По над 100 хил. лв. от заплати за уволнени болнични шефове

12.08.2022 21:45
Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски има 20 хил. във влогове.
ПРОФ. АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ

При ректорите е шарено - имат си дългове, но и умеят да пестят

Нови коли и мотопеди, ниви и складова база са си напазарували болнични шефове през миналата година, става ясно от декларациите им пред КПКОНПИ.

А четиримата директори, които в началото на тази година бяха сменени от бившата министърка Асена Сербезова, са получили по над 100 хил. лв. от заплати всеки.

Махнатият от “Лозенец” Радосвет Горнев е декларирал 160 хил. лв. като заплати за 2021 г., когато още бе начело на бившата Правителствена болница. Той си е купил мотопед “Веспа” и нива във Ветрино. Тя му е втора в това населено място, като общата им площ е 160 декара.

Наследникът му в “Лозенец” д-р Христо Стоянов пък си е купил апартамент с паркомясто, преди да заеме поста на директор. Сдобил се е и с 32 хил. кв. метра поземлен имот за складова база в Бургас.

С “Хюндай” за 37 хил. лв. се е сдобил уволненият преди месец шеф на Онкологията д-р Стефан Константинов. Налични той е декларира 2500 лв., а в банката държи 70 500 лв. Константинов е обявил 110 хил., получени от заплати.

И колегата му - проф. Иван Поромански, който също бе уволнен като директор на най-голямата спешна болница у нас - “Пирогов”, си е купил нова кола. Той е заложил на любимата си марка БМВ. Това е трети такъв автомобил за Поромански, деклариран е за 21 500 лв. Бившият шеф на “Пирогов” има и каравана, която е взел по време на COVID пандемията през 2020 година. Той обаче не е декларирал заплатите си.

Бившият шеф на “Св. Екатерина”, който е известен като най-богатия лекар у нас - проф. Генчо Начев, има със съпругата си над 4 млн. лв. в банката, както и 2,5 млн. лв. вложения. 125 782 лв. е декларирал Начев от заплати, а 300 хил. лв. от друга стопанска дейност.

Уволненият шеф на Хематологията проф. Бранимир Спасов е декларирал три апартамента, купени преди години, заявил е, че има 140 хил. лв. налични, като няма никакви спестявания в банката.

Най-високи заплати вземат директорите на частните болници. Шефът на частната кардиологична болница “Медика кор” в Русе Кирил Панайотов за миналата година е обявил 1 471 952 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи и още около 198 000 лв. от други източници. Това означава, че Панайотов е получавал най-малко 122 662 лв. заплата месечно.

Най-много от директорите на държавни болници взема шефът на “Майчин дом” проф. Иван Костов. Декларирал е 232 хил. лв. от заплати като директор на болницата и 28 400 лв. от заплати като лекар. От друга стопанска дейност е посочил, че има 343 300 лв. В банка държи над 5 млн. лв., но и кредитите, които дължи, са толкова. Костов има дивидент от Швейцария и притежава облигации и акции за милиони в банки, застрахователни дружества и фармацевтична компания. Има вложения в инвестиционни и пенсионни фондове за 100 хил. лв.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски е с годишна данъчна основа от 111 хил. лв., не е декларирал никакви налични пари, а единствено 20 хил. във влогове в банката.

Директорът на АГ-болницата “Шейново” Румен Велев пък има 1,2 млн. лв. в банката и 10 хил. ценни книги във фонд за недвижими имоти “България АДЦИС”. Велев е декларирал близо 90 хил. от заплати и 177 хил. от доходи от трудови правоотношения извън тези за заеманата длъжност.

С по-малка заплата от колегите си разполага директорът на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” Благомир Здравков. Той е декларирал близо 62 хил. лв. и държи 50 хил. в банката. Според декларацията му няма никакви налични средства.

Директорът на закъсалата в дългове “Александровска” д-р Атанас Атанасов разполага с по-ниска заплата от колегите си, декларирал е 37 хил. лв.

За втора година директорите на някои болници в малките населени места също са декларирали високи суми. Шефът на МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Дупница Ени Лефтеров е посочил, че е взел 412 хил. лв. заплата, този на МБАЛ “Добрич” Георги Желязков е обявил 129 227 лв., а на МБАЛ “Ихтиман” Ивка Георгиева - 125 хил. лв.

Доста по-ниски са заплатите при ректорите на университетите.

Шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски има 90 329 лв. от заплата за 2021 г. Той е спестил 298 661 лв.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков има на влог 3441 лв., а като задължения, включително и като кредитни карти, има 33 519 лв. Неговата годишна заплата е 60 909 лв., но е получил и 26 564 лв. други доходи.

Проф. Сава Димитров, ректор на Музикалната академия, е с годишна данъчна основа от трудови доходи за 82 973 лв. А на НАТФИЗ - проф. Станислав Семерджиев, е с годишна данъчна основа от трудови доходи 88 405 лв. Доходите му от трудови правоотношения от източници в чужбина са 64 542 лв. Проф. Семерджиев е декларирал и разходи по пътувания, които не са платени от него или от институцията, в която работи - в Женева, Париж, Рим, Измир, Фалун, Мюнхен, Лондон, Брюксел и Сан Себастиан. От спестявания и заплата има на влог 80 910 евро, а от заплата и продажба на недвижим имот - 55 875 лв.

Ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков е с годишна данъчна основа от трудови доходи от 78 599 лв., но има доход от продажба на имущество - 344 226 лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>