Само 3% ползват социална грижа, а над 2000 места не достигат в домовете

10.08.2022 21:53 Весела Бачева
Бившият дом за деца с физически увреждания в Луковит

Само 3% от българите получават грижи у дома или в социална институция, а от такава се нуждаят 28% от хората над 65 г. Това ни нарежда на 15-о място по брой нуждаещи се в ЕС, но и на последно по удовлетворяване на потребностите на населението си. Това показват данните на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Най-голям е недостигът в домове за хора с увреждания. При тези за психични разстройства не достигат 1520 места. Няма

нито едно свободно място за пълнолетни с умствена изостаналост

в центровете от семеен тип. Пълни са и приютите, дневните центрове и тези за социална рехабилитация за пълнолетни. (Виж инфографиката.)

Освен че не достигат, домовете са разпределени и неравномерно из страната. Така в някои области може дадена услуга да липсва напълно.

Затова от института предлагат всяка община да изготви свой план за социалните услуги, за да се открие от какво имат нужда хората, а държавата да даде повече свобода на местните власти.

Най-много домове за хора с увреждания има в Сливен

Капацитетът там е за над 400 души. На второ място се нареждат Пловдив и Бургас, а в Кърджали, Перник и Плевен такива домове няма изобщо, показват данни на АСП.

Възрастните хора имат нужда от помощ за няколко часа на ден - да им се купят лекарства, да им се сложат пердета у дома, обясни Петър Ганев от ИПИ.

През миналата година личен асистент са ползвали 49 505 души. От тях 30 хил. са над 65 г., а децата до 18-годишна възраст са били 4592. Нито един не е ползвал асистент между 1 и 15 часа на месец. Само 59 души са имали асистент между 16 и 42 ч месечно. За близо 48 хил. души грижите са били от 85 до 168 часа месечно. За тях са се грижили 54 552 асистенти, а заделените средства са 280,5 млн.

Най-голям дял са ползвателите от Враца, Плевен, Кюстендил, Силистра и Видин, а най-малък - в София, Бургас и Сливен. Механизмът за лична помощ се използва като източник на допълнителни доходи за семейството, пише още в изводите на доклада.

Освен това нуждаещите се не искат да ползват заместници при отсъствие на основния асистент.

Чрез закона за личната помощ се задоволяват базисни потребности на хората с увреждания чрез личен, домашен и социален характер, които близките обичайно извършват, но чрез механизма получават възнаграждение, обясниха още от ИПИ. От община Павел баня констатират, че държавата гарантира

финансова подкрепа за близкия семеен кръг, а не адекватна помощ за човека с увреждане

и неговите нужди.

Плащанията за хората с увреждания са над 1 млрд. лв., но са с много ниска ефективност, става ясно от доклада.

Над 1,5 милиона българи пък живеят с доходи под линията на бедност, като това е 22% от населението. Социалното подпомагане за хора с най-ниски доходи или изобщо без доходи има изключително ограничен обхват”, обясни Лъчезар Богданов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>