Веселин Тодоров: Машините за вота се съхраняват в същия склад, където бяха и миналата година

11.08.2022 08:25
Веселин Тодоров. Кадър Архив

Обществена поръчка ще определи коя фирма ще достави машините за предсрочните избори. Това каза по БНТ директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Наличните машини са 12 837 - тези, които са дали дефекти, ще бъдат ремонтирани за сметка на "Сиела Норма", заяви Тодоров. Устройствата продължават да се съхраняват в същия склад, където и миналата година.

По думите на Веселин Тодоров обществените поръчки за машините са прозрачни и единственият критерий е цената. "Трябва да обещаеш, че ще я изпълниш и да дадеш най-ниска цена и всеки може да се пробва".

Ключът за софтуера е предаден навреме - няма как да се проведат избори без софтуер, подчерта Тодоров.

"Нямаме достъп до последната версия на софтуера - дали е същата или има някакви доразработки. Наистина сме на същата позиция като всяка друга компания, с изключение на това, че имаме повече опит.

Нови машини за този вот няма да се купуват, тъй като за това трябва решение на парламент, но според Веселин Тодоров още 2000 машини биха покрили изцяло секциите в страната.

В момента Изборният кодекс е написан според това колко машини имаше в България тогава и затова пишеше, че машини се слагат в секциите с над 300 избиратели. Ако се закуят още 2000 машиин, ще бъдат покрити всички секции. за това обаче трябва да има решение на парламент и сега няма как да стане. Но при един редовен парламент има логика.

Той е категоричен, че гласуването с машини е много по-сигурно от това с хартия, както и че рискът от манипулации е минимален.

"Доказа се първо практически и второ може да се анализира - машините имат защита от това някой да интервенира софтуера, той записва, има лок журнал, където се вижда кой какво е правил по време на изборите, има разписки и протокол, които могат да бъдат проверени. Има и технологична възможност за бързо и автоматично броене.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>