Армията ни поиска HIMARS, мислят как да плащат без одобрение от парламента (Обзор)

10.08.2022 22:13
Американски ракетни установки HIMARS
Ексминистърката на външните работи Теодора Генчовска (най-вляво) ще замества Стоянов в отбраната заедно с Катерина Граматикова.

10 млн. долара загубила България от сметката за новите F-16. Молим САЩ да ни чакат до 15 декември по офертата за вторите

Стоянов питал за изтребители на лизинг, докато МиГ-овете чакат ремонт в Полша

Американски ракетни установки HIMARS и натовски 155-милиметрови гаубици, които в последните два месеца обръщат хода на войната на Украйна срещу Русия, да бъдат договорени и за нашата армия. Това е поискал началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, стана ясно в сряда при представянето на екипа на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов.

Министърът планира и отново да задвижи проекта за купуване на 150 бронирани машини за пехотата.

Военните обмислят и да се отърват от контрола на политиците върху купуването на оръжие. Стоянов ще подготви законови промени, с които министърът да може сам да одобрява плащанията по проектите за модернизация на армията, без да чака разрешение от Министерския съвет за сделки над 50 млн. лв. и от Народното събрание за тези над 100 млн. лв. Това ограничение се въведе през 2010 г. с цел да осигури контрол върху скъпите военни сделки.

Парите за военни сделки, които не бъдат усвоени, пък да не се връщат в бюджета, а да отиват в специален фонд за превъоръжаване, планира още Стоянов. Той щял да настоява още през 2023 г. за отбрана да бъдат отделени 2% от БВП. Засега това се предвижда да стане през 2024 г.

Приоритетни в следващите месеци за министерството ще са именно проектите за бронираните машини и за изтребителите F-16, заяви още служебният министър. Процедурата за нова техника за пехотата бе блокирана в края на кабинета “Борисов 3”. Тогава се оказа, че двете подадени оферти - на финландската фирма Patria и на мултинационалната General Dynamics, надвишават тавана на проекта от 1,5 млрд. лева. Тогавашният министър Красимир Каракачанов планираше поръчката да бъде възложена инхаус през държавния холдинг ТЕРЕМ, а той да си избере партньори за производството.

Министерството вероятно ще обяви нов конкурс за бронираните машини, стана ясно от изказването на Стоянов. Заради поскъпването на суровините бюджетът обаче ще трябва да се завиши значително или българските изисквания да паднат. Затова и според него може да се търсят други варианти за намаляване на цената, като например заложените параметри за произвеждането им в България.

Поръчката на дронове за сухопътните войски вече е в ход, обясни пък адмирал Ефтимов. През следващите седмици предстои подписване на договори за закупуване на въоръжение за нуждите на двата модулни патрулни кораба, които в момента се строят. Първият ще бъде сключен до средата на август, а вторият - до средата на септември. Стоянов не обяви подробности, но миналото правителство вече одобри покупката на противокорабни ракети RBS-15 и зенитни MICA.

10 млн. долара от лихви е загубила България покрай покупката на първите 8 изтребителя F-16. Причината за това е, че 2,2 млрд. лв., които страната ни сложи в доверителен фонд за придобиването им, не са били прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ, разказа още Стоянов. Така страната ни е загубила от лихва, вместо да печели по 1,5 на сто, както предвиждаше правителственото решение от 2020 г. Прехвърлянето им е трябвало да се одобри от парламента, като трима министри досега са го искали, но то така и не се случило, обясни Стоянов.

САЩ да дадат отсрочка на България до 15 декември за приемането на договорите за вторите 8 F-16, е поискал още министърът. Офертата за тях е на стойност 1,320 млрд. долара и е валидна до 1 ноември. Липсата на парламент обаче ще затрудни одобрението ѝ в този срок.

България ще търси изтребители, които да вземе на лизинг от друга държава, въпреки че вече преговаря за ремонт на МиГ-29 в Полша, обясни още Стоянов. Той вече е изпратил запитвания до няколко държави за целта, но не обясни кои. Бившият министър Драгомир Заков също водеше такива преговори, като в края на месеца обяви, че най-напредналите са със САЩ.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>