Стойчев. Той посочва в изходната си декларация, че заедно със съпругата му Любка имат общо 1 071 373 лв. в сметки в банки.

Малко над 800 хил. лв. имат пък експосланичката ни в Босна и Херцеговина Августина Карабашева и съпругът ѝ Статул. През 2018 г. са си закупили и собствен апартамент в Требине. Иначе имат 3 апартамента в София и 1 в Бургас.

Малко над 730 хил. лв. декларират и експосланикът ни в Япония Борислав Костов и съпругата му Маня.

Бившата посланичка в Турция Надежда Нейнски пък е декларирала ниви, които съпругът ѝ Светлин си е купил в с. Стакевци. През 2021 г. си е купил 9 ниви, а в предишни години други 13 в същото село.

Бившата вицепремиерка във втория кабинет на Бойко Борисов Румяна Бъчварова, която сега е начело на посолството ни в Тел Авив, пък е получила заплата от 18 052 лв. и командировъчни 78 233 лв. Има 180 694 лв. в сметки.

Интересен е фактът, че в изходната си декларация, след като бе отзован като консул във Валенсия, Пламен Георгиев изрично е посочил и терасата, заради която преди години избухна скандал, че е направил навес върху нея, но бил незаконен. По това време той бе шеф именно на КПКОНПИ.

Посланикът ни в Тунис Веселин Дянков пък се и купил акции от Amundi Funds - 199 броя за 7500 лв. Той има и 3 апартамента в София. Взел е 18 хил. от наеми.

247 412 лв. е дала за апартамент в кв. “Витоша” Елеонора Димитрова, която служи в мисията ни в Делхи. Същата година обаче тя е продала друг апартамент в жк “Гео Милев” за 283 595 лв.

Иван Найденов, който е в Португалия, и съпругата му Кристина са си купили “Мазда” за общо 40 хил. Той има и акции в Daimler truck.

С половината от апартамент в София се е сдобила бившата ни посланичка в Словакия Йорданка Чобанова. Цената на придобиването му е 170 000 евро. Иначе си е взела и парцел в Банкя. Той е 581 кв. м и струва 20 хил. евро.

Акции в оловно-цинков завод има Константин Димитров, посланик в Хага. А Красимир Стефанов, който бе в Претория, си е взел “Ауди А3” за 9 хил. лв.

Първият ни дипломат в Любляна Младен Червеняков и съпругата му Илияна са купили апартамент в Банско за 58 545 лв. Консулът ни в Милано Таня Димитрова си е взела BMW X 1 за 17 015 лв. Държи и 202 хил. евро в сметка.

Нов апартамент във Варна са си купили посланичката в Загреб Генка Георгиева и съпругът ѝ Георги.

Георги Василев, който е в мисията в Беларус, си е взел джип “Сузуки Джимни” за 48 280 лв. Посланикът ни в Египет Деян Катрачев е продал аудито си за 19 хил. лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>